Глобиха Германос за нелоялна търговска практика

Дамян Лазаров, председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП), нареди със своя заповед на "Германос" да прекрати предоставянето на заблуждаваща информация за характеристиките на стоките, които предлага в търговските си обекти, съобщиха от комисията.

Търговецът е публикувал на интернет-страницата си рекламно съобщение, с което предлага за продажба преносим компютър с определени параметри, които не отговарят на реалните за посочения модел, наличен в магазина. Това са констатирали инспекторите на контролния орган при посещение на един от обектите на веригата.

Разминаването в информацията е по отношение на RAM паметта. В офертата на web-страницата на фирмата е посочено, че тя е 2 GB, а се оказва, че всъщност е наполовина по-малко - 1 GB.

Проверката на КЗП е по повод постъпила жалба на потребител. Гражданинът се е повлиял от оферта, която му е била предоставена при неговото посещение в магазин на "Германос". В нея е било записано, че компютърът е с RAM памет 2 GB, но когато човекът е започнал да го ползва, установил, че реално разполага с 1 GB памет. След като клиентът предявил рекламация, търговецът надградил лаптопа с още 1 GB и така привел стоката в съответствие с договореното.

Решението на Комисията за защита на потребителите е, че с поведението си "Германос" уврежда икономическите интереси на потребителите, като използва нелоялна търговска практика за стимулиране на продажбите си.

На фирмата е наложена глоба, съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите, която за това административно нарушение е в размер до 15 000 лв.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини