17 °C

Бъдещи еколози и деца със сръчни ръце се учат в Искра по проект за почти 13 500 лв.

В ОУ”Отец Паисий” - село Искра е спечелен проект от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства на стойност 13418,75 лв.

Проектът „Единни в многообразието“ е свързан с необходимостта да се продължат усилията за създаване на благоприятна мултикултурна образователна среда. Участващите в разработването му искат училището да стане привлекателно за всички деца, независимо от етническия им произход, защото очакват, че това е добра превенция срещу отпадането и преждевременното напускане на училище. Проектът трябва да помогне за развиването на ценности, които да помогнат за толерантност в отношенията между учениците.

Дейностите, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта, надграждат, развиват и обогатяват съществуващите форми каквато е например „СИП- Фолклор на етносите”, за която parvomai.net вече е разказвал. Със система, напомняща на взаимо-учителната метода, учители - наставници ще помогнат за преодоляване на предразсъдъците на база етнически произход. Освен ученици, обучавани ще бъдат и 35 родители. Предстои да се сформират два клуба „Млад еколог“ и „Сръчни ръце“.

Директорът на училището Величка Чурчулиева е особено доволна, че по прокета 40 деца ще могат да отидат на лагер в Пампорово през лятната ваканция. Предвидени са и 3 екскурзии – в Пловдив на театър, в Асеновград и на фестивала „Отворено сърце във Велико Търново.

Много от децата не са излизали от селото, за тях това ще бъде първи досег с големия свят, сподели директорката.

В проектното предложение са заложени принципите на доброволност, партньорство, прозрачност, толерантност, участие на заинтересованите страни във всички дейности за постигане на целите и изпълнение на задачите по проекта, последователно и непрекъснато общуване, провеждане мониторинг и контрол. Дейностите ще дадат възможност за максимално разкриване на творческите способности на всяко дете, така че то да се почувства полезно и значимо с тях.

 

Проектът «Единни в многообразието» ще продължи 10 месеца от 1 октомври 2016 година до 1 август 2017 г.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини