Забранявам: страстните целувки на публични места!

Кметът на Гуанахуато, в централната част на Мексико, си е навлякъл гнева на съгражданите си и на собствената си политическа партия, тази на президента на страната, с издадения декрет за забрана на страстните целувки на публични места.

Кметът Едуардо Ромеро Хикс, член на Партията за национално действие, одобрил скандалната забрана тази седмица в общинския съвет, съгласно която за подобна "простъпка" може да се лежи в затвор до 36 дни и да се наложи глоба в размер на около 80 евро.

Решението довело до остра реакция на местната общност, тъй като именно това било градчето, известно в цялата страна със своята малка "Уличка на целувките", където, според местния обичай, двойките които се целунат печелят седем години щастие. Острата реакция срещу решението принудило градоначалника да го видоизмени.

Отсега нататък целувките на публично място нямало да бъдат забранени, а само прегръдки, при които се докосват интимните части или когато започне разкопчаване на дрехите - всичко, което представлявало "неприлично докосване", уточнява той.

Сред яростните критици на кметското решение е Маричела Контрерас, депутат в Камарата на представителите във федералната столица, председател на Комисията за равенство и за положението на жените. Според нея действията на кмета напомнят за времето, когато са се опитвали да забранят минижупа.

Нейната Партия на демократичната революция отхвърля предложението като ограничаващо индивидуалните свободи и съобщава за намерението си да организира "маратон по целувки" на прочутата уличка.

"Кой ще провери дали това са позволени целувки или са неприлични?", пита риторично госпожата. Мексико е домакин до неделя на VІ-та Световна среща на семейството, организирана от Ватикана, по време на която католическите представители подновиха критиките си срещу хомосексуалните бракове, контрацептивите и абортите.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини