Общината кандидатства за пари по програма "Развитие на селските райони"

С три проекта община Първомай ще кандидатства за средства от Програмата „Развитие на селските райони“.

Общинските съветници дадоха своето съгласие за тях на последната си сесия, но отхвърлиха предложението на Красимира Александрова инициативен комитет от село Караджалово да разработи проект и също да кандидатства за средства от тази програма. Кметът на общината Ангел Папазов обясни, че един такъв проект изисква ресурс от хора, които са финансово, административно, строително грамотни и се усъмни, че караджаловци могат сами да се справят с това. Той обеща през следващите месеци да бъде търсено финансиране не само за ремонт на караджаловското читалище, а и на други читалища в общината. С 12 гласа „въздържал се“ съветниците не приеха направеното предложение.

Трите проекта, които бяха подкрепени са „Реконструкция и рехабилитация на вътрешната водопроводна мрежа в част от населените места на община Първомай“; „Рехабилитация и реконструкция на общински път PDV1217/I-8, Поповица – Бяла река/- Първомай, кв. Дебър–Брягово–Искра-/PDV3219/, в участъка от път Републикански път I-8 (Поповица-Бяла река) до с. Брягово“ и „Рехабилитация и реконструкция на ул. „Братя Миладинови-Север“.

Първият включва 5 подобекта — водопроводните мрежи на селата Татарево, Виница, Воден, Дълбок извор и Караджалово.

Под заглавието на вторият проект се крие накратко — ремонт на пътя от ресторант «Европа» до началото на село «Брягово».

Проектното предложние за улица "Братя Миладинови - север" охваща цялата улица от автогарата до центъра на квартал Любеново. 

Общината ни е допустим бенефициент по Програмата за развитие на селските райони. След публикуването на заповедта на министъра на земеделието на 8 август 2016 година в срок до 30 октомври общините могат да подават заявления за подпомагане по мярката «Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаб инфраструктура». Община Първомай ще се възползва от възможностите за реконструкция и рехабилитация на нови и съществуващи улици; строителство и рехабилитация на общински пътища и изграждане или рекоснтрукция на водоснабдителна мрежа в агломерати с под 2000 жители.

Съгласно съществуващата Наредба финансовата помощ може да бъде до 100% , кандидатите могат да подадат до 3 проекни предложения в посочения от заповедта срок. Дейностите по проектите съотвестват на Общинския план на развитие и имат за цел подобряване на условията и качеството на живот, подобряване на климата за развитие на местната икономика, подобряване на транспортната свързаност в общината и т.н.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ам
    Амин
    1 -7
    11:26, 13 сеп 2016
    Първо се оправя Църквата, после всичко останало. Б... Виж коментара
    • Хм
      Хм
      5 0
      16:21, 13 сеп 2016
      За да го има едно селище са нужни: добро управление, развита инфраструктура (пътна, водна, електрическа), законност и ред, образование, здравеопазване и разбира се - находчиви граждани, които да съумеят да генерират работни места. Манталитетът на общността не е без значение. Трудолюбието и професионалните умения не са за подценяване. Малко почтеност никому не вреди. Като се замисля, това е напълно достатъчно. Хайде сега!
  • 2
    Вя
    Вярващ
    3 0
    12:14, 13 сеп 2016
    Амине, брате!
    Че тя черквата (а не църквата) си е в отлично състояние! Какво повече от това да се оправя?
    • Ам
      Амин
      0 0
      12:56, 13 сеп 2016
      Черквата ( Църквата, като официален изказ) е дар от Бога – израз и възвестяване на Неговата истина, милост и спасение на хората. Затова миряните следва да споделят Божествения избор за да получат от Бог специалния дар и привилегията да са членове на Църквата.
      Грижата за Църквата е грижа за хората. Те е непрестанна.
    • Ам
      Амин
      1 -1
      13:00, 13 сеп 2016
      Бог да благослови тези, които помагат на Светата ни Българска православна църква.
  • 3
    Ек
    Експерт
    1 0
    19:59, 13 сеп 2016
    Крайния срок за кандидатстване е 3 октомври 2016 г., а не 30-ти
Последни новини