5 °C

Няма недостиг на учители в община Първомай

Едно единствено свободно учителско място има обявено за община Първомай в Регионалния инспекторат по образованието. А в Бюро по труда – Първомай – нито едно. На фона на истерията с 1400-те незаети учителски места, липсата на такива изглежда странна.

Кой и къде намира такава статистика, защо всяка година с нея се занимава драгия зрител (читател, слушател) е ясно само на определен кръг хора. С каква цел го правят – знаят само те.

Учителският труд е специфичен и да се говори за свободни места в разгара на лятото е необосновано. Всеки директор прави норматив за учителите си в началото на септември и едва тогава може да се окаже, че някъде има недостиг на преподаватели.

Няма постоянно незаети свободни места за учители – категорични са директорите на много училища. Понякога се случва да е трудно да се намери лектор по един или друг предмет, но това не е непреодолимо.

През последните години единственото работно място, което не беше заето от специалист беше за лектор по турски език в село Воден, но това не е общообразователен предмет.

Не е вярно, че учителската професия е непривлекателна. Да – трудът е ниско заплатен и отношението на родители и ученици често пъти излиза извън рамките на представите ни за уважение, но това се компенсира от сравнително удобното работно време, 55-дневната годишна отпуска, а и заплащането сравнено с това на останалите в общината не е на най-ниското стъпало. Учителите получават бонуси, допълнителни заплати, пари за облекло, и най-вече сигурността, че всеки месец ще имат гарантиран доход.

Незаети учителски места в общината няма. Друг е въпросът дали учителските места се заемат винаги от истински учители.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Гл
  глупости
  1 0
  11:08, 12 авг 2016
  И кое е училището с 55-дневен годишен отпуск? Май само в Първомай?
  • Ми
   Микки
   0 -2
   11:50, 12 авг 2016
   58 за членове на синдикат по стария КТД. Във всички училища, не само в Първомай.
 • 2
  Гл
  глупости
  2 0
  11:11, 12 авг 2016
  "отпуск - съществително име, мъжки род, ед.ч., основна форма - отпуск". Отпуска е неправилно, Теодора!
  • От
   От закона
   2 -1
   14:41, 12 авг 2016
   Съгласно Наредба за работното време, почивките и отпуските Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1991 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Директорите на детските градини, училищата и обслужващите звена по чл. 33а, ал. 1, т. 2 и 5 от Закона за народната просвета, помощник-директорите със задължителна норма за преподавателска работа в училищата и обслужващите звена по чл. 33а, ал. 1, т. 2 и 5 от Закона за народната просвета, учителите, учителите-методици, възпитателите, педагогическите съветници, ръководителите на филиали в междуучилищни центрове за трудово политехническо обучение, логопедите, психолозите, корепетиторите, хореографите, ръководителите на учебно-изчислителни кабинети, рехабилитаторите на слуха и говора имат право на удължен платен годишен отпуск в размер 48 работни дни. (2) Учителите, които са постъпили на работа след започване на учебната година и до ваканцията нямат 8 месеца трудов стаж, ползуват за същата година платен отпуск по 4 работни дни за всеки прослужен месец. Въз основа на КТД дните платен годишен отпуск могат да бъдат увеличени.
   Съгласно чл 136 Работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа.
 • 3
  Ам
  Амин
  3 -9
  11:45, 12 авг 2016
  Във всяко училище трябва да се изучава Светото ева... Виж коментара
 • 4
  Ам
  Амин
  0 -11
  11:51, 12 авг 2016
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ст
   страх или любов
   9 -1
   12:52, 12 авг 2016
   Страхът е свързан със загуба или липса. Дори злото се свежда до страх.
   Любовта е силата, която ни тласка към близостта и истината. Любовта ражда съзидателност, продуктивност и ползотворност.
 • 5
  Cu
  CuMo
  6 -1
  17:01, 12 авг 2016
  Защо за пореден път тедитУ (първомайската "журналистка") се показва като... подложка на "прекрасния" ни кмет и вместо да напише, че училищата едва прават по две, максимум три паралелки, тя ни информира, че нямало да има недостиг на учители? А недостига на деца и хора в общината някой смята ли го?
 • 6
  Ам
  Амин
  1 -5
  17:15, 12 авг 2016
  Според мен трябва учителите да разберат, че без вя... Виж коментара
  • L
   L
   5 0
   18:12, 12 авг 2016
   За съжаление ти и подобните ти "вярващи" сте обикновени фанатици, които от превърнаха свещената камбана в часовник с кукувичка. Ако ви остави човек, ще разбиете вярата на пукх и прах и ше я првърнете в оръжие срещу всички останали. Как не настроихте механизма да кука на всеки половин час не знам?! Сега проповядваш криворазбрана религия, основаваща се не на християнските традиции, за които очевидно не си чувал, а на страх и боязън. Добре че не си ит съседната религия, че току виж си започнал да проповядваш и още по-лоши неща, основаващи се на вродения ти фанатизъм.
  • Ам
   Амин
   0 -5
   18:55, 12 авг 2016
   До L. Божията премъдрост е изложена в свещените кн... Виж коментара
  • Хр
   Христо Ботев - Борба
   9 0
   20:21, 12 авг 2016
   Соломон, тоя тиран развратен,
   отдавна в раят нейде запратен,
   със свойте притчи между светците,
   казал е глупост между глупците,
   и нея светът до днес повтаря -
   "Бой се от бога, почитай царя!"

