Кметовете са длъжни да дават данни за заповеди за събаряне на строежи

Информацията, свързана със заповеди за премахване на незаконни строежи, е обществена и следва да се предоставя по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). До този извод стигна Административният съд в Благоевград по дело на Сдружение "Инициатива за равни възможности", съобщи Програма Достъп до информация.

Делото е било заведено от Програма Достъп до информация след като организацията е поискала данни от кмета на Благоевград за заповедите му за събаряне на незаконни строежи. Кметът обаче отказал с мотив, че информацията не попада в обхвата на понятието обществена информация. Той твърди, че по ЗДОИ може да се иска достъп до обществена информация, но не и достъп до заповеди за премахване на незаконни обекти. Вторият мотив за отказ бил, че законът е неприложим за достъп до исканата в случая информация, тъй като Законът за устройство на територията (ЗУТ) съдържа специален ред за обявяване и съобщаване на актовете за премахване на незаконни строежи на заинтересуваните лица, пише в. "Сега".  

Съдът в Благоевград обаче отменя кметския отказ и указва информацията да бъде предоставена. Магистратите приемат, че тя е обществена, тъй като общинските съвети и кметовете определят политиката и осъществяват дейности по устройство на територията на съответната община. Според съда издаването на заповеди за премахване на незаконно построени строежи е част от обществения живот в страната и конкретно в отделните общини и гражданите трябва да имат възможност да си съставят мнение за работата на компетентните органи.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини