Honda Insight - с цена под тази на Honda Civic

Още в началото на първия ден от автомобилното изложение в Париж Honda официално представиха концептуалната версия на своя хибриден Insight, който трябва да влезе в серийно производство през 2010 година. Въпреки че е наречен прототип, автомобилът реално показва отговорът на Honda на предстоящото трето поколение на Prius. Моделът на Toyota трябва да се появи по-късно тази година.

„Чрез оригиналния Honda Insight бяха представени за пръв път хибридните технологии в САЩ, като моделът остава символ на отдадеността на Honda на новаторските технологии и ефективното ползване на гориво" – казва Такео Фукуи, изпълнителен директор на Honda. „Този нов Insight ще бъде нов крайъгълен камък – той ще бъде един достъпен хибрид, който ще бъде на разположение на клиентите, търсещи икономия на добра цена."

С цена под тази на Honda Civic, японският хибрид до голяма степен е заимствал стила на хечбека FCX. Отвътре insight изглежда доста сходен с Prius – с този плосък под и голям багажник. Същото може да се каже и за футуристичното арматурно табло.

Освен че се възобновява името Insight, Honda ще екипират новия хибрид със същия 1.3-литров двигател с Integrated Motor Assist, ползван и в настоящото поколение на Honda Civic Hybrid. С допълнителната работа по технологията обаче цената на IMA би трябвало да падне наполовина.

Въпреки че новия Insight ще бъде до известна степен базиран на Fit/Jazz, то той ще бъде с около 8 см по-дълъг, както и с 2.5 см по-широк. Междувременно Honda бяха казали и за Fit/Jazz, че също ще се предлага с хибридна система в близко бъдеще.

Вътрешно лице от Honda е казало пред Edmunds, че икономията на гориво на Insight е умопомрачителна – някои японски източници предполагат, че дори може да се стигне до 3.5 л/100 км. Е, реално може и да не е чак толкова невероятен разходът, но определено ще си остане повече от впечатляващ.

И ако тези данни за разхода на гориво не се окажат достатъчно убедителни, за да създадат веднага списък с чакащи, то вероятно трябва да се спомене цената, която е още един много убедителен фактор – 18 500 долара. Това е под цената на Prius с няколко хиляди долара.

Новият Insight се очаква да се появи и на автомобилното изложение в Лос Анджелис този ноември. След това би трябвало да е в търговските представителства в Северна Америка до пролетта на 2010 година.

Honda се надява да произвежда по 200 000 бройки годишно, като половината от това число е подготвена за САЩ.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини