Нидал Алгафари донесе своите книги в Първомай и отнесе образа на Динко Зограф

На среща със свои почитатели в Първомай, Нидал Алгафари представи първите две книги на своята трилогия.

Увлекателно той разказа за това как се е родила идеята за нея – от една домашна работа, в която дъщеря му е трябвало да опише защо се гордее, че е българка. Търсейки нетрадиционния отговор, попада на забравени в бита ни български обичаи и образи от далечното минало. И двата тома са със заглавия, които подвеждат - „Боже, защо Господ лъже“ и „Аллах, милост нямаш ли?“ не са теологични книги. Те разказват за севди, за българския фолклор, за преплитането на езически ритуали и нрави и пресъздават налагането на религиозните канони по нашите земи.

На своите критици, които се опасяват, че Нидал Алгафари изпълнява атеистична или ислямска поръчка, той отговаря, че е християнин, приел своята вяра след катахизис – т.е. осъзнато, познавайки добре символите на вярата и приемането на Бог в сърцето си.

Авторът заявява, че книгите са изчистени от всякакви чуждици, с изключение на турцизмите, тъй като между героите има и мюсюлмани.

Друга цел, която си поставя в книгите си авторът, е да „изчисти“ образа на българския чорбаджия като изедник. Това и предизвика кратка дискусия с присъстващите, в която Алгафри показа изключителна информираност и познаване на българската и световна история. Българският чорбаджия е дарявал – за да се построят църкви, да има училища, той е носител дори на хигиенните нрави на българите.

След срещата Нидал Алгафари раздаде автографи и заяви увереност, че книгите му са интересни за четене и е готов да върне парите на всеки, който си ги е купил, но не ги харесва.

А на стената си във фейсбук написа:

„Благодарение на поканата на Ангел Папазов - кмет на град Първомай представих двете първи части от трилогията ми пред почитатели на художествената литература в града. От него научих за един изключителен българин, уста Динко Зограф, който ще опиша в края на третата част на романа ми.“

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини