Възстановяват едно от чудесата на света

Властите на гръцкия остров Родос публикуваха проекта си за възстановяването на т.нар. Родоски Колос - едно от 7-те чудеса на света.Според данни на The Guardian, статуята ще бъде висока от 60 до 100 метра и ще струва около 200 милиона евро. Част от сумата се осигурява от Търговската палата на Додеканезките острови.

Моделът на Колоса е изработен от художникът от Източна Гремания - Герт Хоф, известен в Европа като специалист по сценичният дизайн и градиозните си шоу-спектакли. The Guardian се позовава на гръцките медии, които все още не споменават подробности за проекта. Самият Хоф твърди, че ще създаде най-голямата скулпура в света.

Самият Родоски Колос бил дело на Харес от Линдос (живял през 4-3 в.пр.н.е.).Много древни автори описват статуята, само че никой не я е видял със собствените си очи. През XVI в. Мартин Хемскерк твърди, че тя представлява червеникаво - кафяв исполин, висок 35 - 40 метра, който държи високо над главата си съд с разпалени въглени и стои разкрачен над входа за пристанището, което е широко 300 метра. Според Филон, чието описание се смята за най - достоверно, Колосът изглеждал като мъжка фигура със свободна стойка и се издигал върху пиедестал от снежнобял мрамор, в който за стабилност били закрепени долните части на ходилата, а те били толкова високи, че " сами по себе си надминавали всички други статуи ". В издигнатата си ръка държал факел, който можел да се пали, така че служел за дневен и нощен фар. Най - вероятното Харес е започнал строежа на Колоса след 303 г. пр. н. е. и го е завършил някъде към 291 г. пр. н. е.Статуята се е извисявала 66 години до земетресението през 225 г. пр. н. е.

Цели две хиляди години Родоският Колос бил смятан за най - голямата статуя в света. Едва през 1886 г. е надминат от нюйоркската Статуя на свободата и то само с 11 метра.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини