Без интерес от гражданите премина обсъждането на Бюджет 2017

В присъствието на трима граждани, които не са част от Общинска администрация и трима кметове на населени места, беше обсъдено проекта на бюджет 2017 на община Първомай.

Проектопредложението беше публикувано само няколко часа преди задължителната по закон дискусия.

Както каза бюджетарят на общината Тоска Славова – сроковете са такива, че не са позволили на ангажираните да реагират по-бързо, а дните са съвпаднали с почивните дни около Коледа и Нова година.

Затова в суров вид беше не само бъдещият бюджет, но и отчета на изпълнението на стария. Това е наложило Бюджет 2017 да бъде разработен на основата на отчета за 2015-та година. Очакваната финансова рамка на общината е около 14 080 235 лв, но това е само ориентировъчна сума.

От съобщените числа стана ясно, че държавата отпуска повече средства за общинска администрация и тази година за пръв път от 2009 година ще бъдат увеличени основните заплати.

Инвестиционната програма е много оскъдна и не успява да надхвърли 1 млн.лв. За сега са предвидени 982 411 лв., като целевата субсидия е 516 200 лв. С тези пари ще бъдат ремонтирани учебни заведения, ще бъдат дадени за благоустройство на населени места, заложени са 10 000 лв за построяване на фитнес площадки в Първомай, има средства за спорт и туризъм, за текущи ремонти по пътищата и разплащане на стари задължения.

Приоритет на бюджета според кмета на общината са хората, гражданите на тази община, затова няма конкретно посочена цел.

Депутатът д-р Катя Попова, която присъства на обсъждането, зададе много конкретни въпроси, но един от основните беше какви са критериите, по които се разпределят средствата по населени места. От отговора на зам.-кметът Николай Митков стана ясно, че няма конкретна методика – просто се гледа къде скоро не е давано и къде е най-належащо да се направи нещо.

Народната представителка предупреди, че отсъствието на общински съветници, включително и председателя на финансовата комисия е предпоставка да възникнат съмнения относно прозрачността на разпределение на средствата. Приемането и обсъждането на бюджета в толкова суров вид позволява той да бъде променян и да се изпълнява не според предварителните нагласи, а както е удобно на някой.

В хода на дискусията се изясни, че средствата са разпределяни от специално създадена за случая комисия. Кметът Папазов е готов да приема и обсъжда предложенията на гражданите и в оставащите до приемането на бюджета дни.

Въпроси бяха поставени и от Велчо Христев. Неговите тревоги и желания са свързани с това, че няма никакви стъпки за преодоляване на демографската криза в общината. Той изрази готовност да сподели свои предложения за разкриване на работни места и задържане на младите специалисти в Първомай. Защо се провежда концесия за драгойновската вода, а не се направи общинско предприятие – попита той. Оказа се, че нужните инвестиции за това са в размер на стотици хиляди лева, с които общината не разполага.

През следващата седмица бюджет 2017 ще бъде разглеждан в постоянните комисии на Общинския съвет, а на предстоящата на 20 януари сесия, ще бъде гласуван.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Бю
    бюджет приет:
    15 -5
    13:13, 10 яну 2017
    Който чете внимателно и разсъждава нормално,с право ще сметне ,че кметовете и икономистите плямпат неразбрано, примъкват от девет кладенеца пардон,от девет локви, баламосват и лъжат за да пребъдат.Това е един бюджет на обезверения път на Първомай за последната година на едно фалшиво менте управление,управление на сделката на личния интерес на реалния популизъм.
  • 2
    Бю
    бюджет приет:
    15 -4
    13:22, 10 яну 2017
    И още : управлението ви е като снегопочистването!Станахте съвсем нетърпими.Идете си не ставате!
  • 3
    См
    смърт за "партизаните"
    10 -3
    15:57, 10 яну 2017
    евтини провинциалисти,супер ниско ниво на управление,далаверите им прозират като на секретарка прашките,но за съжаление нито полиция,нито прокуратура имат морала да оправят нещата..Поздравявам майките и на селските кметове,от държавната хранилка по хубаво няма и с ръчичките в "жобичките" си харчат паричките
  • 4
    Ab
    ABV
    2 -1
    22:45, 10 яну 2017
    Там няма нито красювци диковци симеонки маринки и разни други мизерници че аз защо да съм там?Да слушам лъжите на някои гъгнеци?
  • 5
    Bg
    BG
    6 0
    19:47, 12 яну 2017
    Откъде да дойде този интерес - от "обилната" информация по бюджета която сте изложили в интернет или от финансовите ви каваци по инвестиционната програма от която така или иначе ще се облажат фирмите на Хубенов, Бойлов ,Петко Мустанга от Чакърджи и разбира се еднолично кметовете и председателите на ОбС ?
Последни новини