21 °C

Лагерници подчиниха заниманията си на Космоса

  Над 40 деца от Първомай почиваха в морски лагер IT Знайко. Те получиха тази възможност благодарение на успешното представяне на ученици в състезанията по Информационни технологии. До сега знайковцит винаги са почивали на планина и тези от тях, които не са за пръв път, разказаха голям възторг за морските емоции. Заедно с първомайци на черноморския бряг до Камчия бяха още 130 деца от Харманли, Пазарджик, София, Пловдив и други български градове.

  „Космосът и ние“ беше темата на лагера, посветена на 55 години от първото стъпване на човек на Луната.

  Това стана повод на откриването да присъстват и истински космонавти, хора, потопили се в Космоса. Сред тях и българският Георги Иванов и руснака Йосиф Давидов. Срещата се превърна в емоционален разговор за човешките възможности и воля, за екипната работа, упоритостта и труда. Космонавтите разказаха за техните пътешествия сред звездите, за техниката използвана от тях в недалечното минало и нейният напредък в последните години. Всички те получиха паметни знаци за срещата им с децата, а след това разговаряха свободно с любопитните ученици и се снимаха за спомен.

  Подчинявайки се на темата лагерниците посетиха и варненския планетариум, където изгледаха и изслушаха не както беше предвидена една, а няколко лекции - за раждането на звездите и планетите, за зодиакалните съзвездия и други, докоснаха се и до истинска космическа капсула. .

  В лагера бяха формирани няколко клуба по интереси и възраст – английски език, Информационни технологии, Състезателна математика, Роботика и други. В тях децата усвоиха много нови умения и знания.

  В същото време всички са били разпределени в отбори, в които е имало деца от различни възрасти, градове и клубове. Така са се създали много нови запознанства и приятелства. Всяка сутрин отборите са получавали свое предизвикателство, което не е трябвало да споделят с другите. А това е предизвиквало и много усмивки. Защото сред задачите им са били и тези: облечете се и ходете цял ден с дрехи обърнати наопаки или на всяко „да“ - подскачайте и квакайте като жаби. Така те не само са се забавлявали, но са се учили и да преодоляват своите предразсъдъци.

  Лагерът е завършил с вечер на екипите- всеки е представил свое шоу, което е забавлявало останалите. Нещо като познатите на възрастните „Вечер на таланта“. Имало е лагерен огън, дискотека и разбира се, плажни забавления.

  Това е моят четвърти лагер – сподели Боряна Вълкова- беше много хубаво и пак бих отишла. Заниманията по роботика бяха и полезни, и приятни. Беше различно от миналите години, защото бяхме на море и беше много, много хубаво. Чувствам се отпочинала и позитивно заредена с емоции.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ам
   Амин
   1 -5
   14:20, 12 авг 2016
   Архимандрит Кирил казва: Много пъти са правени опи... Виж коментара

  Хороскоп за 30.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
  30 сеп 2020
  Последни новини