С вафли и ракия за юбилея си почерпиха археолозите на Драгойна

Група от около 60 туристи се качи на връх Драгойна на традиционното закриване на археологическия сезон. Към първомайци тази година се присъедини и солиден драгойновски отряд. Всички те минаха през два обекта. На Църквището ги посрещна доц. Иво Топалилов, който се похвали с един много успешен сезон. Освен няколко сериозни находки, неочаквано за него и бъдещите археолози от Шуменския университет край почти разкритата църква са се показали две нови структури – баптистирия и преддверие, които предстои да бъдат проучвани през следващите години.

На връх Драгойна туристите бяха посрещнати от Елена Божинова за десета поредна година. За юбилея на обекта археолозите бяха подготвили изненада. Те отбелязаха първата деката от сътрудничеството си с община Първомай с вафли и ракия за всички, изкачили се до върха. Преди около 5 месеца Елена Божинова направи изложба с разкрити на Голяма и малки Драгойна предмети, която беше представена и в Първомай. През този сезон разкопките са продължили по северния склон на върха. Стръмният терен затруднява работата, но както винаги археолозите са оптимисти и се надяват да сглобят нови парченца от историята на живелите по тези места траки.

Подробно за своите разкрития ръководителите на двете експедиции ще разкажат за читателите на parvomai.net през следващите дни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини