Клинтън води пред Тръмп, но с по-малка разлика

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън води с 4 процентни пункта пред републиканския си съперник Доналд Тръмп в проучване на избирателните нагласи за четиримата претенденти за Белия дом за вота на 8 ноември, показват данните на анкета на в. "Вашингтон пост" и телевизия Ей Би Си, цитирана от Ройтерс.

Освен Клинтън и Тръмп кандидати за президент на САЩ тази година са либертарианецът Гари Джонсън и еколожката Джил Стайн.

Клинтън е с 47 процента подкрепа, а Тръмп - с 43 процента, сочи извършеното от понеделник до четвъртък допитване.
В анкетата се посочва, че в предишното допитване преднината на Клинтън е била 3 процентни пункта, но това все пак е в рамките на статистическата грешка.

Според публикувано от телевизия Фокс нюз допитване Клинтън води с 2 процентни пункта пред Тръмп.
Допитването е извършено от вторник до четвъртък сред 1211 регистрирани гласоподаватели и е със статистическа грешка плюс-минус 2,5 процентни пункта.

Клинтън е с 45 процента подкрепа, а Тръмп - с 43 процента. Преди седмица преднината на Клинтън в това допитване е била 3 процентни пункта, а в средата на октомври - 6 процентни пункта.

Третото допитване е на медийната група Макклачи и нюйоркския университет Марист и според него Клинтън води на Тръмп с 2 процентни пункта.

Анкетата е извършена от 1 до 3 ноември сред 940 вероятно избиратели. Клинтън е с 46 процента, а Тръмп - с 44 процента. Статистическата грешка е 3,2 процентни пункта.

В допитване на Макклачи-Марист от септември Клинтън е била с 48 процента подкрепа, а Тръмп - с 41 процента.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че не смята, че директорът на ФБР Джеймс Коми се опитва да повлияе на президентските избори с решението си ведомството му да проучи новооткритите имейли в рамките на разследването си на частния сървър на Хилари Клинтън, предаде Ройтерс.

"Казвал съм го преди и пак ще го кажа - Джим Коми е добър човек. И не вярвам той да се опитва по какъвто и да било начин да повлияе на изборите в една или друга посока. Смятам, че той е сериозен държавен служител, който иска да постъпи правилно", каза Обама в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Същевременно Обама заяви, че когато тече разследване следователите просто трябва да си вършат работата, освен ако нещо е било открито, предаде Асошиейтед прес.
Той добави, че според него Коми и огромното мнозинство от служителите на ФБР не се опитват да повлияят на изборите, отбелязва АП.

Директорът на ФБР Джеймс Коми уведоми Конгреса на 28 октомври, че агенцията му проучва новооткрити имейли, които може да са свързани с разследването на частния сървър на Хилари Клинтън. В писмото на Коми до Конгреса не се посочва дали тези нови имейли представляват специален интерес. Решението на Коми да направи такова съобщение породи ожесточени критики от страна на демократите, според които е възможно то да засили позициите на републиканския съперник на Клинтън Доналд Тръмп броени дни преди президентските избори на 8 ноември.

(БТА)
 

Коментари в сайта

Последни новини