20 °C

В Общината се чудят дали да хранят бедните

Община Първомай се чуди дали да кандидатства по програма, осигуряваща безплатна храна за най-бедните си граждани – така отговори Ружди Салим на въпроса ни дали имат готовност в администрацията да кандидатстват по тази програма. Все още това не е късно да стане. След седмица изтича първият срок, но програмата дава възможност администрациите да кандидатстват до 30 септември тази година.

Схемата тече от април и до този момент в общината нямат готовност да предложат подходящи условия за реализирането на програмата, каза заместник-кметът Ружди Салим. За „Осигуряване на топъл обяд“ според него се изисква подходящо помещение за столова и кухня отговаряща на хигиенните норми, а община Първомай не може да предложи такива.

В описанието на програмата става въпрос за трапезарии, но не и за задължително определено място, на което да се хранят бенефициентите. Напротив – упоменато е, че има възможност храната за физически затруднените в придвижването хора да се разнся по домовете, а за скитниците и тези, които са без постоянен адрес – на подходящо място. За целите на операцията не се определя минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ. Не се изисква съфинансиране от страна на кандидатите и безвъзмездната финансова помощ може да покрие до 100% от общо допустимите разходи по заявлението за финансиране. Но... няма предвидени пари за обслужване на проекта. Това означава, че чиновниците в общините няма да получат хонорар за управление на проекта, каквато е обичайната практика.

За сега в общината се разчита на Социални патонаж. Той не работи в почивите дни , а Партньорската организация по програма „осигуряване на топъл обяд“ може да предоставя храна за представителите на целевата група по програмата в избран от нея брой дни от месеца- работни или календарни. Възможно е също така да се финансират домашните социални патронажи, които сега се издържат от бюджета на общината.

Програмата предлага опция „Топъл обяд“ да се осигурява от изпълнител, който да бъде избран по Закона или да е и във вид на кетъринг.

Програмата „Осигуряване на топъл обяд“ дава големи възможности да се обхванат хората в крайна бедност и социална изолация. Тя стартира още април миналата година, но тази година целевите групи са много разширени, обхващат всички в списъка на дирекция „Социално подпомагане“. Също така и лица с установени ниски доходи, под диференцирания минимален доход, както и от уязвимите групи. Няма ограничение и в броя на бедните, които ще получават парче хляб.

По програмата се отпускат близо 10 милиона лева за страната, като един храноден излиза по 2.30 лева на човек. В него се включва супа, основно ястие и хляб, а при икономии може да има и десерт. 5 процента са предвидените разходи за административни разходи и 5 процента за съпътстващи разходи. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Въ
  въпрос
  9 -2
  15:43, 23 юни 2016
  Кой е този, че си позволява такова мнение?! Общината няма ли кмет и служители, които получават заплати, за да си свършат работата! Моля г-н Папазов да се вземе в ръце и поне сега да застане пред хората и да каже какво се случва с този проект!
  • От
   отговор
   1 0
   15:14, 24 юни 2016
   По примера на главанака в държавата - получили сте махленски отговор! Търпи народе!!!
 • 2
  Ча
  Чана ВанаZUNpf
  14 -2
  19:42, 23 юни 2016
  Тези ги боли оная работа за нас. Те са сити, мазни, и изморени от моабети! Изгледайте ги отзад и ще разберете , че съм прав! Дайте тази дейност на Църквата! Тя ще се справи перфектно но не и тези толуми дето мислят за гушите си само!
 • 3
  Гр
  гражданин
  8 -1
  22:40, 23 юни 2016
  Дайте на хората работа, те сами ще се нахранят!
  • Се
   селянин
   4 0
   09:49, 24 юни 2016
   Освен работа , дайте им и нормални и навреме изплащащи се заплати.
 • 4
  ..
  ............
  6 -1
  07:16, 24 юни 2016
  Социалните кухни се финансират от държавата и следва да се организират от общинските администрации, под обществен контрол.
  • Ча
   Чана Вана
   4 0
   18:44, 24 юни 2016
   Не прочете ли, че толупите не могат да я организират- Защото не искат да си развалят рахатя!
 • 5
  Не
  не съм робот
  3 0
  17:59, 24 юни 2016
  ще давате храна на тези от извън регулация вместо това им намерете работа
  вместо мохабети и хокане по-чужбините създайте нови работни места хората сами ще се хранят и оправете улиците
 • 6
  34
  34579ufds755
  0 0
  18:17, 25 юни 2016
  Дайте това,дайте онова,дайте пари,манджа,работа.А бе,вие само искате ли искате.И аз да съм няма да дам.Що на вас ши давам ,не моа ли аз да го зема за мене и приятели.Ко ше ми напрайте ,а .Колкото искам толкоз шъ давам.Кеф ми е да ривети и да се молите.Луди хора.

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини