28 °C

Паметникът на антифашистите – арена за двубои между треньори на покемони

Манията Pokemon Go не подмина Първомай. Като навсякъде по света и тук малките жълти същества са повлияли на не една детска психика. Когато преди около 20 – 25 години анимационният филм завладя телевизионния екран, родителите научиха за техните необикновени способности от хлапетата си, които днес са вече младежи и със смартфоните си ловят покемони по улиците на всички градове. Най-малките продължават да се радват на анимациите, а покемоните се развиха и вече са от „по-високо“ ниво.

Затова не се учудвайте, че вечер в парка, пред читалището или на гарата в Първомай можете да видите забързан младеж, устремен към невидима цел с телефон в ръка. Там може би се намира една от поке-станциите, (портал, спирка, стоп). Или казано на нормален език там те могат да получат едно от чудесата, с които техните покемони да станат по-силни или здрави – лечебна отвара, кристал, топка със сила или други. 7 са тези поке-стопове в Първомай и по логиката на създателите на играта – те са забележителни, културни сгради или паметници – читалището, гарата, паметниците пред пощата, на антифашистите, на Ангел-войвода, на Анатолий Дроздов и сърничката на площадката на „10-та“. Единственото място в Първомай, където можете да гледате двубой между треньори е около паметника на антифашистите.

За целта се използва интерактивна карта от предишна игра, приспособена към Pokemon Go. Оказва се, че в нея може да има и грешки. Случва се някоя станция да се окаже в частен имот. Затова преди да започнете да играете задължително ще получите предупреждение да внимавате къде навлизате.

Всичко това ми го разказва Марияна Колева. Една от най-активните геймърки в Първомай.

Покемоните са 137 вида (за сега) и са I-во поколение. Тя е заловила 55 различни покемона. В парка най- много има вечер, когато е по-прохладно и когато се събират повече играещи. Може един играч да ги привлече и от това да се възползват другите. Може да се улови и яйце. Тогава, за да се излюпи то, заловилият трябва да извърви 2, 5 или 10 км в зависимост от вида му. Оказва се, че най-голямата провокация в играта е точно тази необходимост да се движиш.

Определено се движа повече – признава Марияна. Понякога се изхитрява да се движи с колело, но трябва да внимава защото след превишаване на скоростта, играта спира да отчита движение. Тя не е сама. С нея са поне още 10-тина връстници. Има и по-възрастни, има и по-малки, но те започват да губят интерес.

Марияна разказва още, че когато е била малка е мечтаела да може да си улови покемон, затова сега тази игра е като с бъдната мечта. И обяснява, че при тях има сантимент, който липсва при по- малките, затова и те по-бързо се отказват. Макар по Catron network сериалът да продължава, покемоните там са от по-висок клас.

Момичето ни разказа, че е ловила покемони в Пловдив и Асеновград. Оказва се, че благодарение на играта в големите градове е открила неподозирани кътчета. Признава, че е обсебена, но е убедена, че това ще приключи с изтичането на лятото. Тогава ще замине за Лийдс, където ще учи. Там може и да използва играта, за да опознае града, но с началото на лекциите Pokemon Go ще мине на заден план.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ам
  Амин
  8 -14
  11:59, 5 авг 2016
  Това се случва тогава, когато светата, Българска п... Виж коментара
  • Da
   Daniel
   6 -3
   15:21, 5 авг 2016
   Луд човек.
  • Пф
   пфу...
   3 0
   16:41, 7 авг 2016
   Безумец. От толкова време ти търпим номерата. Възпитавай децата на спонсорите.
 • 2
  Уч
  учител
  7 -6
  22:41, 5 авг 2016
  Научете децата си да живеят истинския живот, а не да се занимават с виртуални дивотии.И когато станат възрастни се чудите защо не могат това или онова.Животът не е само забавления -в него има и тъга има и смърт има и веселие.
  • Хм
   Хм
   5 -1
   23:19, 5 авг 2016
   Истинският живот за едно дете е този, който, в днешния сложен свят, му осигурява бъдеще. Това означава да тичат и да лудеят, да бъдат приучавани на морал и уважение (изкушавам се да вметна към когото трябва, очевидно не всеки го заслужава), да растат здрави и свободни, да учат много, но не евангелието, а дисциплини, позволяващи им да опознаят тънкостите на занаят и повишаващи общата им култура. Може би забравяте, че компютърната игра е първия сблъсък на детето с Ай Ти технологиите. Наистина е нужен баланс по отношение на отделеното за това време и конкретния мотив на играта, но няма как балансът да бъде осигурен от евангелието.Тук е местото на семейството. Кой твърди, че децата трябва да мислят за смъртта. Жаждата им за знания трябва да се насочи към красотата на живота, към необятния простор на Вселената. Първият коментар е смехотворен и възможен само в град Първомай.
  • Хм
   Хм
   4 -1
   23:33, 5 авг 2016
   До "Учител". Пропуснах! От мен - минус. Смъртта може да сполети всеки, но това не означава, че детето трябва да бъде обект на предварителна подготовка за това.
   До "Амин". И днес - много голям минус. Без коментар.
 • 3
  Фе
  Фейсбука
  5 0
  09:55, 6 авг 2016
  Децата трябвало да се научат да живеят извън виртуалния свят, а възрастните сякаш са по-добре - не излизат от фейсбук и по цял ден споделят глупости от сорта на "сподели за да имаш пари", "сподели за късмет" и пр. или пък качват снимки на шопската си салата с ракия... Моля ви се и това някой път се случва в работно време! Само децата ли са зависими от мрежата, не мисля...
 • 4
  39
  3901
  3 0
  21:47, 7 авг 2016
  Изключителни коментари.Невероятен пробив в света електр.медии - Интернет Литургия. Пулицър за журналето и Амин

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини