13 °C

Христо Вълчев пита кмета за водоем до Буково

Чрез председателя на Общинския съвет, общинският съветник от групата ГЕРБ Христо Вълчев е внесъл питане до кмета на община Първомай, Ангел Папазов. То се отнася до водоема Пилашево-2, намиращ се в местността „МАРИНКАТА”, землище на с. Буково.

В него се казва:

„Отдаването под наем на този водоем предизвика силно безпокойство сред местното население, изразено в подписка, съдържаща имената и подписите на 84 жители на с. Буково и докладна записка от кмета на кметство Буково, отправена до кмета на Община Първомай. Хората изразяват опасенията си, че експлоатацията на водоема от наемателя ще се отрази негативно на техния поминък, тъй като този водоем е единственият източник на вода за водопой на повече от 300 животни.“

Вълчев обръща внимание на документ от 11.10.2016 година, с който кметът на общината потвърждава, че „операторът се задължава да не замърсява водата и да следи за опазване на околната среда, както и за екологичното и рационално използване на водния ресурс”.

Тъй като това изискване, според населението, не се спазва, председателят на групата общински съветници от ПП ГЕРБ поставя следните въпроси:

1.Проведена ли е процедура за избор на оператор, има ли сключен договор за наем и кой е наемателят?

2.Известно ли Ви е, че въпреки протеста на населението наемателят е източил изцяло водата от водоема?

3.Констатирано ли е това нарушение по съответния ред, наложени ли са санкции и принудителни административни мерки, включително прекратяване на договора за наем?

4.Какви мерки са предприети за осигуряване на вода за животните и възстановяване на екологичното равновесие в района на източения водоем?

5. По какъв начин общинската администрация упражнява контрол за спазването на сключените договори и нормативните актове от наемателите на общинските язовири и водоеми?

Тъй като до провеждането на редовната сесия са останали по- малко от 5-те регламентирани дни за отговор, кметът Папазов може да отложи отговора си за заседанието през януари.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Дя
    Дядо Коледа
    10 -18
    14:04, 23 дек 2016
    Много важно питане няма що! Преди коледа питане... Виж коментара
    • Ко
      КОЙ
      14 -4
      16:49, 23 дек 2016
      Дядо Коледа, ти да не си Дядо Наемател?
  • 2
    Аз
    Аз каскадьора
    11 -1
    16:02, 23 дек 2016
    Чакам с дни и няма отразяване все още на катастрофата която поради заспиване е направил драгойновския кмет Митето или Димитър.
  • 3
    Ча
    чана Гина
    9 -1
    21:23, 23 дек 2016
    Ам чи то в пърумайско е така, чада мои!Кой какото е награбил макар да е под наем и за временно,го счита вече за своя собственост и разполага с него както си прецени,експлоатира го жестоко и хич не му пука какво ще остане след него!Е, тва е.
    • Ме
      Местен
      8 -3
      13:42, 24 дек 2016
      Хеле тия цървените... Тоа Вънеков купваше гласове за Миткуф и ся съ му дали язевирче дъ съ кефи...
Последни новини