Учени възстановяват спомени с електрически шок

Много хора често забравят преживявания от съвсем близкото минало. Учени от Университета на Нотър Дам са открили как да възстановяват такива спомени с помощта на електрически шокове, съобщава онлайн изданието Motherboard.

Досега се смяташе, че мозъкът може да помни спомни само докато съответните неврони са активни. Учените обаче са открили, че всъщност мозъкът често "изключва" неврони, които лесно могат да се активират отново чрез електрическа стимулация.

Макар че звучи плашещо, всъщност става дума за съвсем лек заряд чрез електромагнитна намотка. Дори не е необходим пряк достъп до мозъка, като зарядът може да се предаде през черепа. Не се изпитва болка при стимулацията, но за сметка на това човек си спомня смятаното за забравено преживяване.

Методът работи само за спомени от близкото минало. Той не е ефикасен за възобновяване на преживявания отпреди години. Според учените може да се използва като потенциален помощник за намаляване на ефектите от Алцхаймер например и да помогне на хората да живеят малко по-добре въпреки заболяването.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини