Бай Ганьо измести Ангелинка. Преглед на националния печат

Данъчните приходи се сриват заради кризата, прогнозира „Дневник". Изпълнението на бюджет 2009 е поставено под въпрос още в самото начало на годината заради срива на данъчните приходи в резултат на световната икономическа криза. Проблемът беше признат в понеделник от двете основни звена, натоварени със задачата да подсигуряват със средства държавните разходи - Национална агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници".
Най-притеснителни са очакванията приходите от ДДС (с най-голям дял от 47% в данъчните приходи) да паднат много под заложените във финансовия план.
В годишния си отчет в понеделник изпълнителният директор на Агенция "Митници" Христо Кулишев съобщи, че от началото на годината вносът е намалял рязко до нива отпреди няколко години и очакванията са приходите от ДДС за януари да останат със 100 млн. лв. под планираните. Според представители на агенцията до края на февруари ще се види дали постъпленията ще започнат да се възстановяват, или ще последва още по-сериозен спад. Ако януарското темпо се задържи, за цялата година неизпълнението може да стигне 1.2 млрд. лв. За сравнение, през 2008 г. от ДДС върху вноса в бюджета са влезли 4.03 млрд. лв., а общо приходите от косвения данък са близо 7.5 млрд. лв. по неокончателни данни.
За проблеми с приходите признаха и източници от НАП, но без да се ангажират с точни данни. Според тях по-малко пари идват и от другите данъчни пера в бюджета. "Още в края на първото тримесечие ще се види, че при корпоративния данък и при данъка върху доходите на физическите лица събираемостта също не върви. Постъпленията от авансови вноски по данък печалба вече са занижени с две трети", каза източник от агенцията, пожелал анонимност.
Въпреки лошите данни преразглеждане на бюджета засега не се планира, заявиха в понеделник за "Дневник" източници от Министерството на финансите. Според експерти обаче става все по-вероятно финансовият план на държавата да претърпи ревизия след изборите. В сегашния си вид той има два основни буфера за справяне с ефектите от световната икономическа криза на обща стойност близо 5 млрд. лв. Първият е бюджетният излишък, заложен на 3% от прогнозния БВП, или 2.19 млрд. лв., който може да спадне почти до нулата. Допълнително управляващите задържат 10% от планираните нелихвени разходи на министерствата, откъдето идват още 2.9 млрд. лв. икономии.
Бюджет 2009 вече получи сериозни критики от бизнеса, анализатори и опозицията, като една от основните забележки беше за заложения нереално висок ръст на икономиката (4.7%), на който се опират и завишени данъчни приходи. В понеделник Европейската комисия прогнозира забавяне на икономическата активност в България до 1.8 на сто. Сред основните фактори ще е силното отслабване на вътрешното потребление, което води и до намаление на приходите от данъци. Страната ще започне да се възстановява догодина, когато се очаква БВП да нарасне с 2.5%. Брюксел прогнозира и увеличение на безработицата до 6.3-6.4 на сто, което изглежда по-скоро символично спрямо драстичните съкращения в българските предприятия.
"Прогнозата за растежа е твърде песимистична на фона на прогнозираното скромно увеличение на безработицата", коментира Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана трейдинг". По думите му все още силното вътрешно потребление може да генерира по-висок растеж, но и безработицата ще бъде по-висока. Според Цачев правителството не трябва да се впуска в огромни харчове за всички области като много други страни, а да подходи внимателно и да се насочи в определени сектори.
Все пак според Брюксел българската икономика би трябвало да преживее кризата далеч по-леко в сравнение с повечето нови страни - членки на ЕС. Заедно с Румъния, Чехия и Полша страната ще успее да избегне рецесията, смятат от комисията. Като положително за България може да се приеме и намалението на дефицита по текущата сметка под 20% от БВП.
Комисията очаква и бюджетен излишък между 2% и 3% от БВП за тази и следващата година.
"Ангелинка" пада от изпитите, влиза "Бай Ганьо", разкрива „Труд". Маскари ли са политиците, кой е консерва и кой - либерал, в коя работа има келепир... На тези въпроси ще отговарят тазгодишните кандидат-гимназисти. Дотогава те трябва да са изучили новата глава от "Бай Ганьо" на Ал. Константинов, която им е включена в учебниците - "Бай Ганьо у Иречека".
"Заради промяна в програмата има нов елемент и в тестовете и един от тях е главата за Иречек", каза вчера за "Труд" шефката на националния тестови център Неда Кръстанова. Бай Ганьо, който и досега го имаше във въпросите, но с други глави от произведението, идва на мястото на "Ангелинка" на Елин Пелин. Произведението хич не беше долюбвано от учениците. Любовните трепети обаче не са изхвърлени от изпита. Ще се компенсират с разсъждения (по-точно с предварително зададени отговори на въпроси) по "Неразделни" на П. Славейков. Творба, която според експертите, се харесвала повече на учениците.
И "Мамино детенце" на Л. Каравелов, изчезва от изпитната програма, както преди това от учебната. Вместо него учениците трябва да знаят "По жътва" на Елин Пелин и "Заточеници" на П. Яворов.
Датите на конкурсите са на 19 юни и на 25 юни, съответно по български език и по математика.
Въпреки че тестовете не са трудни, а преподавателите подписват декларации за "конфликт на интереси", бумът на частните уроци продължава. От началото на година просветното министерство е проверило 10 сигнала за нарушения, подадени от родители. Седем от тях са в София, а останалите във Видин и В. Търново. Педагозите са наказани с предупреждение за уволнение.
Тошко Добрев: Обвиняват ме за два, а не за 2 млн. лв., пише „24 часа". "Обвинението е едно голямо недоразумение. Няма никакви закононарушения, никакви щети не са нанесени и цялата процедура по сделката е спазена." Това заяви бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев вчера. По думите му пък щетите по една от сделките била за 2 лв.
Вчера той и още 13 души застанаха пред Темида по обвинения, ча са ощетили дружеството с над 2 млн. лв.
Делото обаче не тръгна, защото се оказа, че двама от подсъдимите Николай Даулов и Детелина Мильова не са получили преписи от обвинителния акт преди заседанието по делото. Освен членове на ръководството на "Софийски имоти" подсъдими са и оценители, които са занижавали многократно цените на продадените имоти.
Срещу Тошко Добрев е повдигнато обвинение за сключени предварителни договори, а срещу Петър Савов - за окончателни договори. Наблюдаващите прокурори Пламен Панайотов и Пламен Георгиев заявиха, че са събрали достатъчно доказателства. Според тях в обвинението става въпрос не за колективна, а за лична отговорност при вземане на решения от колективен орган. Затова всеки един носи лична отговорност.
Скоро се очаква повдигането на нови обвинения по 3 дела в скандалното дружество. По едното от тях става дума за 30 сделки, по другото - за 9 продажби, а по третото - за апорт на два магазина на пл. "Славейков".
Нови десет дела за "Софийски имоти", разкрива „Труд". Най-малко още 10 дела ще бъдат образувани за мегааферите в "Софийски имоти". Това разкри вчера пред "Труд" прокурор Пламен Панайотов, който с колегите си Пламен Георгиев и Вержиния Димитрова наблюдават случая.
"Обект на наказателно преследване ще бъдат две групи сделки, сключвани от управниците на "Софийски имоти". При тях продажните цени на имотите драстично се разминават с пазарните. Това е установено по безспорен начин с експертизи", подчерта Панайотов. По думите му щетата, нанесена на общинското дружество само от първата група сделки, извършени през 2003 г., е 1 610 938 лв. Според обвинителя грандиозни били и злоупотребите при отдаването под наем на атрактивни терени, магазини, сгради в идеалния център на столицата.
Чаканото с огромен интерес първо заседание по делото "Софийски имоти" вчера се спъна с фалстарт. Оказа се, че двама от обвиняемите са получили препис от обвинителния акт едва 5 дни преди процеса. По закон на подсъдимите им се полага една седмица, за да се запознаят с предявените им обвинения.
Сияйна усмивка озари лицето на бившия директор на общинското дружество Тошко Добрев при вида на десетките фоторепортери. Добрев, седмина негови колеги от управата на "Софийски имоти" и 6 оценители вчера бяха изправени на подсъдимата скамейка. Според прокуратурата от техните действия "Софийски имоти" са били ощетени с 2,1 млн. лв. от 16 сделки, направени през 2004 г. Процесът ще продължи на 24 март, когато се очаква да бъдат разпитани първите 10 свидетели.
Министри гледат към Брюксел, разкрива „Стандарт". Министри напират за депутатско място в Брюксел. Те ще са в челните места на партийните листи за евровота на 7 юни, научи "Стандарт". Царската Гергана Грънчарова срещу острието на Доган Джевдет Чакъров ще е един от най-интересните двубои, твърдят от централите на НДСВ и ДПС. Грънчарова е с добро име в Брюксел, тя е нашият коз за изборите, обясниха от "Врабча" 23. Първото място в жълтата листа обаче се пази за еврокомисар Меглена Кунева. Чакъров е с голям управленски опит, Европа познава и цени работата му, заявиха от ДПС. Фаворитка на движението за евролистите е и зам.-министърката на регионалното министерство Искра Михайлова. Тя е спец по европрограмите. Партийните страсти за евровота се вихрят от месеци. Голямата битка в БСП е кой ще води червената листа - Илияна Йотова или Кристиян Вигенин.
Костов търси милионери за коалиция, пише „Монитор". Лидерът на ДСБ Иван Костов си търси десни милионери за коалиционни партньори. В проект на обръщение, изпратен до РЗС, СДС, БНД и "Обединени земеделци", тъмносиният шеф обвързва броя на избираемите места в листите с парите, които партията ще налее в бюджета. В проекта има разбивка за агитация, в която са описани разходи за сумата 4 216 000 лв. Целта е да се вкарат 30 депутати. Така излиза, че място в парламента ще струва малко над 140 000 лв.
Кандидатите на партията в бъдеща дясна коалиция, която не може да участва ресурсно в кампанията, се намаляват и се увеличават кандидатите на тези политически сили, които са готови да компенсират недостигащите ресурси. Това е записано в обръщението, което ДСБ са изпратили до евентуалните си коалиционни партньори СДС, БНД, РЗС и "Обединени земеделци" на Анастасия Мозер. Това на практика означава, че изброените политически формации, които не могат да дадат пари в общия бюджет на бъдещия съюз за предизборна кампания, ще имат по-малко избираеми места в листите за народни представители. Освен това в обръщението е записано, че включването на партиите в коалиция ще се определи на базата на участието в последните парламентарни и евроизбори и резултатите от тях, а за неучаствалите на този вот - "Обединени земеделци" и БНД, ще е на основата на решения на областните организации на съюзилите се формации, както и на специално възложени социологически проучвания за доверието в тях.
Срещу влизането на БНД и на "Обединени земеделци" в бъдещата коалиция се обявиха вчера от РЗС. Лидерът на партията Яне Янев е категорично против бившите царисти, тъй като до преди година са защитавали тези на управляващата коалиция. Според него БНД не може да са претърпели такава грандиозна метаморфоза за толкова кратко време. Депутатът счита, че партията на Анастасия Мозер вече няма голям електорален потенциал, а Венцислав Върбанов е корупционно обременен, което не кореспондирало със започната от РЗС операция "Чисти ръце". Партията ще продължи преговорите за предизборно обединение само със СДС и ДСБ. Янев е против обвързването на броя на депутатските мандати с пари. Той допълни, че кауза на коалицията трябва да е радикална промяна и свикване на ВНС за промяна на конституцията.
Независимият депутат Димитър Абаджиев пък коментира, че в дясното обединение не трябва да има личности, които са участвали в изпълнителната власт.
Служителите на реда са поредните уволнени за връзки с тъмния свят, разкрива „Дума". Трима полицаи бяха уволнени вчера от системата на МВР заради тежки нарушения на служебната дисциплина. За двама от тях е установено, че са поддържали нерегламентирани контакти и близки отношения с криминално проявени лица. Подобно поведение е несъвместимо с етичните правила за поведение на държавен служител в МВР, коментираха от министерството. Единият от уволнените е бил командир на отделение в група "Охрана на обществения ред" в столичното Шесто РПУ. Третият от отстранените от системата е обвинен в опит за палеж и заради това също е уволнен.
ДУМА припомня, че в последните два месеца много полицаи се разделиха със своите постове заради връзки с тъмния свят. Само преди около месец вътрешният министър Михаил Миков уволни четирима служители на реда за корупция и други деяния. По-късно още двама полицаи загубиха пагоните си заради корупционни действия.
Партиите няма да допуснат мажоритарен вот за парламент, очаква „Сега". Въпреки че всички проучвания на общественото мнение показват нарастваща подкрепа за мажоритарен вот, партиите в парламента не смятат да правят толкова радикални промени в изборните закони. Това показа проверка на "Сега". Само БСП обяви, че до края на януари ще внесе законопроект, в който се въвежда пряк мажоритарен елемент.
Идеята обаче не се приема с ентусиазъм дори в самата партия. Всички останали формации в парламента, с изключение на преименуваната група "Напред", са по-скоро за запазване на пропорционалната избирателна система, но с въвеждането на преференциален вот - т.е. да се даде възможност на избирателя да преподрежда листите. За това отдавна настояват от НДСВ и СДС. В проекта на сините няма праг за преференциите, а царистите поставят бариера от 8-10%. И вчера шефът на синята ПГ Йордан Бакалов потвърди, че ще отстояват докрай идеята си, която се доближава максимално до мажоритарния избор. От ДПС също са скептични към предложението за смесена избирателна система. Преди дни и ДСБ внесе свой проект за промени, предвиждащи пропорционални листи, в които преференцията ще легитимира вота.
В "Атака" са категорично против проекта на левицата. "Това е инженерство на президента. Даже и мнозинството от депутатите от БСП не го искат, но им извиват ръцете", заяви заместникът на Волен Сидеров Павел Шопов.
Само председателят на групата на движение "Напред" в НС Красимир Каракачанов обясни, че мажоритарното начало по принцип е полезно. Дори и депутатите от коалицията да подкрепят проекта на левицата за въвеждане на мажоритарен вот, гласовете не стигат за приемането му.
От ръководството на БСП обясниха, че не се притесняват от общия отпор. До края на месеца Националният предизборен център трябва да каже дали е по-добре мажоритарните депутати да са 31 или 58. Той обаче още не е избран - това трябва да стане на пленум на Висшия съвет, който ще се проведе този или другия уикенд, съобщиха от "Позитано" 20.
Социалистите ще внесат проект за промяна на избирателния закон, въпреки че партията реагира с неохота на предложението на президента Георги Първанов да се въведе смесена избирателна система, направено точно преди година.
Идеята веднага породи съмнения, че Първанов подготвя почвата за формиране на свое лоби в парламента чрез мажоритарната квота. Социалистите се опасяват, че президентът ще упражни влияние при определяне на мажоритарните кандидати.
В програмната си реч миналата година Първанов се закани, че ако партиите отхвърлят предложението за мажоритарен вот, е възможно той лично да инициира референдум за промяна на избирателната система. Според сегашния Закон за референдумите обаче държавният глава има малък шанс да сполучи, тъй като последната дума по въпроса има парламентът. Ако до изборите бъде приет новият закон за прякото участие на гражданите в управлението, 600 хиляди подписа ще правят референдума задължителен. И с поправките обаче правомощията на държавния глава се запазват същите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини