ДПС атакува ГЕРБ: Вот на недоверие за цялостната политика

ДПС подкрепи предложението на БСП за вот на недоверие към правителството, но не само за външната, а за цялостната му политика, като остро атакува ГЕРБ.

Миналата седмица от БСП заявиха, че ще търсят подкрепа от други партии за вот на недоверие, след като кабинетът оттегли подкрепата си за Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Днес ръководството на партията обсъди с колегите си от ДПС мотивите за внасяне на вот на недоверие. 

"Основата на това правителство, тоест мнозинството в Народното събрание, и начинът, по който се конструира, е погрешно и по този начин погрешно е съставен този кабинет. Няма секторна политика, за която да няма вот на недоверие и нашето предложение беше евентуално да обсъдим вот на недоверие за цялостна политика към кабинета", коментира след срещата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от БНР. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова пък заяви, че са обсъдили няколко теми за вот на недоверие. 

"Ще продължим консултациите, след като двете ръководства на партиите се съберат. Така че ни предстоят втори път разговори след двете заседания на ръководствата на партиите",уточни тя. 

И двете партии ще проведат заседания следващия вторник, след което ще се насрочи втората среща. 

Нинова подчерта, че са поканили и други партии и независими депутати да разговарят за вота. 

"Отправили сме покана и до лидера на АБВ, когато са готови, да заповядат на разговори", добави тя. 

Преди няколко дни от партията на Георги Първанов заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, само ако мотивите за него бъдат договорени на среща между лидерите на двете партии. 

ДПС атакува ГЕРБ 

Парламентарната група на ДПС заявява, че приетите досега и занапред порочни, недемократични, дискриминационни актове и закони са своеобразен вододел в политическите отношения между ДПС и ГЕРБ. В бъдеще тези теми ще са незаобиколим фактор в комуникацията ни с ГЕРБ, ако я има, заяви по-рано зам.-председателят на групата на ДПС Тунчер Кърджалиев в декларация. 

От партията възразиха срещу приетите текстове в така наречения Закон за забрана на бурките, в Изборния кодекс, а също и срещу предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията за новините на турски език, както и в Закона за вероизповеданията. 

Кърджалиев заяви, че са мислели, че приемането на дискриминационни текстове досега е било вследствие на "извиване на ръцете на ГЕРБ". Но вече мислят, че ГЕРБ е не само съучастник, а активно инициира този тип политики. Кърджалиев подчерта, че прагът на премерената опозиционност на ДПС към ГЕРБ вече е преминат. 

Той предупреди управляващите, че за всяко следващо поругаване на демокрацията от ДПС ще говорят напоително и убедително навсякъде в България, но най-вече в Дулово, Никола Козлево, Кубрат, Котел, Ябланово, Айтос, Търговище, Разград, Кърджали. 

"Подценихте ни. За тези 26 г. имаме сетива, с които можем да прозрем, че има недалновидна, при това нечестна игра на Патриотичния фронт и ГЕРБ. Тя цели спечелването на краткотрайни електорални дивиденти от страна на кандидатпрезидентската националистическа двойка и фаворизирането й", заяви още Кърджалиев. 

Патриотите: Не ние, ДПС се договаря с ГЕРБ

"ДПС се притеснява да не бъде изместено от третото място като партия от Обединените патриоти и така да бъдат лишени от възможността да изнудват било леви, било десни партии, за да правят коалиции с тях", отвърна лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов. 

Той категорично отрече твърденията на ДПС и посъветва медиите да следят резултатите от първи и втори тур на президентския вот и регионите, в които ДПС "вади" гласове. 

"Ще видите всъщност кой се е договарял с ГЕРБ - ние или ДПС", подчерта Каракачанов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини