10-те IT технологии на бъдещето

Списание Info World състави класация на десетте технологии, които, според специалистите, през следващите десетилетия ще окажат най-силно влияние върху развитието на IT отрасъла и живота на хората.

Първо място в списъка заема концепцията "изчислителни облаци" (cloud computing) – изтичоник на ресурси, които са достъпни през Мрежата. Експертите смятат, че поради постояно нарастващите цени на наемите, електроенергията и т.н. информационните технологии ще достигнат етап, в който за компаниите няма да е изгодно да строят свои центрове за обработка и съхранение на данни. Всички необходими ресурси корпоративните потребители ще могат да ползват срещу определено заплащане на доставчиците на услугата "изчислителни облаци".

Второ място заема новото поколение човеко-машинни интерфейси. Според специалистите към 2018 година почти всички ще използват дисплеи, които външно няма да се различават от слънчеви очила и ще имат системи за гласово управление. Челната тройка се допълва от изчислителни системи от ново поколение. Компютрите на бъдещето ще се зареждат за части от секундата, ще работят без да блокират, а управлението им ще се опрости значително.

На четвърта позиция са поставени приспособления за събиране на информацията, която получава човек. Компактни устройства постоянно ще записват видео и аудио данни и ще ги съхраняват в "изчислителни облаци". Пето място заемат смартфоните, които се очаква да имат разпознаване на глас и образ и други екстри.

Автоматицираните системи за производство, които работят без намесата на хора са шести в списъка. Следват качествено нови системи за разпознаване на изображение, които имат изключително висока точност. Осма позиция заемат системите за контрол в градски условия. Според експертите, благодарение на развитието на информационните технологии и средствата за видео наблюдение властите ще могат без проблем да разпознават лицата на хората, попаднали в обектива на камерите, да проследяват движението им в града и т.н.

На девето място са поставени новите технологии за безжична връзка. Накрая, списъка завършва с изменение на взаимоотношенията между хората. Специалистите смятат, че заради бурното развитие на социално-ориентираните услуги потребителите фактически ще престанат да усещат разликата между онлайн и офлайн приятелите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини