Кабинетът издига Кристалина Георгиева за шеф на ООН?

България ще има втори кандидат за шеф на ООН – Кристалина Георгиева.

Министерски съвет официално щял да издигне кандидатурата й на извънредно заседание във вторник – 13 септември, съобщава Клуб Z, позовавайки се на свои източници от Дондуков 1.

Това нямало да бъде прецедент, тъй като и други държави са издигали втори кандидатури, след като първата не получава желаната подкрепа при гласуванията в ООН.

Това идва на фона на информация, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

Това пише снощи в Туитър Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации, цитиран от изданието.

Смята се, че кандидатурата на Георгиева е уговорена „в кулоарите“ на срещата на Г-20 в Китай преди дни.

Според Клуб Z снощи премиерът Борисов е говорил с канцлера Меркел по телефона, като е получил уверението, че Германия ще подкрепи номинацията на Георгиева.

Настоящият кандидат на страната ни Ирина Бокова слезе няколко места надолу при четвъртото тайно гласуване в ООН. Първи неизменно е Антонио Гутериш, заемал до 2015 година поста Върховен комисар на ООН за бежанците.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини