Бъдещи еколози и деца със сръчни ръце се учат в Искра по проект за почти 13 500 лв.

В ОУ”Отец Паисий” - село Искра е спечелен проект от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства на стойност 13418,75 лв.

Проектът „Единни в многообразието“ е свързан с необходимостта да се продължат усилията за създаване на благоприятна мултикултурна образователна среда. Участващите в разработването му искат училището да стане привлекателно за всички деца, независимо от етническия им произход, защото очакват, че това е добра превенция срещу отпадането и преждевременното напускане на училище. Проектът трябва да помогне за развиването на ценности, които да помогнат за толерантност в отношенията между учениците.

Дейностите, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта, надграждат, развиват и обогатяват съществуващите форми каквато е например „СИП- Фолклор на етносите”, за която parvomai.net вече е разказвал. Със система, напомняща на взаимо-учителната метода, учители - наставници ще помогнат за преодоляване на предразсъдъците на база етнически произход. Освен ученици, обучавани ще бъдат и 35 родители. Предстои да се сформират два клуба „Млад еколог“ и „Сръчни ръце“.

Директорът на училището Величка Чурчулиева е особено доволна, че по прокета 40 деца ще могат да отидат на лагер в Пампорово през лятната ваканция. Предвидени са и 3 екскурзии – в Пловдив на театър, в Асеновград и на фестивала „Отворено сърце във Велико Търново.

Много от децата не са излизали от селото, за тях това ще бъде първи досег с големия свят, сподели директорката.

В проектното предложение са заложени принципите на доброволност, партньорство, прозрачност, толерантност, участие на заинтересованите страни във всички дейности за постигане на целите и изпълнение на задачите по проекта, последователно и непрекъснато общуване, провеждане мониторинг и контрол. Дейностите ще дадат възможност за максимално разкриване на творческите способности на всяко дете, така че то да се почувства полезно и значимо с тях.

 

Проектът «Единни в многообразието» ще продължи 10 месеца от 1 октомври 2016 година до 1 август 2017 г.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини