Общината си връща бряговското училище

Изображение 1 от 2

    Общината си връща собствеността върху сградата на бряговското училище, стана ясно на проведената в последния работен ден преди Коледа редовна сесия на общинския съвет – Първомай.

    Сградата  беше продадена през 2008 година на търг с начално обявена цена 192 700 лв. Каква е реалната цена,  която е платенао не успяхме да проверим по време на празниците. „Училището“ както го наричат бряговци, представлява комплекс от няколко постройки – старото училище, строено през 1896 и обявено за паметник на културата, ново училище и детска градина, строени през 1930 година и масивна външна тоалетна. Общата площ е 9040 кв.м.

    Конкурсът е проведен при няколко специфични условия, едно от които е било купувачът да представи идеен проект за преустройство на целия училищен комплекс в комплекс за развитие на селски туризъм при стриктно опазване на настоящия архитектурен и естетически вид на старинната сграда от комплекса. Даден е и срок за изпълнение на проекта – две години, считано от датата на сключване договора за продажба.

    След купуването на сградите, от тях са взети метални елементи, и дограма и не е направено нищо, за да бъде изпълнен проектът. 8 години по-късно общината удържа неустойка по договора и в рамките на две последователни години ще върне на собствениците 140 000 лв., след това сградата отново ще ѝ принадлежи.

    През тази година са възстановени 70 000 лв., разход, който е бил заложен в бюджета на общината.

    По време на разискванията, Христо Вълчев попита кмета не се ли налага да се приложи подобна процедура и в село Татарево. Папазов отговори, че най-вероятно и там ще се стигне до възстановяване на собственост.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      12
      123
      6 -2
      23:25, 27 дек 2016
      Леле, Теодора Кирякова се е влюбила в тоя Христо Вълчев и мине се не мине ден два и го спомене някъде. Тедо гладна кокошка просо сънува. Жана като се напие ще те изкълве от ревност.
    • 2
      32
      321
      5 -1
      00:28, 28 дек 2016
      За та бъхтат ма патко
      • На
        Наблюдател
        4 -1
        17:26, 28 дек 2016
        Правилна забележка. Не трябва да се пише само какво е казал Христо Вълчев, а и другите общински съветници. Например:
        ... мълча и гласува, .... също мълча и гласува, ... още повече мълча и гласува ...
        Така е по-добре, нали?
    Последни новини