Обама vs. Маккейн или как се дебатира предизборно

Снощи се проведе вторият от трите телевизионни диспута между кандидатите за Белия дом - демократа Барак Обама и републиканеца Джон Маккейн. Икономиката - основната гиржа на американците - бе в основата на дебата.

Президентският кандидат от Демократическата паритя на САЩ Барак Обама заяви, откривайки дебата, че САЩ са в най-лошата финансова криза от Голямата депресия насам. "Ние сме в най-лошата финансова криза от Голямата депресия и мнозина от вас се тревожат за работата си, спестяванията си, пенсионните си сметки", каза той, обръщайки се към публиката. Американското правителство трябва да се погрижи шефовете на Уолстрийт да не се облагодетелстват от изплащаните бонуси от фалиращи компании, заяви Обама и обеща, че ако бъде избран за президент, ще се стреми към данъчни съкращения за повечето американци.

Докато Обама отговори на въпрос от публиката, че инвеститорът милиардер Уорън Бъфет би бил "доста добър избор" за министър на финансите, Маккейн каза, че "харесва Мег Уитман за поста", имайки предвид бившата изпълнителна директорка на онлайн аукционната компания eBay. Изборът за шеф на финансовото министерство, оглавявано сега от Хенри Полсън, винаги е бил смятан за ключов, но сега добива още по-голямо значение след срива на Уолстрийт и плана, одобрен от Конгреса, за помощ от 700 млрд. долара за подпомагане на финансовите институции. Кандидатите обаче описаха само в най-общи линии качествата, които биха търсили за кандидата, предаде Ройтерс.

"Трябва да е човек, който вдъхва доверие и увереност", каза Маккейн в отговор на въпроса, зададен от водещия Том Брокау. Обама заяви, че държи следващият министър на финансите да споделя неговото становище, че икономическата политика трябва да се фокусира върху подобряването на жизнените стандарти за средната класа. "Ключът е следващият министър на финансите да разбира, че не е достатъчно да се помага на тези на върха. Трябва да помагаме на средната класа", каза Обама.

Джон Маккейн предлага 300 млрд. долара да бъдат дадени от министерството на финансите за изкупуването на ипотечните заеми, които домакинствата не успяват да изплащат, за да бъдат избегнати конфискации, предаде Франс прес. "Ще трябва да се заемем с пазара на недвижими имоти и да изкупим обратно тези лоши ипотеки. Ще трябва да стабилизираме цената на жилищата, за да могат американците да изживеят американската мечта и да останат в собствения си дом", каза Маккейн.

Кандидатът на републиканците обясни, че адаптирайки стойността на едно жилище към сегашното ниво, а не към нивото, което е имало в момента на отпускането на заема, вноските по изплащането ще бъдат облекчени. Маккейн не спомена по време на дебата как ще финансира предложението си, което изглежда изключително скъпо, но в комюнике неговият говорител Тъкър Баундс оцени директната стойност на плана на около 300 млрд. долара. За тази цел може да бъдат използвани част от 700-те млрд. долара, гласувани от Конгреса, добави той. Планът Маккейн предвижда на затруднените собственици на жилища да бъдат отпуснати разумни суми като заеми с фиксирана лихва. Ипотечните кредитори ще трябва да признаят загубата, която вече са понесли, подчерта говорителят.

В отговор сенаторът от Илинойс напомни на съперника си, че досега е бил защитник на дерегулацията на финансовите пазари. Избирайки офанзивата, Маккейн обвини противника си, че е един от двамата сенатори, получили най-много дарения от фалиралите ипотечни гиганти "Фани Мей" и "Фреди Мак", като заяви: "Някои се борят с това, други се облагодетелстват". Връщайки му със същата монета, Обама напомни, че директорът на кампанията на Маккейн - Рик Дейвис, е лобист, получавал до неотдавна хиляди долари от "Фреди Мак". Обръщайки се директно към публиката, Обама добави: "Политическите свади не ви интересуват. Вас ви интересува това, което засяга живота ви".

Остър сблъсък се очерта и по отношение на външната политика, особено по отношение на иракската война.

Обама бе, поне в началото й, критик на войната в Ирак, докато Маккейн е последователен и твърд неин привърженик, включително на стратегията на изпращане на допълнителни подкрепления. "Сенатор Обама щеше да върне войските ни в поражение. Аз ще ги върна у дома с победа и чест", каза Маккейн. Според Обама фокусирането върху Ирак е отклонило вниманието на САЩ от заплахата в Афганистан. Атакуван от Маккейн, той защити и готовността си за нанасяне на военни удари по ислямистите в Пакистан без одобрението на Исламабад. "Ние имаме фундаментални различия за употребата на военната сила", заключи Маккейн.

На въпрос за бъдещите приоритети - енерегетиката, здравопазването, реформите на социалното осигуряване, Обама отговори, че "с енергийните проблеми е наложително да се заемем още днес". Според него енергийната зависимост се отразява не само на семейния бюджет, но и на националната сигурност, защото такива страни, като Русия, Венецуела и понякога държави като Иран, получават предимства от високите цени на петрола. "Затова аз призовах за инвестирането на 15 млрд. долара годишно през следващите 10 години. Нашата цел трябва да бъде до 10 години да се освободим от зависимостта от близкоизточния петрол", каза той.

Здравните грижи са приоритет номер две, понеже куцащата здравна система се отразява зле не само на семействата, но и прави нашия бизнес по-малко конкурентноспособен. И на трето място, трябва да се заемем с образованието, така че нашите млади хора да бъдат конкурентноспособни в глобалната икономика, завърши Обама.

Всичките са изисквания на националната сигурност, заяви Маккейн, според когото е възможно да се работи едновременно и по трите направления. Що се отнася до енергийната независимост, той се застъпи за построяването на "цял куп" нови атомни електроцентрали, което по думите му, ще създаде "милиони работни места". Трябва да разработваме и алтернативни горива, добива на енергия от вятъра, слънцето, приливите, природен газ и чисти въглищни технологии, смята той.

И Барак Обама, и Джон Маккейн отказаха да нарекат Русия "империя на злото", но критикуваха военните действия на Москва в Грузия, предаде Франс прес. Двамата кандидати бяха попитани какво мислят за определението на бившия президент Роналд Рейгън, който през 1983 г. нарече Русия "империя на злото". В отговор на въпроса на водещия Том Брокау дали Русия на премиера Путин е такава, кандидатът на демократите Барак Обама отвърна: "Мисля, че те са ангажирани в зло поведение. Трябва да разберем, че те не са старият Съветски съюз, но те все още имат националистически импулси, които са много опасни".

Републиканският съперник Джон Маккейн каза по повод същия въпрос: "Може би. Зависи как ние отговаряме на Русия. Отговорът зависи от много неща. Ако кажа "да", това ще означава, че съживяваме старата Студена война. Ако кажа "не", това ще игнорира тяхното поведение". Маккейн подчерта значението на енергията в региона по повод петролното доминиране на Русия. "Енергията ще бъде голям фактор. Грузия и Украйна са път към Европа. Това е една от причините за нашия интерес към тях", отбеляза Маккейн.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини