Предстоят промени в Наредбата за притежаване на кучета

Такса за притежаване на кучета вече ще плащат и освободените до сега ловджии. Това е новост в Закона за ветеринарно медицинската дейност. Според него от такса се освобождават кучетата, използвани в селското стопанство. Промените в Закона налагат днес на общинска сесия да се приеме и нова Наредба за придобиване, притежаване, отглеждане на кучета домашни любимци и овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на Община-Първомай.

Първите две точки в дневния ред са посветени на  кучетата. В първата се определя такса за притежание на куче в Наредбара за местните данъци и такси. Всеки стопанин ще плаща 12 лв годишно, като осовбодени от такси са кучетата – водачи, пазачи на селскостопански животни и продукция и първата година, в която кучето е чипирано.

Промените в Закона не са свързани със задължението на стопаните да регистрират своите кучета. Към момента за 2016 година в община Първомай има регистрирани 115 кучета. Глобата за нерегистрирано куче е между 50 и 500 лв. До сега контролиращият орган - Общинска администрация не е наложил глоба на нито един собственик, който не е регистрирал кучето си. 

Точките в проекта за дневен ред на общинската сесия са 7. 

Една от тях е предаването на  новата пречиствателна станция за стопанисване на ВиК. 

Предвидена е и една допълнителна точка, в която ще бъде разгледана подписката на миряните часовете по Религия в детските градини да останат преди обедната почивка, а не така както се предлага – след 16 часа. Ресорният заместник-кмет Юлиян Димитров увери, че при проявен от родителите интерес, ще бъде направено всичко възможно децата да учат Религия в подходящо за тях време, при спазване на изискванията на Закона. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ам
    Амин
    1 0
    12:13, 23 юни 2016
    Вероучението в детската градина е много важно за Първомай и трябва да се учи сутринта, когато децата усвояват най-добре. Браво на миряните.
  • 2
    St
    star
    2 -1
    13:35, 23 юни 2016
    Да,ще си регистрирам кучето,но ми се иска в нашия град да има площадки за разходка на кучета.Поляната до магазин "Керемидките" е достатъчно голяма и е подходяща.
  • 3
    Гр
    гражданин
    1 -1
    22:37, 23 юни 2016
    Това ли са най-важните простотии за града ни, та чак и на общинска сесия се обсъждат?
Последни новини