Джак Изкормвача е бил жена?

Ужасяващият сериен убиец, който в края на 19 век убива проститутки и тероризира лондонския Ийст Енд, може би изобщо не е бил Джак Изкормвача, а Джаки.
Австралийският учен Ийън Файндли е използвал следите по писмата, които убиецът е изпращал на полицията, за да реконструира неговия ДНК профил. Резултатите показват, че лицето, което от 1888 г. и по-нататък е нарязало на парчета най-малко пет жени, вероятно е било жена.
Файндли, който е професор по молекулярна и съдебна биология, казва, че през 2006 г. е развил техника, с помощта на която може от една – единствена клетка или косъм отпреди 160 години да извлече ДНК. За обичайните методи са необходими поне 200 клетки.
Доктор Файндли потърсил клетки от серийния убиец в Националния архив в Лондон, където се съхраняват доказателствените материали от неразкритите убийства. Материалите, което до 1961 г. са се пазели в Скотланд Ярд, съдържат между другото и изпращаните в полицията писма, сред които и подписани с "Джак Изкормвача". Повечето от тях се смятат за фалшификати, но според полицията някои са писани от истинския убиец.
Доктор Файндли е взел проби от гърба на пощенските марки и лепилото на пликовете, както и евентуални следи от кръв. От тях той е извлякъл ДНК и се е опитал да определи профила. Той не е успял да получи еднозначни и надеждни в съдебен аспект резултати, но е реконструирал частично профила на убиеца. Въз основа на него е заключил, че е възможно лондонският сериен убиец да е бил убийца. Всички жертви на тайнствения убиец са били проститутки. По прецизността, с която са били нарязани, полицията е заключила, че убиецът е имал определени хирургични знания.
Главните заподозрени по онова време са били мъже – поляк и руснак. Но детективът, който е водил разследването, Фредерик Абърлайн, е подозирал, че убиецът би могъл да е жена. На това заключение го навел фактът, че свидетели на петото убийство "видели" жертвата Мери Кели жива няколко часа, след като е била убита. Абърлайн е заключил, че е възможно жената – убиец да е избягала от мястото на престъплението, преоблечена с дрехите на жертвата.
Единствената заподозряна жена по онова време е била Мери Пърси, осъдена пред 1890 г. за убийството на съпругата на любовника си и е била обесена. При това убийство тя използвала техниката, с която си служел Джак Изкормвача.
Новината е публикувана за първи път в "Индипендънт", но експертите се надяват, че развитието на технологията за анализ на ДНК скоро може окончателно да разкрие тази мистерия, посочва "Ютарни лист".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини