Топлата вода поевтинява, токът - почти без промяна

КЕВР остави почти без изменение цените на тока и понижи цените на парното и топлата вода. Новите цени влизат в сила от 1 юли.

Средното намаление за страната на цената на тока за бита е 0,04 на сто, а за небитовите клиенти достига до 17 на сто, съобщи председателят на КЕВР.

При ЧЕЗ няма да има промяна в цената на електроенергията за бита. При „Енерго – Про“ намалението е с около 0,88% , а за EVN ще има увеличение с около 0,83 %, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов

Енергийният регулатор определи на закрито заседание окончателните цени на електроенергията за бита през новия регулаторен период и новата цена на парното и топлата вода, както и на тока, произвеждан от когенерациите, свързана с променената цена на природния газ.

За сметката на българските потребители това означава, че ако сметката на домакинството е 100 лева, увеличението ще бъде с 4 стотинки“, даде пример Иванов, цитиран от „Фокус”. 

За небитовите клиенти на „Енерго-Про“ дневната тарифа намалява със 17,19%, за тези на ЧЕЗ – с 10,11%, за ЕVN – със 7,84%. 

Намалението на цената на топлината енергия достига до около 6 на сто, като за Разград е 5,86 на сто, за София - 3,43 на сто, Варна - 1,59 на сто, Пловдив - 2,44 на сто. Най-малко е понижението в Плевен – 0,03%.

Намалението на цената на електрическата високоефективна енергия от ТЕЦ "София" е 4,36 на сто, в Пловдив - 3,55 на сто, Варна - 5,03 на сто. 

„Намалението на цената на природния газ с близо 10% дава своето отражение върху цената на топлинната енергия и на високоефективната електрическа енергия, произведена по комбиниран способ от българските топлофикации, работещи с природен газ”, коментира Иванов.

Председателят на регулатора обясни, че намалението на цената е различно за различните топлофикации, тъй като зависи от техния топлинен товар, от технологията и други показатели, които се отчитат от работните групи на Комисията.

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини