Паметникът на антифашистите – арена за двубои между треньори на покемони

Манията Pokemon Go не подмина Първомай. Като навсякъде по света и тук малките жълти същества са повлияли на не една детска психика. Когато преди около 20 – 25 години анимационният филм завладя телевизионния екран, родителите научиха за техните необикновени способности от хлапетата си, които днес са вече младежи и със смартфоните си ловят покемони по улиците на всички градове. Най-малките продължават да се радват на анимациите, а покемоните се развиха и вече са от „по-високо“ ниво.

Затова не се учудвайте, че вечер в парка, пред читалището или на гарата в Първомай можете да видите забързан младеж, устремен към невидима цел с телефон в ръка. Там може би се намира една от поке-станциите, (портал, спирка, стоп). Или казано на нормален език там те могат да получат едно от чудесата, с които техните покемони да станат по-силни или здрави – лечебна отвара, кристал, топка със сила или други. 7 са тези поке-стопове в Първомай и по логиката на създателите на играта – те са забележителни, културни сгради или паметници – читалището, гарата, паметниците пред пощата, на антифашистите, на Ангел-войвода, на Анатолий Дроздов и сърничката на площадката на „10-та“. Единственото място в Първомай, където можете да гледате двубой между треньори е около паметника на антифашистите.

За целта се използва интерактивна карта от предишна игра, приспособена към Pokemon Go. Оказва се, че в нея може да има и грешки. Случва се някоя станция да се окаже в частен имот. Затова преди да започнете да играете задължително ще получите предупреждение да внимавате къде навлизате.

Всичко това ми го разказва Марияна Колева. Една от най-активните геймърки в Първомай.

Покемоните са 137 вида (за сега) и са I-во поколение. Тя е заловила 55 различни покемона. В парка най- много има вечер, когато е по-прохладно и когато се събират повече играещи. Може един играч да ги привлече и от това да се възползват другите. Може да се улови и яйце. Тогава, за да се излюпи то, заловилият трябва да извърви 2, 5 или 10 км в зависимост от вида му. Оказва се, че най-голямата провокация в играта е точно тази необходимост да се движиш.

Определено се движа повече – признава Марияна. Понякога се изхитрява да се движи с колело, но трябва да внимава защото след превишаване на скоростта, играта спира да отчита движение. Тя не е сама. С нея са поне още 10-тина връстници. Има и по-възрастни, има и по-малки, но те започват да губят интерес.

Марияна разказва още, че когато е била малка е мечтаела да може да си улови покемон, затова сега тази игра е като с бъдната мечта. И обяснява, че при тях има сантимент, който липсва при по- малките, затова и те по-бързо се отказват. Макар по Catron network сериалът да продължава, покемоните там са от по-висок клас.

Момичето ни разказа, че е ловила покемони в Пловдив и Асеновград. Оказва се, че благодарение на играта в големите градове е открила неподозирани кътчета. Признава, че е обсебена, но е убедена, че това ще приключи с изтичането на лятото. Тогава ще замине за Лийдс, където ще учи. Там може и да използва играта, за да опознае града, но с началото на лекциите Pokemon Go ще мине на заден план.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ам
    Амин
    8 -14
    11:59, 5 авг 2016
    Това се случва тогава, когато светата, Българска п... Виж коментара
    • Da
      Daniel
      6 -3
      15:21, 5 авг 2016
      Луд човек.
    • Пф
      пфу...
      3 0
      16:41, 7 авг 2016
      Безумец. От толкова време ти търпим номерата. Възпитавай децата на спонсорите.
  • 2
    Уч
    учител
    7 -6
    22:41, 5 авг 2016
    Научете децата си да живеят истинския живот, а не да се занимават с виртуални дивотии.И когато станат възрастни се чудите защо не могат това или онова.Животът не е само забавления -в него има и тъга има и смърт има и веселие.
    • Хм
      Хм
      5 -1
      23:19, 5 авг 2016
      Истинският живот за едно дете е този, който, в днешния сложен свят, му осигурява бъдеще. Това означава да тичат и да лудеят, да бъдат приучавани на морал и уважение (изкушавам се да вметна към когото трябва, очевидно не всеки го заслужава), да растат здрави и свободни, да учат много, но не евангелието, а дисциплини, позволяващи им да опознаят тънкостите на занаят и повишаващи общата им култура. Може би забравяте, че компютърната игра е първия сблъсък на детето с Ай Ти технологиите. Наистина е нужен баланс по отношение на отделеното за това време и конкретния мотив на играта, но няма как балансът да бъде осигурен от евангелието.Тук е местото на семейството. Кой твърди, че децата трябва да мислят за смъртта. Жаждата им за знания трябва да се насочи към красотата на живота, към необятния простор на Вселената. Първият коментар е смехотворен и възможен само в град Първомай.
    • Хм
      Хм
      4 -1
      23:33, 5 авг 2016
      До "Учител". Пропуснах! От мен - минус. Смъртта може да сполети всеки, но това не означава, че детето трябва да бъде обект на предварителна подготовка за това.
      До "Амин". И днес - много голям минус. Без коментар.
  • 3
    Фе
    Фейсбука
    5 0
    09:55, 6 авг 2016
    Децата трябвало да се научат да живеят извън виртуалния свят, а възрастните сякаш са по-добре - не излизат от фейсбук и по цял ден споделят глупости от сорта на "сподели за да имаш пари", "сподели за късмет" и пр. или пък качват снимки на шопската си салата с ракия... Моля ви се и това някой път се случва в работно време! Само децата ли са зависими от мрежата, не мисля...
  • 4
    39
    3901
    3 0
    21:47, 7 авг 2016
    Изключителни коментари.Невероятен пробив в света електр.медии - Интернет Литургия. Пулицър за журналето и Амин
Последни новини