27 °C

Без интерес от гражданите премина обсъждането на Бюджет 2017

В присъствието на трима граждани, които не са част от Общинска администрация и трима кметове на населени места, беше обсъдено проекта на бюджет 2017 на община Първомай.

Проектопредложението беше публикувано само няколко часа преди задължителната по закон дискусия.

Както каза бюджетарят на общината Тоска Славова – сроковете са такива, че не са позволили на ангажираните да реагират по-бързо, а дните са съвпаднали с почивните дни около Коледа и Нова година.

Затова в суров вид беше не само бъдещият бюджет, но и отчета на изпълнението на стария. Това е наложило Бюджет 2017 да бъде разработен на основата на отчета за 2015-та година. Очакваната финансова рамка на общината е около 14 080 235 лв, но това е само ориентировъчна сума.

От съобщените числа стана ясно, че държавата отпуска повече средства за общинска администрация и тази година за пръв път от 2009 година ще бъдат увеличени основните заплати.

Инвестиционната програма е много оскъдна и не успява да надхвърли 1 млн.лв. За сега са предвидени 982 411 лв., като целевата субсидия е 516 200 лв. С тези пари ще бъдат ремонтирани учебни заведения, ще бъдат дадени за благоустройство на населени места, заложени са 10 000 лв за построяване на фитнес площадки в Първомай, има средства за спорт и туризъм, за текущи ремонти по пътищата и разплащане на стари задължения.

Приоритет на бюджета според кмета на общината са хората, гражданите на тази община, затова няма конкретно посочена цел.

Депутатът д-р Катя Попова, която присъства на обсъждането, зададе много конкретни въпроси, но един от основните беше какви са критериите, по които се разпределят средствата по населени места. От отговора на зам.-кметът Николай Митков стана ясно, че няма конкретна методика – просто се гледа къде скоро не е давано и къде е най-належащо да се направи нещо.

Народната представителка предупреди, че отсъствието на общински съветници, включително и председателя на финансовата комисия е предпоставка да възникнат съмнения относно прозрачността на разпределение на средствата. Приемането и обсъждането на бюджета в толкова суров вид позволява той да бъде променян и да се изпълнява не според предварителните нагласи, а както е удобно на някой.

В хода на дискусията се изясни, че средствата са разпределяни от специално създадена за случая комисия. Кметът Папазов е готов да приема и обсъжда предложенията на гражданите и в оставащите до приемането на бюджета дни.

Въпроси бяха поставени и от Велчо Христев. Неговите тревоги и желания са свързани с това, че няма никакви стъпки за преодоляване на демографската криза в общината. Той изрази готовност да сподели свои предложения за разкриване на работни места и задържане на младите специалисти в Първомай. Защо се провежда концесия за драгойновската вода, а не се направи общинско предприятие – попита той. Оказа се, че нужните инвестиции за това са в размер на стотици хиляди лева, с които общината не разполага.

През следващата седмица бюджет 2017 ще бъде разглеждан в постоянните комисии на Общинския съвет, а на предстоящата на 20 януари сесия, ще бъде гласуван.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Бю
  бюджет приет:
  15 -5
  13:13, 10 яну 2017
  Който чете внимателно и разсъждава нормално,с право ще сметне ,че кметовете и икономистите плямпат неразбрано, примъкват от девет кладенеца пардон,от девет локви, баламосват и лъжат за да пребъдат.Това е един бюджет на обезверения път на Първомай за последната година на едно фалшиво менте управление,управление на сделката на личния интерес на реалния популизъм.
 • 2
  Бю
  бюджет приет:
  15 -4
  13:22, 10 яну 2017
  И още : управлението ви е като снегопочистването!Станахте съвсем нетърпими.Идете си не ставате!
 • 3
  См
  смърт за "партизаните"
  10 -3
  15:57, 10 яну 2017
  евтини провинциалисти,супер ниско ниво на управление,далаверите им прозират като на секретарка прашките,но за съжаление нито полиция,нито прокуратура имат морала да оправят нещата..Поздравявам майките и на селските кметове,от държавната хранилка по хубаво няма и с ръчичките в "жобичките" си харчат паричките
 • 4
  Ab
  ABV
  2 -1
  22:45, 10 яну 2017
  Там няма нито красювци диковци симеонки маринки и разни други мизерници че аз защо да съм там?Да слушам лъжите на някои гъгнеци?
 • 5
  Bg
  BG
  6 0
  19:47, 12 яну 2017
  Откъде да дойде този интерес - от "обилната" информация по бюджета която сте изложили в интернет или от финансовите ви каваци по инвестиционната програма от която така или иначе ще се облажат фирмите на Хубенов, Бойлов ,Петко Мустанга от Чакърджи и разбира се еднолично кметовете и председателите на ОбС ?

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини