Динозаврите-бащи...мътели и пазели гнездото

Динозаврите-бащи са пазели яйцата и семейното гнездо, съобщиха учените, изследвали фосили на три вода гущери със средни размери, предаде Ройтерс.

Авторите на проучването отбелязват, че подобно поведение се наблюдава при някои видове птици. Учените смятат, че птиците са еволюирали от някои малки, пернати хищни динозаври преди около 150 милиона години.

Трите изследвани вида са Troodon, Oviraptor и Citipati, спадащи към тероподите - предимно месоядната група, към която принадлежи и Тиранозавър рекс.

"Оказва се, че много от характеристиките, които смятахме за уникални за птиците, са се появили първо при тероподните им предшественици", подчерта Франки Джаксън, палеонтолог от университета в Монтана, участвал в изследването.

Според доклада, поне при тези видове, мъжките са се сношавали с няколко женски, които са снасяли яйцата си на обща купчина в гнездото. След като те напуснели, мъжкият се грижел сам за излюпването и защитата им.

Мъжките участват в отглеждането на потомството при по-малко от 5% от съществуващите видове бозайници и влечуги, но при 90% от птиците, мъжките и женските се грижат заедно за потомството си.
Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини