Защо Apple и Google преминават на слънчева енергия ?

Повечето хора възприемат Apple като компания, която произвежда телефони, компютри и смарт часовници, а не като доставчик на енергия. Но през август всичко това се промени, тогава фирмата получи разрешение за продажба на енергия от соларен парк в Калифорния, придобит през миналата година.

Apple са инвестирали във възобновяема енергия и преди и са заявявали, че искат всичките им дейности да зависят 100% от възобновяеми източници. При това те не са единствени. Компанията Amazon току-що оповести намеренията си за строителство на нов, 253-мегаватов вятърен парк в Западен Тексас. Google междувременно инвестираха в системата за генериране на слънчева енергия Ivanpah и наскоро обединиха сили с компанията SunPower за доставката на слънчеви панели на собственици на домове. Защо технологичните компании, са толкова заинтересовани от възобновяемите енергийни източници ?

“За тези големи корпорации, електричеството съставлява един от най-големите им разходи. Да си го осигурят на възможно най-ниската цена е жизненоважно за тях”, твърди Аш Шарма анализатор от IHS Technology.

За функционирането на съвременните информационни центрове е нужно огромно количество енергия. Денонощно работещите сървъри и оборудването, нужно за поддържането на подходяща температура, сами по себе си са огромен разход. Но защо Google биха искали да поставят слънчеви панели върху покривите на хората ? Фирмата твърди, че иска да проучи соларния потенциал на планетата – данните от слънчевите панели биха могли да помогнат за разработването на бъдещите енергийни стратегии.

Цената на слънчевата енергия се понижава по-бързо от очакваното. На енергиен търг в Абу Даби, ОАЕ миналият месец, японски и китайски консорциуми наддаваха за изграждането на слънчев парк, който ще прозивежда енергия за по-малко от 2.5 цента на киловатчас – това е значително по-евтино от средната цена на изкопаеми горива като газ и въглища в САЩ.

Според Шарма падащите цени на слънчевата енергия са тясно свързани с бума в производството на соларни панели.

“Производствения капацитет на Китай се повиши значително. На страната се падат 80% от производството на слънчеви панели по света.”, казва той.

И тъй като разходите за строежа на соларни паркове също вървят надолу, все по-често ставаме свидетели на огромни инсталации. Едва преди няколко години, 50-мегаватовите проекти се считаха за нещо голямо. В момента съществуват съоръжения, които произвеждат стотици мегавати енергия. В това число и най-голямото – 750-мегаватовата електроцентрала в Madhya Pradesh в Индия. Властите се надяват, че тя ще бъде готова до края на 2017.

И докато всички тези проекти са в ход, в момента се правят опити и за усъвършенстването на соларните клетки. Някои експериментални панели използват синтетични мтериали, които имитират кристалната структура на минерала перовскит. Това намлява цената за производството на клетките. И въпреки, че в момента те все още са в процес на разработка, се очаква тези панели да бъдат по-ефективни.

Слънчевата енергия все още съставлява 1% от общото количество енерегия по света, но делът и продължава да се увеличава. Шарма добавя, че тенденцията при цените ще се запази. IHS Technology очакват цените на слънчевата енергия да спаднат с около 30% през следващата година.

Технологичните гиганти, са едни от най-големите и мощни компании по света. Може би не е изненадващо, че те обръщат огромно внимание на енергията, защото са наясно, че всичко останало зависи от нея.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини