Повдигнаха 3 обвинения на Петър Москов за турските ваксини

Прокуратурата повдигна 3 обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов заради бартера с ваксини с Турция. 

Според прокуратурата Москов е приел дарението от Турция в разрез със законовите норми, а здравното министерство е заплатило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

На Москов е повдигнато обвинение и за частта с българското дарение на ваксини за Турция. Според прокуратурата с действията си Москов е ощетил държавното дружество „Бул Био”.

Петър Москов е възложил на "Бул Био" на 13 май 2015 г. да произведе 5 млн. ваксини БЦЖ, като е поел отговорност те да бъдат заплатени от Министерството на здравеопазването. На 27 ноември обаче директорът на дружеството Любомир Димитров е бил привикан в министерството и е бил принуден да подпише договор, с който "Бул Био" дарява ваксините на МЗ.

Така Москов е ощетил дружеството с 413 370 лв.

Петър Москов е обвинен и за безстопанственост, допълни Арнаудова.

По-рано днес обвинение беше повдигнато и на заместника му Адам Персенски, който според прокуратурата е бил съучастник на Москов, а целта им е била да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Турция.

Москов и Персенски са с мярка за неотклонение подписка. 

Миналата година получихме 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция, като в замяна страната ни дари 5 млн. дози ваксини БЦЖ.

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство по случая с ваксините.

Проверката на обвинението започна след разследване на Валя Ахчиева.

Беше повдигнато обвинение и на Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Той е обвинен в безстопанственост във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма "Тюрк илач".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    As
    asko
    0 0
    09:39, 22 ное 2016
    За обвинение за нанесена щета от 413 370 лв, без да има съмнения за лично облагодетелстване, обвинението е придружено с разпит на целия Мин.Съвет. Какво става с разследването за КТБ, където 4 милиарда лева (10 000 пъти повече!) бяха присвоени, а (може би) единствения обвинен периодично се показва по телевизора и подхвърля свои версии. Разбира се всеки нанесъл щета, трябва да понесе своята отговорност, ама трябва да има подредба на приоритетите по значимост.
Последни новини