25 °C

Ученици нагазиха в дебрите на пчеларството

  Приключи лятната пчеларска школа, започнала в края на миналия месец и водена от Златка Гарова. В 7 дни 10 ученици навлизаха в дебрите на пчеларството и водеха свои дневници за наученото и за това, което ги е впечатлило.

  9 години в СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ е имало извънкласна форма за занимания с пчели, то притежава и два истински кошера. Тази година за пръв път заниманията са събрани в интензивна школа, посетена от петима шестокласници и петима гимназисти. Всички те споделиха удовлетворение от това, което са научили.

  Всеки ден учениците са си водили дневници, в които са записвали по 3 научени през деня неща, трябвало е също да разкажат случка и да формулират въпрос върху заниманията. Накрая към всеки лист са прибавяли и рисунка. След въведение в пчеларството през първия ден, на вторият те са станали участници в експеримент. Облечени с пчеларско було, следвайки правилата – без допълнителни аромати и без резки движения, е трябвало да поставят специално подготвен картон и напоен с етерично масло памук в кошерите. Това е начин да преброят акарите и да установят има ли вароатоза в кошера. Резултатите от експеримента ще са ясни утре и макар вече да са получили своите удостоверения, младите пчелари ще имат възможност да видят резултата от своя опит.

  През дните от школата учениците са посетили лаборатории, в които са наблюдавали и са правили опити, доказващи както физическите, така и химическите свойства на меда и качествата му. В дневника си едно от децата – Никола Войников - възторжено е записало „Станах лаборант!“.

  Интересът на по-големите ученици е бил провокиран при посещението им в аптека. Десетокласничката Деница каза, че не се е записала с особен ентусиазъм в школата, но е открила, че апикозметиката е много интересна.

  Виктория Кьосева призна, че не очаквала, че ще бъде толкова интересно, но е научила много неща и всичките са полезни, а за Аделина е било важно да открие как да разпознава качествата на меда.

  Това е една от целите на школата, обясни ръководителката Златка Гарова, да открие пред децата нови и непознати области от знанието.

  В началото и в края на заниманията учениците сами попълниха анкетни карти, за да открият колко много нови и вълнуващи неща са научили. А освен за пчеларството като наука и практика, за Радост Грозева това се оказва и интересна тема за разговори.

  Антон Андреев пък предпочита да разказва с рисунки - по всичко личи, че той ще стане наследствен пчелар - като тате, но емоциите ще влага в рисунки - като мама.

  Вчера бяха връчени официално грамоти на участниците. Всеки получи и по един бележник, осигурени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Об
   образование
   4 0
   11:57, 6 юли 2016
   Анализ от Татяна Ваксберг:
   Какви хора произвежда България? Статия от Дойче веле.

   "Звучи страшно, но може да се сбъдне: българите ще стават все по-бедни. Причината се крие в системата за средно образование - тя произвежда твърде много неграмотни деца, които са осъдени да живеят в бедност.

   Ако поне малко вярваме на социолозите, би трябвало да сме много уплашени. Те твърдят, че хората без образование са осъдени на бедност. А междувременно все повече деца се оказват неграмотни и отпадат от училище.
   По данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), човек с начално и по-ниско образование може да разчита на месечен доход от средно 276 лева - сума, която е под линията на бедността, фиксирана през тази календарна година на 300 лева.
   Българското образование произвежда опасно много хора, неспособни да поемат отговорност за живота си."

  Хороскоп за 27.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
  27 сеп 2020
  Последни новини