   Свещена глупост! Векове цели
   разум и совест с нея се борят;
   борци са в мъки, в неволи мрели,
   но, кажи, що са могли да сторят!
   Светът, привикнал хомот да влачи,
   тиранство и зло и до днес тачи;
   тежка желязна ръка целува,
   лъжливи уста слуша със вяра:
   мълчи, моли се, кога те бият,
   кожата да ти одере звярът
   и кръвта да ти змии изпият,
   на бога само ти се надявай:
   "Боже, помилуй - грешен съм азе",
 • 7
  Ам
  Амин
  0 -5
  19:19, 12 авг 2016
  Предполагам знаете "Отче наш". Ще ви припомня мол... Виж коментара
  • :|
   :|
   3 0
   19:58, 12 авг 2016
   В БПЦ едва ли ще се случи онова, към което зоват архиереите, а вярващите отдавна бленуват: „В църквата трябва да се върне човешкият разговор... да стане място за общуване, за съпричастност, за солидарност.“ Би станало само когато духовните авторитети се окажат повече от духовните чиновници. Когато милостта и любовта престанат да са дефицит на родното ни православие, както е в момента. … Духовната мъдрост е обезличена от кресливи и кухи фрази...
 • 8
  Z
  Z
  2 0
  22:18, 12 авг 2016
  Дали пък няма да се окаже, че истинската причина за данданията с камбаната е, защото лепнатия на камбаната кукувичи механизъм излиза по-евтино от биенето на ръка и не изисква грижи.
 • 9
  L
  L
  4 -1
  23:21, 12 авг 2016
  В християнската трафиция камбаната се използва за приканване към богослужение, което се извършва в определени часове от деня. В зависимост от начина на биенето на камбаните, произлизат и различните видове и названия на камбанния звън. Благовест – равномерно биене на една камбана, с което се призовават вярващите за началото на богослужението. Тризвън – биене на няколко камбани по три начина. Тризвън се полага преди началото на тържествените служби. Презвън – биене на много камбани подред, като обикновено се започва от най-голямата. Този звън се използва също за празнични богослужения. Биене на всички камбани – при особено тържествени събития и най-големите църковни празници. Една камбана се бие и при особено важни части от литургията, като претворяването на Светите Дарове. На празници като Великден и Рождество Христово, биенето на камбаните може да продължи и през целия ден.
  Интересно как е могъл Амин да назубри цялото Свето Евангелие, а да не знае за какво служи камбаната?!
 • 10
  Хм
  Хм
  5 0
  00:15, 13 авг 2016
  Това е нова теза.
  Фактите до тук:
  1. Според отците - първомайци, за своите нужди на православни, имат особено голяма нужда от камбана, биеща силно, включително като часовник и чуваща се надалече.
  2. "Амин" твърди, че се нуждаем от отмерване на всеки миг от живота с камбана, напомняне за Страшния съд, по-често призоваване към молитви и възможност "в сетния си час всеки от нас да може да чуе камбаната". (Според мен това не е наш свещеник, а лице с по-висок чин. Нашите са с твърде скромни мисловни възможности и не могат да напишат горното.)
  3. Според първомайци - на някой от живущите до храма пречи, когато бие особено силно, продължително и като часовник. Голяма част от живущите далеч, повлияни от доброто си отношение към традициите, подкрепиха часовника. Трябва да признаем, че не малко първомайци останаха пасивни.
  4. Тренов твърди, че силното биене уврежда здравето. Предполагам че вярва в това, иначе едва ли щеше да напусне толкова скъп имот. Наскоро посетих страницата му във фейсбук. Доколко възгледите му на атеист се отразяват на отношението към камбаната е друг въпрос, който обаче не се причислява към фактите.
  5. Съдът, на последна инстанция, както ни запознаха от Първомай.нет, твърди, че законът е нарушен и присъди корекция на силата на биене.
  6. Подхвърлена теза е, че с механизъм им излиза по-евтино от биенето на ръка. Механизмът е много скъп, работи на ток и е обект на ремонти.

  Това са фактите.
  Въпросът е: кой е прав и кой - не.
  В своята творба "Парижката Света Богородица", Виктор Юго посочва като причина за оглушаването на Квазимодо (клисар) камбаните на катедралата Нотр Дам де Пари.
  От друга страна камбанният звън има значение за ритуалността в православието и част от християнската общност изпитват нужда от него.

  Без съмнение, за решаването на подобни спорове са нужни интелигентни хора.
  И на мен най-много ми пасва варианта, според който камбаната да се бие на ръка - както е било преди 2000 година.
  Времето във всички случаи ще оцени този спор.
 • 11
  Хм
  Хм
  5 0
  00:22, 13 авг 2016
  Пропуснах!
  Когато е писана библията, камбаната не е била част от християнската ритуалност и няма как да фигурира в което и да е житие, битие или евангиле. Тя е припозната много по късно, т.е. самата библия не коментира камбаните.
  До Амин. Нали знаеш, от мен - много голям минус.
 • 12
  Сч
  счетоводител
  4 -2
  06:05, 13 авг 2016
  Това, че механизмът е скъп не им е проблем ако е дарение. Едва ли харчи много ток и вероятно не се разваля толкова често. Щеше да е чудесно, ако можеше да се ползва да го включват и изключват ръчно в предвидените по църковните правила моменти (може би може). Вместо това, влудиха народа със силно биене на всеки час. Явно имат някакъв мисловен проблем да си разберат грешката. Господ прати доктора да стане курбан за да не се мъчат всички, но би трябвало по-възмутени от опороченото биене да са вярващите християни и факт е, че има негодувание и от тяхна страна.
  • Ст
   страничен наблюдател
   5 -1
   10:10, 13 авг 2016
   Напълно съм съгласна с теб. Без да искам ти сложих минус. Крайният резултат е следният:
   1. Свещениците, църковното настоятелство, Теодора Кирякова, библиотекарката, и невзрачна група от общината отказаха да чуят аргументите на няколко десетки граждани, повечето от които вярващи, и буквално измамиха града. Същевременно тръбяха, че няма проблем със часовника, оказваха натиск под една или друга форма върху жертвите, развяваха алогизми сред живущите далеч от камбанарията, но не се вгледаха в резултатите от замерванията на силата, не направиха и собствени такива, дори не опитаха да чуят мотивите на опонентите, държаха се като банда ислямисти, лишени от каквито и да е било мисловни възможности и нито реагираха, нито се извиниха за действията си. В едно нормално общество, вече щяха да бъдат морално "осъдени".
   1. Тренов е атеист. Има право на своите възгледи, но моето лично отношение е, че християнския дух не трябва да се посича, както той е направил в страницата си във фейсбоок. Говори се, че заради тези събития си направил друга къща и нямало да живее в Първомай. Двама лекари с неговата и на жена му квалификации, кой каквото и да дрънка, е голяма загуба за града. Угрозата от липсата на качествени медицински услуги витае в цяла България и ние не сме подминати.
   Аз се подписах в подписката за биене на камбаната като часовник. Продължавам да се извинявам затова.
   3. Промяната за биене на камбаната настъпи преди 5-6 години. До тогава всичко беше мирно. Това създаде проблемите. Отговорните лица със сила опитаха да се докарат светии, но се оказаха нищожества.
   Каквито и кръстове да носят, Бог ще ги съди.
 • 13
  Аг
  Агент Гоце
  2 0
  15:49, 13 авг 2016
  Трябва да признаем, че това е една от малкото добри статии на Теодора, което не я оневинява за мнозинството слаби. В статията, Теодора учудващо прави правилни констатации и задава правилни въпроси!? Да се надяваме да прояви упоритост и да ги насочи в правилната посока (разбирайте местния агроталант), и също така да изиска необходимите отговори и действия по тях.

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини