8 °C

Без интерес от гражданите премина обсъждането на Бюджет 2017

В присъствието на трима граждани, които не са част от Общинска администрация и трима кметове на населени места, беше обсъдено проекта на бюджет 2017 на община Първомай.

Проектопредложението беше публикувано само няколко часа преди задължителната по закон дискусия.

Както каза бюджетарят на общината Тоска Славова – сроковете са такива, че не са позволили на ангажираните да реагират по-бързо, а дните са съвпаднали с почивните дни около Коледа и Нова година.

Затова в суров вид беше не само бъдещият бюджет, но и отчета на изпълнението на стария. Това е наложило Бюджет 2017 да бъде разработен на основата на отчета за 2015-та година. Очакваната финансова рамка на общината е около 14 080 235 лв, но това е само ориентировъчна сума.

От съобщените числа стана ясно, че държавата отпуска повече средства за общинска администрация и тази година за пръв път от 2009 година ще бъдат увеличени основните заплати.

Инвестиционната програма е много оскъдна и не успява да надхвърли 1 млн.лв. За сега са предвидени 982 411 лв., като целевата субсидия е 516 200 лв. С тези пари ще бъдат ремонтирани учебни заведения, ще бъдат дадени за благоустройство на населени места, заложени са 10 000 лв за построяване на фитнес площадки в Първомай, има средства за спорт и туризъм, за текущи ремонти по пътищата и разплащане на стари задължения.

Приоритет на бюджета според кмета на общината са хората, гражданите на тази община, затова няма конкретно посочена цел.

Депутатът д-р Катя Попова, която присъства на обсъждането, зададе много конкретни въпроси, но един от основните беше какви са критериите, по които се разпределят средствата по населени места. От отговора на зам.-кметът Николай Митков стана ясно, че няма конкретна методика – просто се гледа къде скоро не е давано и къде е най-належащо да се направи нещо.

Народната представителка предупреди, че отсъствието на общински съветници, включително и председателя на финансовата комисия е предпоставка да възникнат съмнения относно прозрачността на разпределение на средствата. Приемането и обсъждането на бюджета в толкова суров вид позволява той да бъде променян и да се изпълнява не според предварителните нагласи, а както е удобно на някой.

В хода на дискусията се изясни, че средствата са разпределяни от специално създадена за случая комисия. Кметът Папазов е готов да приема и обсъжда предложенията на гражданите и в оставащите до приемането на бюджета дни.

Въпроси бяха поставени и от Велчо Христев. Неговите тревоги и желания са свързани с това, че няма никакви стъпки за преодоляване на демографската криза в общината. Той изрази готовност да сподели свои предложения за разкриване на работни места и задържане на младите специалисти в Първомай. Защо се провежда концесия за драгойновската вода, а не се направи общинско предприятие – попита той. Оказа се, че нужните инвестиции за това са в размер на стотици хиляди лева, с които общината не разполага.

През следващата седмица бюджет 2017 ще бъде разглеждан в постоянните комисии на Общинския съвет, а на предстоящата на 20 януари сесия, ще бъде гласуван.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Бю
  бюджет приет:
  15 -5
  13:13, 10 яну 2017
  Който чете внимателно и разсъждава нормално,с право ще сметне ,че кметовете и икономистите плямпат неразбрано, примъкват от девет кладенеца пардон,от девет локви, баламосват и лъжат за да пребъдат.Това е един бюджет на обезверения път на Първомай за последната година на едно фалшиво менте управление,управление на сделката на личния интерес на реалния популизъм.
 • 2
  Бю
  бюджет приет:
  15 -4
  13:22, 10 яну 2017
  И още : управлението ви е като снегопочистването!Станахте съвсем нетърпими.Идете си не ставате!
 • 3
  См
  смърт за "партизаните"
  10 -3
  15:57, 10 яну 2017
  евтини провинциалисти,супер ниско ниво на управление,далаверите им прозират като на секретарка прашките,но за съжаление нито полиция,нито прокуратура имат морала да оправят нещата..Поздравявам майките и на селските кметове,от държавната хранилка по хубаво няма и с ръчичките в "жобичките" си харчат паричките
 • 4
  Ab
  ABV
  2 -1
  22:45, 10 яну 2017
  Там няма нито красювци диковци симеонки маринки и разни други мизерници че аз защо да съм там?Да слушам лъжите на някои гъгнеци?
 • 5
  Bg
  BG
  6 0
  19:47, 12 яну 2017
  Откъде да дойде този интерес - от "обилната" информация по бюджета която сте изложили в интернет или от финансовите ви каваци по инвестиционната програма от която така или иначе ще се облажат фирмите на Хубенов, Бойлов ,Петко Мустанга от Чакърджи и разбира се еднолично кметовете и председателите на ОбС ?

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини