Европа пламна заради гръцкото момче

Демонстрации в Мадрид и Барселона, организирани по повод убийството на 15-годишния Алексис Григоропулос в Атина в събота, прераснаха в сблъсъци с испанската полиция, няколко полицаи бяха ранени, а 11 демонстранти са арестувани.
В Мадрид около 200 младежи нападнаха полицейски участък в центъра на града, като изпочупиха прозорците му и крещяха: "Полиция убиец!". Не се уточнява броят на ранените служители на реда, предадоха АФП и БТА.

Силите за борба с безредиците се намесиха, като арестуваха петима души и подгониха демонстрантите по околните улици, където арестуваха още четирима души.

Подпалени бяха контейнери за боклук, а представителство на банка бе замеряно с камъни.
До инциденти се стигна също в Рим и Болоня, където петима полицаи и един италиански войник бяха леко ранени в сблъсъци с демонстранти, които също протестираха срещу убийството на момчето. Сблъсъците избухнаха пред гръцкото консулство в Болоня, където се бяха събрали малки групи демонстранти.

В Рим демонстранти хвърлиха димки и нацапаха с червена боя, имитираща кръв, сградата на гръцкото посолство. Друга малка група протестиращи преминаха по улиците на историческия център на града, хвърляйки камъни. С камък в гърба бе ударен войникът, охраняващ посолството на Саудитска Арабия. Един от демонстрантите е арестуван.

Протестни събирания на по стотина души бяха организирани също пред гръцките консулства в Неапол и Флоренция.

Междувременно непознат човек хвърли снощи коктейл "Молотов" срещу генералното консулство на Гърция в Москва, предаде агенция АФП. Според източник от местната полиция при инцидента няма ранени и на сградата не са нанесени щети. Пламналият огън бил потушен от служителите на посолството. На мястото бяха изпратени пожарникари и полиция и бе увеличен броят на полицаите, охраняващи консулството.

Снощи в София около 30 души запазиха едноминутно мълчание пред гръцкото посолство, предаде bTV. Те се събраха на бдение със свещи в памет на убитото от полицай гръцко момче. Мирният протест бе организиран от Федерацията на анархистите в България. Те настояха гръцките власти да извършат пълно разследване на случая и виновните да бъдат наказани.

Размириците продължиха до късно снощи в Солун, където бе подпален магазин за автомобили и една кола изгоря. Горя пожар и на строителна площадка на метрото, където полицаи бяха принудени да прикриват като жив щит пожарникарите, а след това разпръснаха протестиращите със сълзотворен газ. Атакуван бе и градският полицейски участък, демонстрантите се опитаха да стигнат до министерството за Македония и Тракия, но бяха отблъснати от специалните части.

Атинският архиепископ Йероним призова за прекратяване на насилието, съобщи ИТАР-ТАСС. "Смъртта на момчето е трагедия, която няма да се премахне с палене и рушене. Създалата се ситуация може да бъде преодоляна с общи усилия на цялото общество, на църквата и политическите партии", каза архиепископ Йероним.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини