14 °C

Ученици нагазиха в дебрите на пчеларството

  Приключи лятната пчеларска школа, започнала в края на миналия месец и водена от Златка Гарова. В 7 дни 10 ученици навлизаха в дебрите на пчеларството и водеха свои дневници за наученото и за това, което ги е впечатлило.

  9 години в СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ е имало извънкласна форма за занимания с пчели, то притежава и два истински кошера. Тази година за пръв път заниманията са събрани в интензивна школа, посетена от петима шестокласници и петима гимназисти. Всички те споделиха удовлетворение от това, което са научили.

  Всеки ден учениците са си водили дневници, в които са записвали по 3 научени през деня неща, трябвало е също да разкажат случка и да формулират въпрос върху заниманията. Накрая към всеки лист са прибавяли и рисунка. След въведение в пчеларството през първия ден, на вторият те са станали участници в експеримент. Облечени с пчеларско було, следвайки правилата – без допълнителни аромати и без резки движения, е трябвало да поставят специално подготвен картон и напоен с етерично масло памук в кошерите. Това е начин да преброят акарите и да установят има ли вароатоза в кошера. Резултатите от експеримента ще са ясни утре и макар вече да са получили своите удостоверения, младите пчелари ще имат възможност да видят резултата от своя опит.

  През дните от школата учениците са посетили лаборатории, в които са наблюдавали и са правили опити, доказващи както физическите, така и химическите свойства на меда и качествата му. В дневника си едно от децата – Никола Войников - възторжено е записало „Станах лаборант!“.

  Интересът на по-големите ученици е бил провокиран при посещението им в аптека. Десетокласничката Деница каза, че не се е записала с особен ентусиазъм в школата, но е открила, че апикозметиката е много интересна.

  Виктория Кьосева призна, че не очаквала, че ще бъде толкова интересно, но е научила много неща и всичките са полезни, а за Аделина е било важно да открие как да разпознава качествата на меда.

  Това е една от целите на школата, обясни ръководителката Златка Гарова, да открие пред децата нови и непознати области от знанието.

  В началото и в края на заниманията учениците сами попълниха анкетни карти, за да открият колко много нови и вълнуващи неща са научили. А освен за пчеларството като наука и практика, за Радост Грозева това се оказва и интересна тема за разговори.

  Антон Андреев пък предпочита да разказва с рисунки - по всичко личи, че той ще стане наследствен пчелар - като тате, но емоциите ще влага в рисунки - като мама.

  Вчера бяха връчени официално грамоти на участниците. Всеки получи и по един бележник, осигурени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Об
   образование
   4 0
   11:57, 6 юли 2016
   Анализ от Татяна Ваксберг:
   Какви хора произвежда България? Статия от Дойче веле.

   "Звучи страшно, но може да се сбъдне: българите ще стават все по-бедни. Причината се крие в системата за средно образование - тя произвежда твърде много неграмотни деца, които са осъдени да живеят в бедност.

   Ако поне малко вярваме на социолозите, би трябвало да сме много уплашени. Те твърдят, че хората без образование са осъдени на бедност. А междувременно все повече деца се оказват неграмотни и отпадат от училище.
   По данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), човек с начално и по-ниско образование може да разчита на месечен доход от средно 276 лева - сума, която е под линията на бедността, фиксирана през тази календарна година на 300 лева.
   Българското образование произвежда опасно много хора, неспособни да поемат отговорност за живота си."

  Хороскоп за 25.01.2021

  Последни новини