В Общината се чудят дали да хранят бедните

Община Първомай се чуди дали да кандидатства по програма, осигуряваща безплатна храна за най-бедните си граждани – така отговори Ружди Салим на въпроса ни дали имат готовност в администрацията да кандидатстват по тази програма. Все още това не е късно да стане. След седмица изтича първият срок, но програмата дава възможност администрациите да кандидатстват до 30 септември тази година.

Схемата тече от април и до този момент в общината нямат готовност да предложат подходящи условия за реализирането на програмата, каза заместник-кметът Ружди Салим. За „Осигуряване на топъл обяд“ според него се изисква подходящо помещение за столова и кухня отговаряща на хигиенните норми, а община Първомай не може да предложи такива.

В описанието на програмата става въпрос за трапезарии, но не и за задължително определено място, на което да се хранят бенефициентите. Напротив – упоменато е, че има възможност храната за физически затруднените в придвижването хора да се разнся по домовете, а за скитниците и тези, които са без постоянен адрес – на подходящо място. За целите на операцията не се определя минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ. Не се изисква съфинансиране от страна на кандидатите и безвъзмездната финансова помощ може да покрие до 100% от общо допустимите разходи по заявлението за финансиране. Но... няма предвидени пари за обслужване на проекта. Това означава, че чиновниците в общините няма да получат хонорар за управление на проекта, каквато е обичайната практика.

За сега в общината се разчита на Социални патонаж. Той не работи в почивите дни , а Партньорската организация по програма „осигуряване на топъл обяд“ може да предоставя храна за представителите на целевата група по програмата в избран от нея брой дни от месеца- работни или календарни. Възможно е също така да се финансират домашните социални патронажи, които сега се издържат от бюджета на общината.

Програмата предлага опция „Топъл обяд“ да се осигурява от изпълнител, който да бъде избран по Закона или да е и във вид на кетъринг.

Програмата „Осигуряване на топъл обяд“ дава големи възможности да се обхванат хората в крайна бедност и социална изолация. Тя стартира още април миналата година, но тази година целевите групи са много разширени, обхващат всички в списъка на дирекция „Социално подпомагане“. Също така и лица с установени ниски доходи, под диференцирания минимален доход, както и от уязвимите групи. Няма ограничение и в броя на бедните, които ще получават парче хляб.

По програмата се отпускат близо 10 милиона лева за страната, като един храноден излиза по 2.30 лева на човек. В него се включва супа, основно ястие и хляб, а при икономии може да има и десерт. 5 процента са предвидените разходи за административни разходи и 5 процента за съпътстващи разходи. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Въ
    въпрос
    9 -2
    15:43, 23 юни 2016
    Кой е този, че си позволява такова мнение?! Общината няма ли кмет и служители, които получават заплати, за да си свършат работата! Моля г-н Папазов да се вземе в ръце и поне сега да застане пред хората и да каже какво се случва с този проект!
    • От
      отговор
      1 0
      15:14, 24 юни 2016
      По примера на главанака в държавата - получили сте махленски отговор! Търпи народе!!!
  • 2
    Ча
    Чана ВанаZUNpf
    14 -2
    19:42, 23 юни 2016
    Тези ги боли оная работа за нас. Те са сити, мазни, и изморени от моабети! Изгледайте ги отзад и ще разберете , че съм прав! Дайте тази дейност на Църквата! Тя ще се справи перфектно но не и тези толуми дето мислят за гушите си само!
  • 3
    Гр
    гражданин
    8 -1
    22:40, 23 юни 2016
    Дайте на хората работа, те сами ще се нахранят!
    • Се
      селянин
      4 0
      09:49, 24 юни 2016
      Освен работа , дайте им и нормални и навреме изплащащи се заплати.
  • 4
    ..
    ............
    6 -1
    07:16, 24 юни 2016
    Социалните кухни се финансират от държавата и следва да се организират от общинските администрации, под обществен контрол.
    • Ча
      Чана Вана
      4 0
      18:44, 24 юни 2016
      Не прочете ли, че толупите не могат да я организират- Защото не искат да си развалят рахатя!
  • 5
    Не
    не съм робот
    3 0
    17:59, 24 юни 2016
    ще давате храна на тези от извън регулация вместо това им намерете работа
    вместо мохабети и хокане по-чужбините създайте нови работни места хората сами ще се хранят и оправете улиците
  • 6
    34
    34579ufds755
    0 0
    18:17, 25 юни 2016
    Дайте това,дайте онова,дайте пари,манджа,работа.А бе,вие само искате ли искате.И аз да съм няма да дам.Що на вас ши давам ,не моа ли аз да го зема за мене и приятели.Ко ше ми напрайте ,а .Колкото искам толкоз шъ давам.Кеф ми е да ривети и да се молите.Луди хора.
Последни новини