Правим съвместни патрули с гърците по границата

Засилване на полицейското присъствие от страна на България и Гърция в уязвимите точки по общата граница, както и организиране на съвместни гранични патрули.

Това са обсъдили вътрешният министър Румяна Бъчварова и гръцкия й колега Йоанис Музалас - министър  по въпросите на миграционната политика по време на двустранната работна среща в рамките на третото заседание на Съвета за сътрудничество между правителствата на България и Гърция, което се състоя днес в резиденция „Бояна“.

Министър Бъчварова е изтъкнала значението на високото ниво на сътрудничество и обмена на оперативна информация в контекста наактуалната среда за сигурност.

Обсъдени са и конкретни линии за още по-тясно сътрудничество по отношение на управлението на общата граница, ограничаването на нелегалната миграция и каналджийството, както и противодействието на тероризма.

Министър Бъчварова благодари на гръцкия си колега за своевременната реакция при случаите на връщане на незаконно преминали българо-гръцката граница лица. Тя подчерта, че в  резултат на интензивния диалог, процедурите, които преди са отнемали месеци, сега се осъществяват в рамките на дни.

Общите действия дават ясен сигнал, че двете държави предприематнеобходимите мерки, за да не допуснат отварянето на нов мигрантски маршрут, е убедена Бъчварова.

Гръцката страна приветства предложението на българския вътрешен министър за установяване и на регулярна практика за изработване на съвместни позиции по общоевропейските въпроси.

Като приоритетна област в това отношение двамата посочиха реформата на регламента „Дъблин“ и създаването на единна европейска система в областта на реадмисията и връщането. Министър Музалас подчерта още, че Гърция напълно подкрепя присъединяването на България към Шенген, „което е изключително важно за общата сигурност, не само на България и Гърция, a и на Европа“.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини