Гърците ни пускат малко газ. Преглед на националния печат

"Стандарт": Станишев уреди газ от Гърция. До дни се очаква да започнем да получаваме газ от Гърция. Количеството ще е около 2 млн. кубика синьо гориво на всеки 24 часа. За това се разбраха вчера в телефонен разговор премиерът Сергей Станишев и гръцкият му колега Костас Караманлис.
Гръцкият министър-председател е получил гаранции от местната газова компания "Деса", че няма технологични проблеми за доставките. Той наредил на компанията да се подготви технологично за подаване на необходимите количества гориво за България.
Обсъден е и проектът за изграждане на газовата връзка между Димитровград и Комотини. Премиерът Караманлис е бил категоричен, че Гърция ще подкрепи искането на България този проект да получи приоритетно финансиране от Европейския съюз.
За преноса на горивото от Гърция ще се използва действащият газопровод от Петрич към Солун. Това е тръбата, по която нашата страна транспортира руски газ за южната ни съседка, обясни Атанас Съйков, шеф на "Управление при кризи" в Министерството на икономиката и енергетиката. По думите му капацитетът на тръбата не е голям и за това в преговорите с гръцката страна става въпрос за пренос на 2-2,5 млн. куб. метра газ на ден. Това е и максималният капацитет на тръбата. Разликата е, че синьото гориво ще тече в обратна посока. В Петрич има компресорна станция, откъдето газът ще се транспортира до Ихтиман, където ще се втечнява, обясни още Съйков. Той припомни, че дневното потребление на газ у нас е между 14-15 млн. кубика и тази помощ от гръцка страна ще даде известна стабилизация на ситуацията у нас.
"24 часа": Договаряме цена на газа от Гърция. Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов заминава утре за Атина, за да договаря цените на газа, който ще получаваме от Гърция. Това съобщи пред "24 часа" вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Това стана възможно, след като вчера премиерът Сергей Станишев се договори по телефона с гръцкия си колега Костас Караманлис. Според пресслужбата на МС двамата се разбрали, че в близките дни от южната ни съседка към нас може да тръгне природен газ. Първата среща на Петър Димитров с гръцкия министър на регионалното развитие била още на 12 януари в Брюксел. Два дни по-късно - на 14-и, вече е направена промяна в газопреносната мрежа, за да се обърне посоката и да няма технологична пречка да получаваме газ от Гърция. Имало възможност количествата да се измерват. Оставало да се разберат за цената.
Не ме питайте за нея, каза пред "24 часа" министърът. Тепърва започвали двустранните преговори, но миналата седмица на вътрешния пазар в Гърция цената на 1000 куб. м газ скочила със 100 долара. Когато вчера Димитров отново говорил с гръцкия си колега, премиерът Караманис вече му се бил обадил, че трябва да се помогне на България.
Преговаря се за доставката на 2 млн. куб. м на ден. България може да достави кораб с втечнен газ и на база на суапова сделка гърците да ползват втечнения газ, а ние - техен. От гръцката газова компания ДЕПА уверили, че могат да ни доставят горивото.
"Труд": Гърция готова да ни пусне малко газ. Газ от Гърция може да тръгне към България до дни. Това стана ясно вчера след телефонен разговор между премиера Сергей Станишев и гръцкия му колега Костас Караманлис. Става дума за около 2 млн. куб. метра дневно.
Петър Димитров трябваше да започна разговори с министъра на развитието Костас Хадзидакис за цените на гръцките доставки. "Ако в понеделник цените са уточнени, газът може да тръгне незабавно", каза той пред "Труд".
Вчера на преговори в Москва между Русия, Украйна, Европейския съюз и засегнати държави говорител на премиера Путин заявил, че позицията на ЕС не допринасяла за намиране на решение.
"Стандарт": Джобен протест пред МВР. Ченгетата спират протестите за месец. За пръв път представители на бунтуващите се полицаи седнаха на масата за преговори с ръководството на МВР.
1500 ченгета в цивилни дрехи се събраха вчера за пореден път в градинката при храма "Свети Седмочисленици". Този път те не пушеха и не пиеха вода, а стояха мълчаливо с ръце в джобовете. Протестът им беше подкрепен от студенти.
Шестима представители на полицаите разговаряха близо 2 часа със зам. вътрешния министър Соня Янкулова. Пред нея те представиха своите 6 искания. Както "Стандарт" вече писа, ченгетата претендират за промени в закона за МВР, за инкриминиране на съпротивата при арест, подобряване на материално-техническата база, увеличаване на заплатите, допълнителни средства за извънреден труд, както и повече пари за храна.
На срещата вчера Янкулова подчерта, че част от повдигнатите въпроси могат да бъдат решени в рамките на МВР и по тях вече се работи. Част от другите искания обаче трябва да бъдат поставени пред правителството и Народното събрание.
"24 часа": Полицаи отказват за месец пушенето пред МВР. Поставихме началото на конструктивен диалог между ръководството на МВР и представители на полицейските структури в страната. Получихме техните искания, ще информирам министъра и правителството. Това обяви вчера след почти двучасова среща с контактната група на протестиращите полицаи зам.-вътрешният министър Соня Янкулова.
Недоволните ченгета дадоха едномесечен срок на ръководството на МВР да отговори с действия на исканията им за по-добри условия на работа и по-високи заплатите.
Третият мълчалив полицейски протест в градинката до МВР събра над 2000 недоволни. Този път ченгетатa останаха с ръце в джобовете, нямаше цигари, бутилки с вода и скъсани кубинки.
"Труд":Протестиращи полицаи си търсят министъра. Над 2000 полицаи се събраха вчера на трети мълчалив протест около сградата на МВР.
"Къде е министърът?", питаха се ченгетата, след като прекараха повече от два часа на студа. Едва по-късно се разбра, че вчера Михаил Миков не е бил в София, тъй като е имал ангажименти като областен шеф на социалистите във Видинско.
Шестима представители на демонстрантите бяха приети за преговори от зам.-министрите и генералния комисар на МВР Павлин Димитров. След срещата преговарящите обявиха, че прекратяват мълчаливите протести за месец. През това време преговорите с МВР шефовете щели да продължат.
"Новинар": Ръченица, хора и Queen на третия протест. С ръченица и хора, а по-късно и с песни на Queen премина поредният, трети протест пред сградата на Народното събрание в петък. Този път организаторите бяха приготвили много музика и оркестър, защото митингът трябваше да продължи до вечерта. Чакаме към нас да се присъединят и хората, които са на работа, обясниха те. На микрофона на паметника на цар Освободител всеки можеше да каже какво мисли за властта. Според протестиращите думата е поискал и цивилен полицай, който обаче бе изгонен от множеството. Заради подобни провокации хората направиха жива верига около импровизираната трибуна. Към обяд към протеста се присъединиха и лидерът на партия „Ред, законност, справедливост" Яне Янев, Димитър Абаджиев, Евгений Чачев и Мартин Заимов от ДСБ.
"Новинар": Първанов не изключва референдум за АЕЦ. Не изключвам вероятността през юли да се проведе референдум за пускането на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви президентът Георги Първанов вчера по време на лекция на тема „Националната сигурност пред нови предизвикателства", на която присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, министър-председателят Сергей Станишев, представители на правителството, депутати и студенти. Според Първанов двата блока на АЕЦ "Козлодуй" са били необосновано и несправедливо затворени, за което той обвини Европейската комисия, която не се вслушала в мнението на експертите, както и преговарящите от предишните две правителства, които са избързали с решението.
"Стандарт": Изпит за баби. Баби и дядовци, които ще гледат внучета срещу заплащане от държавата, ще минават психотест, научи "Стандарт". Те ще се регистрират в бюрото по труда чак след като получат бележка за вменяемост от психодиспансера, обясниха от социалното министерство.
Другите бумаги, които трябва да бъдат представени, за да могат възрастните да се включат в програмата "В подкрепа на майчинството", са още лична карта, медицинско свидетелство и диплома за завършено образование.
През това време родителите пък ще трябва да занесат в Социалната служба на районната си община акта за раждане на детето и документи, че родителят е осигуряван.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини