Лагерници подчиниха заниманията си на Космоса

    Над 40 деца от Първомай почиваха в морски лагер IT Знайко. Те получиха тази възможност благодарение на успешното представяне на ученици в състезанията по Информационни технологии. До сега знайковцит винаги са почивали на планина и тези от тях, които не са за пръв път, разказаха голям възторг за морските емоции. Заедно с първомайци на черноморския бряг до Камчия бяха още 130 деца от Харманли, Пазарджик, София, Пловдив и други български градове.

    „Космосът и ние“ беше темата на лагера, посветена на 55 години от първото стъпване на човек на Луната.

    Това стана повод на откриването да присъстват и истински космонавти, хора, потопили се в Космоса. Сред тях и българският Георги Иванов и руснака Йосиф Давидов. Срещата се превърна в емоционален разговор за човешките възможности и воля, за екипната работа, упоритостта и труда. Космонавтите разказаха за техните пътешествия сред звездите, за техниката използвана от тях в недалечното минало и нейният напредък в последните години. Всички те получиха паметни знаци за срещата им с децата, а след това разговаряха свободно с любопитните ученици и се снимаха за спомен.

    Подчинявайки се на темата лагерниците посетиха и варненския планетариум, където изгледаха и изслушаха не както беше предвидена една, а няколко лекции - за раждането на звездите и планетите, за зодиакалните съзвездия и други, докоснаха се и до истинска космическа капсула. .

    В лагера бяха формирани няколко клуба по интереси и възраст – английски език, Информационни технологии, Състезателна математика, Роботика и други. В тях децата усвоиха много нови умения и знания.

    В същото време всички са били разпределени в отбори, в които е имало деца от различни възрасти, градове и клубове. Така са се създали много нови запознанства и приятелства. Всяка сутрин отборите са получавали свое предизвикателство, което не е трябвало да споделят с другите. А това е предизвиквало и много усмивки. Защото сред задачите им са били и тези: облечете се и ходете цял ден с дрехи обърнати наопаки или на всяко „да“ - подскачайте и квакайте като жаби. Така те не само са се забавлявали, но са се учили и да преодоляват своите предразсъдъци.

    Лагерът е завършил с вечер на екипите- всеки е представил свое шоу, което е забавлявало останалите. Нещо като познатите на възрастните „Вечер на таланта“. Имало е лагерен огън, дискотека и разбира се, плажни забавления.

    Това е моят четвърти лагер – сподели Боряна Вълкова- беше много хубаво и пак бих отишла. Заниманията по роботика бяха и полезни, и приятни. Беше различно от миналите години, защото бяхме на море и беше много, много хубаво. Чувствам се отпочинала и позитивно заредена с емоции.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ам
      Амин
      1 -5
      14:20, 12 авг 2016
      Архимандрит Кирил казва: Много пъти са правени опи... Виж коментара
    Последни новини