На Църквището намериха ключ към църковни тайни, на 16 август можете да го видите

От 4 август на разкопките в местността Църквището работи доц. Иво Топалилов, заедно със студентите първокурсници от Университета в Шумен. По програма, тази година те трябва да разкрият до край находките от миналата година - двете допълнителни помещения, пристроени към по- рано разкритата ранносредновековна църква. Едното от тях  представлява преддверие, с добре оформени каменни пейки и тухлени възглавници и запазени плочки, покривали пода му. Другото е баптистерия – място за покръстване, което свързват с приемането на християнството от местното население.

Желанието на доцента  и неговия екип е колкото е възможно по- бързо да се разкрие църквата, за да слязат към следващият културен пласт, който се предполага, че е тракийско светилище. Очакванията за това са на базата на намерените множество отломки или добре запазени оброчни плочки.

За находките от тази година доц. Топалилов ще разкаже на 16 август на самия археологически обект. Две от тях са особено любопитни. Запазваме ги в тайна, за да предизвикаме интереса на публиката, но ще подскажем, че едната е ключ (в пряк и преносен смисъл) към много тайни. За желаещите да се запознаят с тях кметът на общината организира превоз, който ще тръгне в 9 часа от паркинга на общината.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини