Първомай присъства в доклад на научен форум за християнизацията на региона

Археологът доц.д-р Иво Топалилов и кметът на общината Ангел Папазов бяха част от XV Конгрес „Ниш и Византия“. Доцентът е изнесъл доклад за християнизацията на Филипопол и региона, част от които е и Драгойново и църквата, която той проучва там.

Конгресът се организира ежегодно в Ниш от местния университет, община Ниш и Епархията на Сръбската православна църква.

Мястото не е случайно – Ниш е родният град на Константин I. В дните около честванията на светеца - 21 май - се събират сръбски и европейски учени занимаващи се с културата, историята, археологията на ранното средновековие. Тази година е имало представители на научни институти от Испания, Турция, Сърбия, Македония, България и други. Темите са свързани с християнизацията на Балканския полуостров и Европа. Своята работа споделят историци, археолози, изкуствоведи, философи, богослови и други. Гостите на събитието са имали възможността да посетят Нишкия университет и да разгледат уникалната Латинска църква. Тя е изградена през 11 век, по-късно е подарена на Дубровник и монашески орден и по-късно става Латинска.

Надявам се догодина да имам възможността да разкажа повече за археологическите разкопки и разкрития в местността Църквището, сподели доц. Топалилов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Фи
    Филибето
    2 0
    11:52, 9 юни 2016
    Крайно време беше да се изясни и научно да се подчертае, че сме христянизирани през 4 век от Константин Велики, а не през 9 век от Борис I.
  • 2
    Ла
    Лалугер
    2 0
    13:50, 11 юни 2016
    Това е добра новина! Обикновено Първомай се споменава единствено в криминалните хроники...
Последни новини