7200 лв. взел доктор за настинка. Преглед на националния печат

Космическите 7200 лв. поискал лекар по морето за лечение на обикновена вирусна инфекция, разкрива „24 часа". Ставало дума за майка и двете й деца от ЕС. Осигурителният фонд, който трябвало да им възстанови парите, поиска здравната ни каса да коментира цената, съобщи шефката й д-р Румяна Тодорова. По принцип реалната сума е около 45 лв.Страната ни може да има сериозни проблеми, ако не се вземат мерки, предупреди д-р Тодорова. Според нея не е възможно лечението на граждани от ЕС в курортите да е толкова скъпо. В здравната каса зачестявали сигналите от европейски здравни фондове. По закон чужденците имат право да бъдат лекувани на същите цени, както българите.
За лечение на кървяща язва пък били искани 10 хил. евро, при положение че същата процедура дори в Германия е два пъти по-евтина, обясни д-р Ивайло Ваклинов, шеф на дирекция в НЗОК. Няма механизъм, по който касата може да ограничи цените, тъй като най-често става дума за лекари и лечебни структури, които нямат договор с нея. Затова д-р Тодорова е изпратила писмо до здравния министър д-р Евгений Желев със сигнали за зачестяващите проблеми. Необосновано високи цени за лечение много често се искали и от докторите по зимните курорти - Боровец, Банско и Пампорово, каза д-р Ваклинов.
8 милиона лева пък е платила НЗОК за неотложно лечение на българи в чужбина.
Най-много пари са отишли към Испания, Германия, Франция. Най-честите диагнози са счупвания, лечение на апандисит или раждане.
1000 евро за преглед на обрив, уточнява „Труд". По 1000 евро за преглед на обрив или за консултация при появата на алергии след изгаряне са плащали чужди туристи на морето. Очакваме такива сигнали да завалят до дни и от зимните ни курорти, заяви вчера д-р Ивайло Ваклинов, шеф на отдел в Националната здравноосигурителна каса. Оттам оповестиха вчера нагли случаи на обирджийство на чужди туристи. Така например майка платила 7200 лв. на доктор, за да прегледа нея и двете й деца. А цяла болница работела на Южното Черноморие, без да е получила разрешително. При подобни случаи НЗОК не може да направи нищо, защото тези доктори и лечебни заведения не са нейни договорни партньори.
Съдят Борис Велчев чак в Йена, Германия, пише „24 часа". Германското дружество СТ-АД е сезирало прокуратурата в Йена срещу главния прокурор на България, съобщиха вчера Фрогнюз и News.bg. В жалбата се твърди, че Борис Велчев е злоупотребил със служебно положение. Към сигнала до германската прокуратура от 18 ХII. 2008 г. са приложени копия от жалбите до прокуратурата от юни 2007 г.
От пресцентъра на обвинението обясниха, че не са запознати с конкретния случай, а всички жалби до Велчев се разпределят на компетентните прокурори. Според запознати обвинението на два пъти е отказвало да образува наказателни производства по искането на дружеството, а германската фирма се жали от съдебни актове на съдилища у нас, което не е от компетентността на родното обвинение.
Германците през 2004 г. с Пламен Балев купуват шивашкото предприятие "Лиляна Димитрова". Оказва се обаче, че дружеството има много дългове, които не са отразени в баланса му. Фирма ЖБМ1 представила споразумение от 2001 г. с бившата шефка на "Лиди-Р" Ангелинка Солакова, според което предприятието трябва да плати 3,3 млн. лв. на ЖБМ1. Нямало обаче подпис на принципала - министерството на икономиката, и не се знаело за това задължение. Досега 3 пъти били назначавани синдици, а Софийският апелативен съд ги отменял.
От германската фирма определят като странно как прокуратурата след 4 г. мълчание, водене на две дела за несъстоятелност и определяне на синдик на дружеството на три пъти, излиза с оправдателно постановление за бившата директорка. В същото време окръжният съд в Плевен се произнесъл с противоположно решение.

Обраха тенджерите в "Метро", пише „Труд". "За здраве и берекет, хапнете най-напред!" Този призив посреща клиентите на веригата "Кауфланд", където коледното пазаруване е достигнало своя пик. Топ офертата на компанията обаче е за следпразничните дни. В периода от 25 до 4 януари веригата обещава на своите клиенти пилешко филе на цена от 7,99 лв. вместо за 11,89, водка "Финландия" по 19,79 вместо 25,99 лв. и котлети по 7,99 вместо за 9,99 лв.
Трескаво пазаруване цари и в "Метро". В магазините от веригата обаче пускат само с клиентски карти. Така дошлите на зейпазар са сведени до минимум и въпреки че паркингът пращи по шевовете, вътре няма навалица. Пред касите обаче се вият огромни опашки. "Народът е полудял. Уж криза, а влачи всичко, което види", казва служител на веригата и сочи щанда с тенджери и тигани, където сякаш е минал тайфун.
От няколко дни служителите на компанията не смогвали да заредят с домашни потреби. "Всичко изчезва за минути, а се жалват, че нямат пари", чуди се консултантът.
Въпреки че беше вторник и обедно време, пред паркингите на хипермаркетите за електроника трудно се намираше място, показа вчера проверка на "Труд". Хората трескаво бутаха колички или носеха кашони с различна техника. Телевизори, преносими компютри и видеокамери - това са най-предпочитаните стоки за покупка по коледните празници.
Най-продаваният телевизор в "Технополис" е 32-инчов течнокристален (LCD) модел на Ел Джи за 899 лева. При преносимите компютри "разбиващата" оферта е 699 лв. за "Асус" с 15-инчов дисплей.
В България няма огромни намаления както в САЩ, но търговците компенсират с подаръци под формата на стоки или ваучъри, които се дават при покупката на даден продукт. В "Технополис" заедно с 26-инчов LCD-телевизор на "Филипс" взимате и МР3-плейър. 32-инчов LCD-телевизор на Ел Джи с максималната възможна резолюция - т.нар. Full HD, струва 1199 лв. заедно с DVD-плейър.
В конкурентната верига "Техномаркет" продават елегантен хладилник - винарна "Самсунг" за 499 лв. заедно с ваучър за покупка на стоки за 50 лева. Същият талон се дава и при 37-инчов LCD телевизор с вграден 160-гигабайтов твърд диск за 1279 лева. За 999 лв. се продава комплект от 32-инчов LCD телевизор и елегантна система за домашно кино на "Самсунг".
"Очакваме тази година денят с рекордни приходи да е 24 декември, защото това е първият от поредицата почивни дни", казва управителят на "Технополис" Божидар Колев.
Въпреки засилените продажби кризата се усеща дори и в най-големите магазини. "До средата на годината имахме много висок ръст, но после продажбите намаляха", казва Божидар Колев. "Като цяло приходите са същите заради новооткритите магазини", обяснява той.
Коледа за половин България, отбелязва „Стандарт". Най-светлият празник - Рождество Христово, няма да зарадва хиляди български семейства тази година. Точно в навечерието на Коледа 180 работници от пловдивската "Марицатекс" разбраха, че ще бъдат уволнени. Директорите решиха да спрат производството заради натрупани загуби от 1,4 млн. лева. Кризата вече остави на улицата хиляди металурзи, миньори, химици и шивачи в цялата страна. Догодина пък се очаква лавина от съкращения. Изплашени от финансов срив, много търговци се отказаха от обичайното предколедно зареждане на магазините. Народът обаче се юрна да пазарува като за последно. Защото след Нова година го чака яка секира със сметките за парно, ток и вода.
Истинско цунами, но от хора. Така можеше да се опише вчера шопинг манията в столицата и големите градове у нас заради предстоящите коледни празници. От ранни зори милиони хора атакуваха магазините. Пред моловете имаше опашки от чакащи вратите на магазините да се отворят. Напук на кризата българите харчеха коледните си заплати и спестяванията си на поразия. Тази блуза струва 20 лева, но не ми става. Въпреки това ще я купя, защото все на някой роднина ще стане, обясняваше шашната от намаленията столичанка. По данни на охраната само до обяд моловете бяха посетили над 100 000 българи. А търговският център "Илиянци" не можеше да поеме всички желаещи да пазаруват.
Най-много нашенците купуваха дрехи. Ръкавиците, в комплект с шал бяха най-търсената стока. Цената им започваше от 10 лева и стигаше 50 в луксозните бутици на бул. "Витоша".
Проверка на "Стандарт" обаче показа, че много от магазините не бяха направили предколедно зареждане заради кризата. Шефовете се притесняваха, че заради кризата стоката няма да се продава и последно взехме нова колекция през октомври, обясни продавачка в скъп бутик в мола на бул. "Стамболийски". За допълнително коледно зареждане отрекоха и в "Сислей". От магазина разказаха, че и там не било практика да има зареждане на нова стока за празниците. Доставките били уточнени още преди месец и нямало опасност от голи манекени и изчерпване на количествата, обясниха от известната марка.
За сметка на новата стока обаче магазините масово обявиха намаления. Те варират от 5 до 70 процента. Оказа се обаче, че не всички от тях са истински. За това предупреди шефът на комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Той съобщи, че има сигнали за фалшиви намаления по най-шикозната улица "Витоша" в София. Затова Комисията за защита на потребителите започва хайка по магазините. Причината е, че много от бутиците не са описали колко точно са намалени стоките им. Други търговци пък се изхитряват да слагат фалшиви надценки върху стоките и след това да ги намаляват, като клиентът реално плаща старата им цена. Това е нарушение и трябва да бъде санкционирано. Нашите екипи ще работят и през празниците, за да защитят максимално потребителите от измами, категоричен бе Лазаров. Той уточни, че още днес пуска спецчастите си из търговската улица, а проверки ще бъдат правени из всички големи магазини, в които има разпродажби.
Полицията ще укротява Студентски град с "Биг брадър", разкрива „Сега". Безсилието на полиция и община да сложат ред в столичния Студентски град роди идея за тотален "Биг брадър" в района. Идеята е всички частни обекти, които вече са инсталирали камери, да се вържат в столичния пръстен за видеонаблюдение на полицията.
За това се договориха вчера МВР шефът Михаил Миков и общинските съветници от БСП.
"Необходимо е информацията от камерите да попада в точките, където имаме органи за реагиране, но засега нямаме съгласие на собствениците на заведения", призна Миков. Ако тази мярка бъде възприета и от останалата част на СОС обаче, може да се приеме наредба, която да задължи всички частници да свържат камерите си с центъра в столичната полиция.
Червените общинари обещали на министъра да осигурят нужното решение на СОС. "Ние поискахме тази среща, а министър Миков ни представи приоритетите на МВР за подобряване на материалната база на ведомството, както и аргументи за по-голяма координация между двете институции", заяви Желю Бойчев. По думите му освен идеята за тотален видеоконтрол на срещата е била обсъдена и нуждата от повече осветление в Студентски град.
Проблемите на Студентски град попаднаха в полезрението на властта едва след зверското убийство на 20-годишния Стоян Балтов на 5 декември. Смъртта му предизвика няколко протеста на студенти, които поискаха затваряне на баровете и по-силно полицейско присъствие в квартала. Президентът Георги Първанов пък реши, че е удачно да ангажира и жандармерията в борбата с порока в студентското градче. И призова за масирани проверки и дори отнемане на лицензи от частниците.
Трагедията размърда общинските власти и те светкавично установиха, че дискотека "Амнезия", пред която стана убийството, е изградена незаконно. Заради това кметът Бойко Борисов даде на прокуратурата бившия кмет на район "Студентски" Венцислав Дудоленски и уволнения главен архитект на района Теодор Коларски. Двамата са допуснали върху терена вместо временни павилиони да се построи дискотека, за която общината взима смешен наем от 200 лв.
В същото време стана ясно, че и самите полицаи гуляят в заведенията в Студентски град. Само преди дни четирима служители на МВР заформиха пиянски скандал в дискотека и бяха задържани от свои колеги. Иначе от Седмо РПУ се оплакаха, че не им достигат бройки да контролират огромния район. След като им пратиха подкрепление от жандармерия и колеги от СДП, те обаче започнаха да недоволстват, че са им объркали схемите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини