И първомайските социалисти предпочитат коалиция с ВМРО, а не с ДПС

98% от социалистите, участвали в допитването на партията по повод на президентските избори са готови да се обвържат отново с коалиционните си партньори от „Лява България“.

След излизането на резултатите за страната и сравняването им с местния вот, стана ясно, че членската маса на БСП – община Първомай почти повтаря исканията на социалистите в България и макар да имат различни проценти и тук най-желани за партньори са АБВ, Движение-21 и ВМРО. Процентът на гласувалите в Първомайска община е по-висок. От 609 регистрирани членове, отговор на допитването са дали 507, като има само 2 недействителни бюлетини. Това прави 83% участници. От тях за коалиция, различна от „Лява България“ са гласували 75,5%. Трите най-предпочитани партии са АБВ – 56%, Движение 21 – 54% и ВМРО – 41%, в национален мащаб процентите съответно са 52, 49 и 36. Сега се очакват интересни политически процеси, в които юе бъде любопитно ще се размразят ли отношенията между левите партии и каква ще е реакцията на ВМРО.

115 социалисти са поискали Партията да се яви самостоятелно на изборите, един - да се подкрепи кандидат на друга партия, 5-ма са отговорили с „да“ на въпроса дали са съгласни да имат кандидат-президент, издигнат от Инициативен комитет.

215 са тези, които са готови да влязат в коалиция с партии, които не са били посочени. Най-малко предпочитаната партия е ДПС – само 81% са готови да поискат коалиране с нея. Националистите от Атака и НФСБ имат доверието съответно на 142 и 122 социалисти.

По устав, името на кандидат – президентската двойка ще бъде излъчено след провеждане на конференции по места, на които социалистите ще посочат своите фаворити. Според лидера на партията Корнелия Нинова е необходима бърза организация за разговори с АБВ, Движение – 21 и ВМРО и спешно провеждане на конференциите, за да може имената на кандидат-президентската двойка да бъдат обявено още по време на честванията на Бузлуджа. Тя каза, че силно се надява това да се случи, но е наясно, че времето е малко и не е сигурно, че ще успеят.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини