Най-мощният камион в света. Ето как се появи.

Volvo Trucks представи най-мощния в света камион в серийно производство - Volvo FH16 с двигател с мощност от 700 к.с. и въртящ момент от 3150 Nm.

Увеличена мощност на двигателя, по-ниски вредни емисии и запазване на досегашната консумацията на гориво. Това бяха насоките, дадени на инженерите от Volvo Trucks през пролетта на 2006 година. Те разполагаха с почти три години да разработят най-мощния камион в света, без това да се отрази на екологичния аспект, нито на консумацията на гориво.

Със своите 700 к.с. и 3150 Nm, Volvo FH16 е най-мощният камион в света. Неговият D16G двигател е разработен на основата на предходния 16-литров двигател на Volvo с 660 к.с. С допълнителните 40 конски сили, Volvo Trucks е първият производител на камиони в света, който „счупва" бариерата от 700 конски сили.

Мощността и вътрящият момент са много добри, но наистина голямото постижение е, че инженерите по двигателите на Volvo успяха да комбинират увеличената мощност на двигателя с намаляване на вредните емисии и непроменен разход на гориво.

"Увеличаването само на мощността на двигателя е едно, а да го постигнеш без да увеличиш вредните емисии или консумацията на гориво е много по-сложна задача," казва Хенрик Линдеберг, Главен мениджър на проекта за новия D16G двигател.

Класическа дилема
Абсолютно изискване бе новия камион да покрива изискванията за Евро 5 Европейски изисквания за нива на емисиите на изгорелите газове, която влиза в сила от Октомври 2009. Това означаваше емисиите на азотен окис (NOx) да бъдат намалени с повече от 40%.

Експертите по двигатели във Volvo бяха изправени пред класическа дилема: за да се намали консумацията на гориво е важно процесът на изгаряне на горивото да бъде възможно най-ефективен. Това обаче има негативен ефект, поради увеличаване на емисиите на азотен окис (NOx) на двигателя. Затова бе необходимо да увеличим капацитета на системата за обработка на изгорелите газове. Развитието и подобряването на един двигател е комплексна задача за намиране на оптимално решение, от впръскването на горивото през целия път до изпускателната тръба, в което всяка отделна стъпка трябва да се прави внимателно, за да се осигури възможно най-добър краен продукт.

Екстремни тестове
В продължение на три години работната група по проекта за новия двигател разработва, изпробва и оцени различни решения. От концептуални до прототипи, лабораторни анализи и изпитания в реални условия. Тъй като Volvo FH16 е разработен за най-тежките и изискващи мощност транспортни задачи, полевите тестове бяха проведени в работна среда с тежки, някой би казал дори екстремни, условия.

"Новият Volvo FH16 тегли тежки автовлакове през Австралийските пустини, превози дървен материал в северна Швеция в условия на суров студ и също бе изпитан в терен при надморска височина до 3600 метра в Скалистите планини в САЩ," добавя Хенрик Линдеберг.

Проектът е изпълнен
Как се случи всичко това? Резултатите говорят сами за себе си. Работният екип се справи със задачата си брилянтно. Volvo FH16 е не само най-мощният камион в света, а и покрива Euro 5 изискванията за вредни емисии. И, не на последно място, има конкурентен разход на гориво.


Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини