Цацаров иска уволнението на административен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал да бъде уволнен обвинител от Върховната административна прокуратура (ВАП). От държавното обвинение не уточняват името на прокурора, предложен за най-тежкото дисциплинарно наказание.

Проверка е установила, че е той е съдействал с правни съвети на криминално проявен и ходатайствал за него пред окръжната прокуратура в Сливен, се заявява в съобщение на Върховната касационна прокуратура.

Искането на Цацаров е направено след сигнал от Инспектората на ВАП, която установила, че въпросният прокурор нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Установено е, че прокурорът е поддържал контакти с подсъдимия за незаконно притежание на оръжие П. Петров. На него прокурорът е оказвал помощ във връзка с дело срещу жената, с която Петров живее на семейни начала.

Самата тя е осъждана четири пъти за измами, а от началото на месец август 2016 г. тя изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода общо от 5 години и 6 месеца в затвора в гр. Сливен.

Преди съдът да се произнесе с последната присъда срещу нея, още в хода на делото прокурорът е контактувал с осъдената и с Петров, като се ангажирал да намери адвокат адвокат. Той давал и правни консултации на двамата. 

След задържането на жената в началото на август 2016 г. лично прокурорът изготвил молба от нейно име за прекъсване изпълнението на наказанието ѝ, поради заболяване на едно от децата ѝ. Освен това провел лична среща с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Сливен, компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Пред него настоявал да се уважи молбата на осъдената по здравословни причини. Окръжният прокурор на Сливен категорично отказал да стори това и не прекъснал изпълнението на наказанието, се посочва в съобщение на прокуратурата.

Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора от ВАП са довели до накърняване престижа на Съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост, поради което главният прокурор за първи пъти поиска налагане на най - тежкото дисциплинарно наказание на върховен прокурор – „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ на магистрата, се посочва още в съобщението.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини