Комисия отхвърли спорния закон, забраняващ абортите в Полша

Консерваторите на власт в Полша гласуваха в парламентарна комисия за отхвърляне на проект на закон, забраняващ почти напълно абортите.

Това стана 48 часа след големи демонстрации на противници на този проект, в които се включиха по данни на полицията около 100 000 души, отбелязват световните агенции.

Гласуването в парламентарната комисия протече след бурен дебат вчера вечерта, отбелязва Асошиейтед прес.

Вотът срещу закона както изглежда е израз на промяна в позицията на управляващата партия Право и справедливост, която досега подкрепяше проекта на закона, допълва Франс прес.

Според бившата полска премиерка Ева Копач управляващите консерватори са се уплашили от протестиращите, излезли на улицата и затова са променили позицията си. Копач каза, че битката не е приключила, защото трябва проектът да бъде отхвърлен и от всички депутати. Това вероятно може да стане днес.

Ден след масовите протести срещу проекта на закона полската премиерка Бета Шидло каза във вторник, че той е плод на гражданска инициатива, ане е предложение на нейното правителство, припомня Франс прес.
Тази инициатива събра в своя подкрепа 450 000 подписа, припомня Асошиейтед прес. Тя беше подкрепена и от Католическата църква.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини