15 °C

Очакват ни на 6 януари за ваденето на кръста от басейна пред пощата

Да се съберем на празника Богоявление, ни призовава отец Станимир. „Ние не  просто честваме деня на светото кръщение на нашия Бог – казва той – ние честваме деня, в който започва истинското спасение на човечеството. Денят, в който Бог се явява, за да съобщи „Този е месията!“.

Празникът започва още на 5 януари, когато в църквата се извършва кръщение на водата или така нареченият Велик Водосвет. На 6 януари, след литургия, литийно шествие ще тръгне от храма около 10.30 часа, за да изнесе кръста до вода – басейна пред пощата. Там по стар обичай кръстът ще бъде хвърлен във водата. Свещеникът подчертава, че изваждането му трябва да стане от ерген, православен християнин. Затова наградата ще бъде връчена само на този, който може да представи кръщелно свидетелство. Ако не един, а двама младежи са хванали кръста, наградата ще бъде поделена поравно между тях. А тя е осигурена от църковното настоятелство.

След като преди две години празникът беше опорочен от непристойното поведение на един от мъжете, скачащи във водата, тази година отново ще бъдат взети мерки, за да протече Йордановден в дух на толерантност, търпение и взаимна любов.

Богоявление беше повод отец Станимир да сподели  една своя болка – все по-малко са кръщенетата, които се правят в църквата „Св. Георги“. За 2016 година има само 70, като почти четвърт от тях са на деца, които не живеят постоянно в България, а родителите им са ги довели само за това тайнство.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Бъ
  Бъли
  4 -1
  09:00, 5 яну 2017
  Басейнът е фонтан.
 • 2
  Ъъ
  ъъя
  3 -1
  13:01, 5 яну 2017
  В Дебър е по-интересно ний ще ходим там.
 • 3
  Ам
  Амин
  4 -5
  14:11, 5 яну 2017
  До горните двама. Опасни секти навлизат и лъжат хората. Чудовища разни, спагетени и други били създали света. Осъзнайте се! За човеците в Библията се казва : „За да получат вечен живот, трябва да опознаят тебе, единственият истински Бог, и онзи, когото ти изпрати, Исус Христос.“
  И отец Станимир много умно говори. „Ние не просто честваме деня на светото кръщение на нашия Бог – казва той – ние честваме деня, в който започва истинското спасение на човечеството. Денят, в който Бог се явява, за да съобщи „Този е месията!“.
  Нашият Бог е единствен, личен спасител и създател.
 • 4
  Ам
  Амин
  3 -4
  14:17, 5 яну 2017
  Всичко около нас е създал Бог. Някога е нямало нищо нито земята, нито слънцето, нито луната, нито звездите. Било е тъмно. Той живеел високо в небесата и винаги ще живее там.
  И Бог решил да сътвори света. Първо създал небето и земята, но било тъмно. Той казал, че трябва да бъдде светлина и изведнъж станало светло. Той разделил светлината и мрака и така се получили денят и нощта. На следващия ден създал красивото небе.
  Трятия ден Бог събрал водата на едно място. Така създал морето, а показалата се суша – земя. Земята била пуста и Той я покрил с най-различни растения.
  Всеки знае, че на растенията им трябва слънце. Четръртия ден Той създал слънцето, а за да не бъде толкова тъмна нощта създал й луната и звездите.
  Петия ден Бог създал всички риби във водите и всички птици в небето. На шестия ден били създадени и животните. Вече небило тихо, защото всички животни издавали някакъв шум.
  Вече имало животни, растения и риби. Всичко това било сътворено от Бог, но все още небил свършил. Той създал и човека по негов облик. Човекът можел да говори, да се движи и да мисли. Бог го нарекъл Адам. Адам харесвал всичко създадено от Бог. Той имал важната задача да дане имена на всички животни и растения по земята. Докато изпълнявал задачата си Адам забелязъл че всяко животно си има другар и много се натажил, защото само той бил сам. Той споделил тъгата си с Бог, а той му обещал другар в живота. Бог взел реброто на Адам докато спял и от него създял жената, която да прилича на него и да го обича и помага в живота. Адам и неговата жена не носели дрехи. Било им топла и им изглеждало нормално да ходят голи.
  Последното нещо, което Бог разпоредил било животните и хората да си имат деца. Целият свят бил създаден за шест дена, а на седмия ден Бог си починал. Този ден е ден за почивка на всички хора и в него хората трябвало да мислят за Бога.

  Ето как е станало, но кой да прояви ум. Утре ще се разбере кои са просветените първомайци.
  • Th
   The Grim Reaper
   3 -2
   05:49, 6 яну 2017
   Амине,ти виждал и чувал ли си Бог???Ако си го чувал или виждал ,определено мястото ти е в някое специализирано лечебно заведение .Това че вярваш в приказки не значи ,че и хората са като теб.
 • 5
  Ба
  бай Йордан
  4 -1
  21:33, 5 яну 2017
  Миро, добро момче беше, ама откакто стана поп нещо се сбърка. Дано да не си ги писал тези простотии под Амин. Да ти кажа, така няма да стане. И статията дикиш няма да хване, и народа няма да те заобича. Ще се мотаят там две-три бабички около тебе и туй то. Все повече хора ви обръщат гръб, витае някакво недоволство. Под статията за рождество не се намери човек, който едно "честито" да ви каже. Четат и не реагират. Ако не вярваш, провери. Това трябва да ти покаже, че грешката е някъде във вас. Бъркате някъде. Толкова ли няма кой да ви посъветва! А аз утре няма да дойда. Ще си хапна, ще си пийна, ще си почерпя другарите и без вас ще мина.
 • 6
  Въ
  Възмутената
  4 -3
  10:54, 6 яну 2017
  Като цяло това хвърляне на кръста в Първомай е жива пародия. Марица била дълбока, Мечка била далече... И кво, в това басейнче години наред се пълни вода до коленце, сакън на някой да не му се намокри ташaкa и да вземе да го тръшне грипа. Днес минавах сутринта и видях пожарната че е напълнила вода до горния ръб почти. Зачудих се за причината:
  1. Топлата вода като е в по-голямо количество по-трудно изстива.
  2. Като е до горния ръб няма нужда да скачат, достатъчно е само някой да се присегне щом кръста стигне единия край на басейна.
  Все пак има сняг, в тая вода може някой да настине. Нищо де, ама има линейка ако нещо кихне да го карат в болницата...За спасител не знам, трябва да питам!
  • Ам
   Амин
   3 -3
   11:06, 6 яну 2017
   Когато се прави в името на Бога, хората трябва да са спокойни. Не ги плаши с линейки. Бог да ви дари здраве и живот.
 • 7
  Ва
  вай-вай
  2 0
  13:53, 6 яну 2017
  някоя пъсна миткова електорална единица пак ще ви го покаже
 • 8
  12
  1234_1483705366
  0 0
  14:22, 6 яну 2017
  Все съм се чудела защо се хвърля на центъра, като си имаме Марица?

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини