Роми нападнаха липите

Изображение 1 от 2

    Липите цъфнаха и роми от други населени места ги нападнаха за цвят. Няколко сигнала от читатели ни разказаха, че другоселци брулят дърветата с дълги прътове, а след това смитат събореното и го изсипват в чували.

    Направихме опит да разберем дали има общинска наредба, която да регламентира събирането на цвят от липа, но не можахме да открием еколога за коментар.

    Във връзка с потъпили въпроси, от Инспекцията по околната среда и водите уточняват, че е забранено на физически и юридически лица да продават, изкупуват и превозват билки, за които нямат издадено позволително или удостоверение за отглеждане. Ползване на лечебни растения  в строителните граници на населените места общинска собственост се извършва въз основа на позволително, издадено от кмета на общината след заплащане на съответна такса, съгласно чл. 22 от Закона за лечебните растения .

    Читателите ни питат още нормално ли е събирания с целия прахоляк цвят да бъде предаван, кой го изкупува и на каква цена. Оказа се, че изкупвателните пунктове трябва да бъдат регистрирани и на сайта на РИОСВ.

    Според ромите вместо за ароматен билков чай, лисата и цветът ще бъдат използвани в козметичната промишленост.

    След направена забележка, събирачите на липов цвят са напуснали мястото, на което са заснети.

    Според Закона за лечебните растения всеки може да набере за лични нужди корени, луковици, грудки и листа до 1 кг, стръкове -до 2 кг., кори, пъпки и цветове – до 0,5 кг., семена – до 0,1 кг. за плодове – до 10 кг.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Га
      Гаго
      1 0
      16:37, 17 юни 2016
      А, ве, ко става? Тва от един месец не е имало дандания в маалата! Да не е умрял диджей Моци?
    Последни новини