Повече от 2 000 деца умират на ден в резултат от случайни наранявания

"Световният доклад наранявания на децата" дава първата цялостна глобална оценка на детските, непреднамерени наранявания и предписва мерки за тяхната превенция.

Той прави заключение, че ако се възприемат доказани превантивни мерки навсякъде, живота на най-малко 1 000 деца би могъл да бъде спасен всеки ден.

"Детските наранявания са важен въпрос на общественото здравеопазване и развитие. Освен 830 000 смъртни случаи всяка година, милиони деца страдат от не смъртоносни наранявания, които често изискват дългосрочна хоспитализация и рехабилитация", казва Генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан.

"Стойността на такова лечение може да доведе цялото семейство до бедност. Децата в по-бедните семейства и общности са изложени на повишен риск от наранявания, защото те по-малко могат да се облагодетелстват от превантивните програми и високо качествени здравни услуги." "Този доклад е резултат от сътрудничеството на повече от 180 специалисти от всички части на света", казва Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Ан. М. Венеман.

"Той показва, че непреднамерените наранявания са главната причина за смърт на деца, след деветгодишна възраст и че 95% от тези детски наранявания се случват в развиващите се страни. Трябва да се направи повече за предотвратяване на такива вреди на децата".

Африка има най-високото равнище на смърт от непреднамерени наранявания като цяло. Докладът прави заключение, че в Африка равнището е 10 пъти по-голямо, отколкото в страните с високи доходи в Европа и района на западния Тихи океан като Австралия, Нидерландия, Нова Зеландия, Швеция и Обединеното кралство, които имат най-ниско равнище на детски наранявания. Обаче, докладът разкрива, че, макар много страни с високи доходи да са успели да намалят смъртта от непреднамерени наранявания с 50% през последните 30 години, въпросът остава проблем и за тях, тъй като непреднамерените наранявания представляват 40% от всички случаи на детска смърт в тези страни.

Докладът заключава, че петте най-главни причини за смърт от нараняване са:

1.Пътни произшествия: те убиват 260 000 и нараняват около 10 милиона деца годишно. Те са основната причина за смъртта на 10-19 годишни деца и една от главните причини за детските увреждания.

2.Удавяне: годишно така загиват повече от 175,000 деца. Всяка година около 3 милиона деца преживяват случаи на удавяне. Поради увреждане на мозъка у някои оцелели, давенето, което не е довело до смърт има средно най-високото здравословно и икономическо въздействие за цял живот сред нараняванията от всички видове.

3.Изгаряния: изгарянията от пожари убиват почти 96 000 деца годишно, а равнището на смъртни случаи е единадесет пъти по-високо в страните с ниски и средни доходи, отколкото в държавите с високи доходи.

4.Падания: почти 47 000 деца загиват всяка година от падане, а стотици хиляди получават по-малки наранявания от падане.

5.Отравяне: повече от 45,000 деца умират всяка година от непреднамерено отравяне.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини