31 °C

Очакват ни на 6 януари за ваденето на кръста от басейна пред пощата

Да се съберем на празника Богоявление, ни призовава отец Станимир. „Ние не  просто честваме деня на светото кръщение на нашия Бог – казва той – ние честваме деня, в който започва истинското спасение на човечеството. Денят, в който Бог се явява, за да съобщи „Този е месията!“.

Празникът започва още на 5 януари, когато в църквата се извършва кръщение на водата или така нареченият Велик Водосвет. На 6 януари, след литургия, литийно шествие ще тръгне от храма около 10.30 часа, за да изнесе кръста до вода – басейна пред пощата. Там по стар обичай кръстът ще бъде хвърлен във водата. Свещеникът подчертава, че изваждането му трябва да стане от ерген, православен християнин. Затова наградата ще бъде връчена само на този, който може да представи кръщелно свидетелство. Ако не един, а двама младежи са хванали кръста, наградата ще бъде поделена поравно между тях. А тя е осигурена от църковното настоятелство.

След като преди две години празникът беше опорочен от непристойното поведение на един от мъжете, скачащи във водата, тази година отново ще бъдат взети мерки, за да протече Йордановден в дух на толерантност, търпение и взаимна любов.

Богоявление беше повод отец Станимир да сподели  една своя болка – все по-малко са кръщенетата, които се правят в църквата „Св. Георги“. За 2016 година има само 70, като почти четвърт от тях са на деца, които не живеят постоянно в България, а родителите им са ги довели само за това тайнство.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Бъ
  Бъли
  4 -1
  09:00, 5 яну 2017
  Басейнът е фонтан.
 • 2
  Ъъ
  ъъя
  3 -1
  13:01, 5 яну 2017
  В Дебър е по-интересно ний ще ходим там.
 • 3
  Ам
  Амин
  4 -5
  14:11, 5 яну 2017
  До горните двама. Опасни секти навлизат и лъжат хората. Чудовища разни, спагетени и други били създали света. Осъзнайте се! За човеците в Библията се казва : „За да получат вечен живот, трябва да опознаят тебе, единственият истински Бог, и онзи, когото ти изпрати, Исус Христос.“
  И отец Станимир много умно говори. „Ние не просто честваме деня на светото кръщение на нашия Бог – казва той – ние честваме деня, в който започва истинското спасение на човечеството. Денят, в който Бог се явява, за да съобщи „Този е месията!“.
  Нашият Бог е единствен, личен спасител и създател.
 • 4
  Ам
  Амин
  3 -4
  14:17, 5 яну 2017
  Всичко около нас е създал Бог. Някога е нямало нищо нито земята, нито слънцето, нито луната, нито звездите. Било е тъмно. Той живеел високо в небесата и винаги ще живее там.
  И Бог решил да сътвори света. Първо създал небето и земята, но било тъмно. Той казал, че трябва да бъдде светлина и изведнъж станало светло. Той разделил светлината и мрака и така се получили денят и нощта. На следващия ден създал красивото небе.
  Трятия ден Бог събрал водата на едно място. Така създал морето, а показалата се суша – земя. Земята била пуста и Той я покрил с най-различни растения.
  Всеки знае, че на растенията им трябва слънце. Четръртия ден Той създал слънцето, а за да не бъде толкова тъмна нощта създал й луната и звездите.
  Петия ден Бог създал всички риби във водите и всички птици в небето. На шестия ден били създадени и животните. Вече небило тихо, защото всички животни издавали някакъв шум.
  Вече имало животни, растения и риби. Всичко това било сътворено от Бог, но все още небил свършил. Той създал и човека по негов облик. Човекът можел да говори, да се движи и да мисли. Бог го нарекъл Адам. Адам харесвал всичко създадено от Бог. Той имал важната задача да дане имена на всички животни и растения по земята. Докато изпълнявал задачата си Адам забелязъл че всяко животно си има другар и много се натажил, защото само той бил сам. Той споделил тъгата си с Бог, а той му обещал другар в живота. Бог взел реброто на Адам докато спял и от него създял жената, която да прилича на него и да го обича и помага в живота. Адам и неговата жена не носели дрехи. Било им топла и им изглеждало нормално да ходят голи.
  Последното нещо, което Бог разпоредил било животните и хората да си имат деца. Целият свят бил създаден за шест дена, а на седмия ден Бог си починал. Този ден е ден за почивка на всички хора и в него хората трябвало да мислят за Бога.

  Ето как е станало, но кой да прояви ум. Утре ще се разбере кои са просветените първомайци.
  • Th
   The Grim Reaper
   3 -2
   05:49, 6 яну 2017
   Амине,ти виждал и чувал ли си Бог???Ако си го чувал или виждал ,определено мястото ти е в някое специализирано лечебно заведение .Това че вярваш в приказки не значи ,че и хората са като теб.
 • 5
  Ба
  бай Йордан
  4 -1
  21:33, 5 яну 2017
  Миро, добро момче беше, ама откакто стана поп нещо се сбърка. Дано да не си ги писал тези простотии под Амин. Да ти кажа, така няма да стане. И статията дикиш няма да хване, и народа няма да те заобича. Ще се мотаят там две-три бабички около тебе и туй то. Все повече хора ви обръщат гръб, витае някакво недоволство. Под статията за рождество не се намери човек, който едно "честито" да ви каже. Четат и не реагират. Ако не вярваш, провери. Това трябва да ти покаже, че грешката е някъде във вас. Бъркате някъде. Толкова ли няма кой да ви посъветва! А аз утре няма да дойда. Ще си хапна, ще си пийна, ще си почерпя другарите и без вас ще мина.
 • 6
  Въ
  Възмутената
  4 -3
  10:54, 6 яну 2017
  Като цяло това хвърляне на кръста в Първомай е жива пародия. Марица била дълбока, Мечка била далече... И кво, в това басейнче години наред се пълни вода до коленце, сакън на някой да не му се намокри ташaкa и да вземе да го тръшне грипа. Днес минавах сутринта и видях пожарната че е напълнила вода до горния ръб почти. Зачудих се за причината:
  1. Топлата вода като е в по-голямо количество по-трудно изстива.
  2. Като е до горния ръб няма нужда да скачат, достатъчно е само някой да се присегне щом кръста стигне единия край на басейна.
  Все пак има сняг, в тая вода може някой да настине. Нищо де, ама има линейка ако нещо кихне да го карат в болницата...За спасител не знам, трябва да питам!
  • Ам
   Амин
   3 -3
   11:06, 6 яну 2017
   Когато се прави в името на Бога, хората трябва да са спокойни. Не ги плаши с линейки. Бог да ви дари здраве и живот.
 • 7
  Ва
  вай-вай
  2 0
  13:53, 6 яну 2017
  някоя пъсна миткова електорална единица пак ще ви го покаже
 • 8
  12
  1234_1483705366
  0 0
  14:22, 6 яну 2017
  Все съм се чудела защо се хвърля на центъра, като си имаме Марица?

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини