Оглупяваме

Обратното на инфлация е дефлация, а обратното на прогрес - регрес. Доколко тези процеси за свързани с човешкия интелект, е въпросът, чийто отговор е намерил новозеландският изследовател на човешкия разум Джеймс Флин.

За изминалите 50 години средният коефициент на интелект на жителите на повечето развити страни непрекъснато се е увеличавал. Но за последните 2-3 години неговият ръст не само е спрял, но и е започнал стремително да пада, твърди Флин.

Според него, бурният ръст на икономиката се поддържа не толкова от енергийните ресурси, колкото от т.нар. "интелектуално гориво". "Многократно сме твърдели, че хората имат богати резерви за поддържането и развитието на собствения интелект и личност като цяло, и те се крият в най-ранно детство."

Флин съветва: "През периода на кризата да се направят достатъчно инвестиции на равнище правителствени програми с цел да се осигурят граждани с високи умствени способности и здрава психика".

Специалистът отбелязва, че настоящата финансова криза вече и изяла трилиони долари по цял свят. "Тези средства биха били достатъчни за внедряването на множество научни идеи. Сега главната задача на съвременното общество е в това да не пропилее и останалото богатство, включително и интелектуално. Тъй като без наука и аналитично мислене няма да можем да преживеем".
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини