Който поръча зеления ток, той да го плаща

Соларният парк край Първомай. Снимка: SunEdition

Автор: Валери Найденов

Bреме е правителството да спре да начислява парите за зелената енергия върху сметките за тока, а да си плаща тази далавера от държавния бюджет. Хората не са искали зелен ток, следователно не са длъжни да го плащат.

Едно време така продаваха в комплект "Тримата мускетари" от Дюма и "Село Цветна светна", забравих от кого. Да не би да се е върнал ранният комунизъм?
Това, разбира се, е половинчато решение, защото бюджетът се пълни от данъците. Но далеч не всички данъкоплатци консумират ток и не в еднакви количества. Банките много малко усещат поскъпването на тока. Сега се наказват с предимство домакинствата и производствата, които разчитат на ток. Това свива потреблението и оскъпява някои продукти, например хляба. С други думи, свирепо задълбочава кризата. И къде отиват печалбите от зелената енергия? В повечето случаи - в чужбина.
Ако правителството плаща зелените далавери от своя бюджет, вероятно ще направи усилия да намали загубите.

А може и да измисли нещо шеговито, например да увеличи корпоративния данък, за да плати на фотоволтаиците. Това гарантирано ще убие зеления ентусиазъм, обхванал българския бизнес. Точно така, накарайте ги да си платят! Щом си платят, веднага ще видят истината. Аз добре знам, че ще ме опровергаят с юридически аргументи. Накарайте ги да си платят и ще извадят съвсем други закони.

Много скоро и най-заклетите еколози ще проумеят, че зелената енергия не е никак зелена. Тя причинява много по-голямо замърсяване на природата от конвенционалната енергия. Зелените се радват, че ето на, произведен е един мегаватчас от слънцето, нито се горят въглища, нито нефт, нито уран. Добре де, но откъде идват тези 800 лева на мегаватчас? От друга човешка дейност, която гори много повече въглища, нефт, уран, за да спечели накрая тези 800 лева. И като теглим чертата, енергията от въглища е поне 5 пъти по-зелена от тази на фотоволтаиците.

А може би изграждаме енергията на бъдещето? Какво бъдеще, когато един фотоволтаичен панел работи 10 години, след което трябва да се сменя. А договорите са за по 20 години. Едно е ясно, че китайските панели постоянно поевтиняват, а договорите са железни - първите, които са успели да се вредят при 800 лева на мегаватчас, ще забогатеят като крезове, докато населението получава инфаркт при всяка нова сметка за ток.

Но дори и да поевтинеят до нивото на въглищата, фотоволтаиците и перките никога няма да бъдат адекватен партньор в енергийния микс. Те са като кукувиче яйце в чуждо гнездо.

Причината е проста - подаването на ток при тях е нередовно и непредсказуемо. А консумацията на населението е постоянна. Следователно зелените не могат да допълват атомните централи във върховите часове, а тъкмо обратното - атомните централи трябва да се спират и да се пускат в зависимост от вятъра и слънцето.

Това, разбира се, е абсурд. Ако приемем, че имаме фотоволтаици с 1000 мегавата мощност, ние ще трябва да ги дублираме с газови централи с 1000 мегавата мощност, които да се изключват, когато настъпи ден и няма облаци.

Точно това разстройство на системата се случва в момента. Всеки нов зелен мегават съсипва енергийната система. И най-ефективните мощности, които не могат да се спират и пускат за секунди, малко по малко стават неадекватни и ненужни.

Може би затова правителството спря АЕЦ “Белене” и предложи на негово място да се строи газова централа? За да партнира на фотоволтаичните паркове? Токът от газ е поне 4 пъти по-скъп и все по-скъп ще става. А и малко тъпо е да се прави ток от газ, когато той може директно да се използва в промишлените процеси, за автомобилно гориво, за отопление, за осветление, за климатизация и така нататък.
 
Проблемът е, че зелената енергия тепърва ще вдига цената на тока поне с още 50% до 2020 г. А търпението на хората ще се изчерпа много преди това. Нещата отиват към бунтове. При следващото вдигане на тока нищо чудно да тръгнат да унищожават панели и перки, както лудитите са унищожавали механизираните станове.

Бих поръчал независимо социологическо проучване за това как населението посрещна социологическото проучване, че то, населението, всъщност е много щастливо. По-неадекватен пиар едва ли е имало от потьомкиновските селища досега. Който не знае що е то, да го гугълне. Недоволството към зелената енергия се събира в опасен революционен микс с десетки други недоволства – от разграбването на Витоша, на морската градина, ерепетата, водните концесии, парното, златните концесии и така нататък и така нататък. Пиарът и пропагандата са дотук. Никой вече не им вярва. Ако ще не Семерджиев, а Дева Мария да излезе по телевизията, за да оправдае следващото вдигане, ще си го отнесе и тя, прости ми, Господи.

Така или иначе, между 2012 и 2020 г. някое българско правителство ще бъде принудено не само да прекрати договорите за зелената енергия, но и да национализира гореизброените монополи и концесионери, както и много неизброени. И колкото повече се отлага, толкова по-болезнено ще е решението за днешните български политици. А и за всички нас.

И как ще ни накаже Брюксел, ако през 2020 г. не сме изпълнили нареждането за 16% зелен ток? Не знам как, но със сигурност ще ни излезе 100 пъти по-евтино.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини