Внесоха мажоритарния вот в парламента. Преглед на печата

Сформирането на служебен кабинет е сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев, каза новoизбраният държавен глава Румен Радев, след като му беше връчено удостоверението за избора от Централната избирателна комисия (ЦИК). Радев добави, че ще бъде информиран и разчита на опита на президента Росен Плевнелиев. Той не отговори конкретно дали ще назначи нов служебен кабинет, след като встъпи в длъжност през януари, но от думите му се разбра, че е готов и за такъв вариант. Румен Радев смята, че политическа криза в България няма, а в момента тече нормална конституционна процедура. "Няма място за драматизация. Изходите са два - или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори", коментира той. Ще инициирам срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарната избирателна система, каза още Радев... В петък президентът Росен Плевнелиев каза, че ще се старае да състави кабинет в рамките на този парламент и че ще свика извънреден Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), след като проведе консултациите с парламентарно представените партии. На заседанието на съвета ще бъде избрана дата за предсрочните избори и каква ще бъде методологията на провеждането им. Това обаче ще стане само ако нито една партия не поеме отговорност да вземе мандат за управление. Тази седмица Плевнелиев ще приключи консултациите с политическите сили. След това ще се премине към процедурата по даването на мандатите на първата парламентарна сила (ГЕРБ), след това на втората (БСП) и на парламентарно представена партия по избор на президента, ако първите две върнат мандата. От ГЕРБ и БСП вече заявиха, че няма да се опитват да правят правителство. Единствената парламентарна група, която е вероятно да се опита да направи кабинет, е Патриотичният фронт. Плевнелиев ще консултира състава на служебното правителство с наследника си ген. Румен Радев. Според източници на "Дневник" от ГЕРБ потенциалното неразбирателство между двамата би бил служебният министър на отбраната. Ако бъдещият и настоящият президент постигнат съгласие, служебният кабинет ще бъде обявен в средата на декември. В противен случай президентът Росен Плевнелиев ще обяви третия си служебен кабинет след 20 декември, когато депутатите излизат в коледна ваканция, и той ще работи по-малко от месец до встъпването в длъжност на Румен Радев на 19 януари..." - в. "Дневник".

"Румен Радев не иска да споделя с колегата си Росен Плевнелиев отговорността за евентуален служебен кабинет, стана ясно вчера... За възможността бъдещият и настоящият президент да съставят заедно временно правителство се заговори след среща между двамата миналата седмица, когато Радев сам обяви, че имената на служебните министри ще бъдат консултирани с него. Веднага след това обаче полетяха предупреждения от среди в левицата, че това би означавало да носи отговорност за такъв кабинет, и то много преди встъпването в длъжност. Вчера Радев все пак уточни, че очаква да бъде информиран за решенията на настоящия президент. Той не отговори категорично дали сам би съставил ново служебно правителство в началото на своя мандат на 22 януари, но не отхвърли тази възможност. Радев ще бъде поканен на извънредния Консултативен съвет по национална сигурност, анонсиран от Плевнелиев, на който ще се обсъжда изходът от политическата криза. Макар политическата ситуация в страната да е сложна, служебен кабинет не се очертава в следващите няколко седмици. Вчера Реформаторският блок оповести, че няма да участва в ново правителство в рамките на този парламент, другите подобни заявки са от ГЕРБ и БСП. Все повече се говори обаче, че Патриотичният фронт е готов да създаде експертно правителство, ако получи мандат. Плевнелиев също не бърза да посочва министри и търси парламентарнии формации, готови "да носят отговорност" за изпълнителната власт. Миналата седмица той заяви, че ще направи всичко възможно да се стигне до правителство в рамките на сегашното Народно събрание и че дата на предсрочни избори ще се обсъжда само в краен случай. Плевнелиев смята да проведе възможно най-широк кръг консултации с партиите, преди да започне да връчва мандати..." - в. "Сега".

Всекидневниците отделят място и на обвиненията срещу здравния министър в оставка Петър Москов и отмяната на пръстовия идентификатор в болниците.

"Софийската градска прокуратура повдигна три обвинения срещу министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов и зам.-министъра Адам Персенски за престъпления по служба и за безстопанственост. Москов и Персенски бяха призовани днес в следствието заради бартера на ваксини между България и Турция през 2015 година, за който в началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство. На Петър Москов е предявено обвинение за това, че на 9 юли 2015 г., като министър на здравеопазването в съучастие с Адам Персенски "с цел да набави облага за Министерство на здравеопазването на Република Турция - да получат чрез дарение 5 000 000 дози ваксина срещу туберколоза БЦЖ, с които да бъде обезпечен имунизационният календар на Република Турция, нарушил и не изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването, от което са настъпили значителни имуществени и неимуществени вредни последици за Министерство на здравеопазването, като случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 НК", съобщи прокуратурата. Обвиненията по тази линия са две - за дарението на 5 млн. БЦЖ ваксини от България към Турция и за приемането на дарение от 100 хил. 5-валентни ваксини "Пентаксим" от Турция за България. И двете решения са подписани от Министерския съвет, затова следствието ще разпита всички министри в рамките на утрешния ден, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. По думите й бартерът е с цел облага, от която има имуществена вреда за Министерството на здравеопазването и също неимуществена - оронване на престижа на ведомството. "Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри по даренията с Турция. Има и трето обвинение във връзка с производствен процес в "Бул био", несвързан с дарението с Турция. Нито едно от обвинения не е свързано с адекватността, навременността и качеството на ваксините", заяви Москов пред журналисти на излизане от следствената служба. Москов уточни, че ако българските БЦЖ ваксини, които България е дарила на Турция, са били продадени, са щели да струват по-малко от 400 хил. лв. А ако турските доставчици са се явили на търг в България и бяхме купили дарените от Турция ваксини, те са щели да струват не по-малко от 48 лв. на бройка или над 4 млн. лв. "Аз казах, че не разбирам причината за обвинения по финансовите параметри. Ще съдействам на следствие, на прокуратура. Помолих и адвоката ми да ми обясни в какво точно ме обвиняват. Вкарали сме нещо, за което бихме дали 4 млн. и сме дарили нещо, за което бихме получили 400 хиляди - аз не разбирам къде е моето финансово прегрешение в това.", заяви Москов. Точно защото не са равни като стойност двете партиди, Москов подчерта, че не става въпрос за бартер, а за дарение..." - в. "Дневник".

"Здравният министър в оставка Петър Москов бе призован в столичното следствие по делото за бартера на ваксини между България и Турция. Той влезе в сградата на ул. "Монтевидео" в 16,40 ч и час по-късно излезе с 3 обвинения - две за престъпления по служба и едно за безстопанственост. Само часове преди него стана обвиняем заместникът му Адам Персенски, а дни по-рано - Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био". Първите две обвинения са за м.г., когато България получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим", дарена от Турция. Като добавка пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу хепатит B, а тя е забранена у нас и МЗ я сложи на склад. В замяна България се задължи да дари на турците 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза, наше производство. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради трудности с доставките. По делото, образувано за икономическа целесъобразност, днес ще бъдат разпитани всички министри от кабинета "Борисов 2." Според обвинението с приемането на дарението и с дарените ваксини Москов и Персенски са ощетили държавата с цел да набавят облага за Турция. Не само за еувакса, а и за пентаксима липсвали разрешения от агенцията по лекарствата. Имуществените вреди за България надминали 323 000 лв. - платен ДДС за приетите ваксини. Неимуществените вреди - недоверие към МЗ, към лекарствената политика и ваксинирането на децата. Второто престъпление на Москов (извършител) и Персенски (помагач) е свързано с фирма "Бул Био", която произвела ваксините, дарени на Турция. МЗ трябвало да плати 413 000 лв. за 5 млн. дози. Но Москов използвал подчиненото служебно положение на управителя Любомир Димитров и анулирал дълга с договор, по който "Бул Био" дарява ваксините на МЗ. Обвинението в безстопанственост пак е за "Бул Био", но с шеф Росен Алексиев. Москов не контролирал Алексиев при производството на 1 млн. неетикетирани ампули ваксина "Тетадиф", подлежащи на унищожаване. Щетата е над 110 000 лв., колкото разходите за произвеждането им..." - в. "Труд".

"Петър Москов е искал да направи дарението в размер на 5 млн. дози ваксини в замяна, на което да бъде получено известно количество за България. Половината от тях са абсолютно забранени за употреба на територията на страната и затова подлежат на унищожаване. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, във връзка с повдигнатите обвинения на министъра на здравеопазване Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски заради даренията на ваксини между България и Турция, предаде "Фокус". "Всички сте свидетели на това, че през цялата кампания имаше често предупреждения от различни медии за това, че се готви "Костинброд 2" и пр. Факт е, че ние действаме със силата на доказателствата, но решихме да се извършват явните действия по привличането на лицата като обвиняеми след като приключи кампанията, за да няма какъвто и да е политически отпечатък в нашата работа", обясни Арнаудова. По думите ѝ онова, което към този момент могат да кажат е, че със сигурност целта е била да се набави облага. "Редно е да се каже, че законът не изисква облагата да е противозаконна. Но това са фактите по делото. Твърдим, че има получена облага и че е настъпила имуществена вреда за Министерството на здравеопазването и неимуществена, оронваща престижа на министерството", коментира още говорителят на главния прокурор." - в. "24 часа".

"Върховният административен съд стопира пръстовите отпечатъци в болниците. ВАС спря действието на наредбата, задължаваща клиниките да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък. Това става ясно от определение на съда. Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна. Решението не е окончателно и може да се обжалва. Заради опасността от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на текста обаче действието му временно се спира до произнасяне на 5-членен състав..." - в. "Стандарт".

"Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение. Това става ясно от определение на съда, съобщава БТВ. Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна, но това не е окончателно решение и може да се обжалва... Системата стартира в началото на ноември, за задължението всяка болница да има така наречения пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец. Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Системата беше една от реформите в здравеопазването, която здравният министър, сега в оставка, въведе по време на мандата си. За въвеждането на системата бяха платени около 400 000 лева, а болниците трябваше сами да си закупят четците, всеки на стойност 286 лева. Идеята за въвеждането на пръстовия идентификатор за вход в лечебните заведения е на здравния министър Петър Москов. Като причина беше посочено, че това е начин да се спре източването на Здравната каса. Въвеждането на системата беше критикувано от болниците и общопрактикуващите лекари, както и от съсловните организации. Регистрацията на пациенти с пръстовия идентификатор предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера." - в. "Сега".

Споровете около мажоритарния вот също са сред водещите теми.

"Изменение в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарен избор в два тура за всички депутати внесе в деловодството на Народното събрание омбудсманът Мая Манолова. 15 дни след националния референдум, в който повече от 2,5 милиона гласоподаватели поискаха именно това, тя написа предпочетения в допитването вариант на правилата. Според текстовете "Манолова" страната се дели на 231 едномандатни изборни района, а останалите 9 се разпределят в чужбина. От всеки ще има по един мажоритарно избран депутат в два тура. За Велико народно събрание мандатите ще са 385:15. Така за първи път българите навън ще имат свои представители в парламента. Квотата им е определена според избирателната активност. По изчисления на Манолова един депутат ще се избира от около 30 000 души Районирането обаче ще е готово след седмица и ще влезе като приложение към кодекса. За него Манолова ползва независими експерти, като в това за чужбина се включват наши сънародници зад граница. Един човек ще може да се кандидатира само в един район... За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, се прави балотаж до 7 дни след това..." - в. "24 часа".

"Реформаторският блок е против въвеждането на мажоритарни избори за Народно събрание. Блокът няма да участва в ново правителство в рамките на този парламент. Това решиха партиите от коалицията без ДСБ на заседание на изпълнителния съвет на блока. В коментар за внесения по-рано днес от омбудсмана Мая Манова и "Шоуто на Слави" проектозакон за мажоритарни избори, лидерът на ДБГ Меглена Кунева заяви: "Реформаторският блок смята, че трябва да има много ясна отговорност и усъвършенстване на системата. Ние не вярваме, че това става през така предложения закон за мажоритарен избор". Реформаторите са обсъдили резултатите от референдума и позицията си за Велико народно събрание. По всеки от въпросите сме стигнали до общо становище, което утре ще споделим с президента, отбеляза Кунева. Утре президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с представители на ДПС и Реформаторския блок. Според Кунева политическите консултации при държавния глава са много важни с оглед на динамиката, с която ще се развива политическият процес у нас. Няма време за губене, нужна е устойчивост, каза тя." - в. "Стандарт".

"Коалиционният партньор на БСП партия "Български социалдемократи" е категорично против мажоритарния вот на парламентарни избори, това стана ясно от завършилия през уикенда в Стара Загора 50-и конгрес на партията. "Парламентът е за целия народ, а не за определена каста. Имаме собствени виждания и никой не може да ни налага каквито и да е било решения", така левият депутат и досегашен председател на партията Георги Анастасов отговори на въпроса на "24 часа" как ще се разберат с БСП, след като нейният лидер Корнелия Нинова вече обяви, че столетницата ще подкрепи резултатите от референдума. Вместо това, от Български социалдемократи настояват за пропорционални партийни листи с преференции без ограничения, които запазват мажоритарния елемент в избора. Социалдемократите обаче подкрепят БСП в желанието й да бъде премахнат плоският данък. На конгреса в Стара Загора за председател на Български социалдемократи бе избрана Александра Христова, нейн заместник ще бъде Еленко Божков. Георги Анастасов няма правото по устав да бъде отново председател след 3 мандата начело. На форума присъстваха леви политици като Михаил Миков, Румен Петков и Георги Кадиев. Партията, която като член на Социалистическия интернационал претендира да е наследник на БСДП на д-р Петър Дертлиев, се обявява за запазване на коалицията между левите сили на предстоящите парламентарни избори. "В бъдеще предвиждаме партията ни да стане конфедерация - новоприетите структури да могат да запазват своята самостоятелност, стига идеите им да не са срещу идеите на Социнтерна", обясни новият лидер Александра Христова." - в. "24 часа".

"Ако политиците продължават да се ослушват за решенията от референдума, ще докарат хората пред парламента да си поискат правата." Това предупреди Тошко Йорданов, който е един от членовете на инициативния комитет за допитването. Омбудсманът Мая Манолова, придружавана от Тошко Йорданов и Иво Сиромахов от "Шоуто на Слави", вчера внесоха в Народното събрание законопроект за промени в Изборния кодекс. Текстовете предвиждат въвеждане на мажоритарна изборна система, при която депутатите ще се избират с абсолютно мнозинство на два тура. Предвижда се създаване на 231 равни едномандатни избирателни района в страната (за ВНС те са 385) и 9 едномандатни избирателни района извън страната (за ВНС - 15).Според изчисленията на омбудсмана един депутат ще се избира от около 30 000 души. Районирането ще е ясно до 28 ноември. В законопроекта е записано, че се въвежда уседналост и за парламентарните избори. Право да гласуват за народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които са живели поне през последните 6 месеца в съответния изборен район..." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини