Проектът Doomsday Test унищожава Земята на 10 септември?

10 септември 2008 година може да остане в историята като денят, в който сами унищожихме планетата Земя. Това казват протестиращите срещу проекта Doomsday Test. Инициативата струва на световните данъкоплатци повече от 5.5 милиарда евро и включва новоразработения ускорител на частици, познат още като "Atom Smasher".

Oсвен "разрушаването на безценната ни планета", учените целят въстановяването на условията във Вселената от преди 14 милиарда години в затворен обем, където ще експериментират с химичните и физични явления, които според известните данни са създавали планетите. Експериментът ще се проведе в затворен пръстен с диаметър от 27 километра, където след въздействието на ускорителя, атомни частици ще се въртят с 11 245 оборота в секунда, пише digital.bg. Очаква се резултатите от това изследване да разкрият природата на теоритичните изводи за състава на атома и да покажат агрегатни състояния извън познатите ни четири.

Разбира се, Doomsday Test среща сериозна съпротива която стига и до дело, заведено в Европейският Съд за Правата на Човека, което казва: "Има възможност в процеса на работа да се образуват миниатюрни черни дупки, които да оцелеят, да се разрастнат и да изядат планетата отвътре!". Едва ли обаче проект за 5.5 милиарда евро, включващ учени от 20 различни държави които казват "всичко ще е наред" ще бъде прекратен от подобни констатации.
Източник: news24.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини