Огън изпепели Анталия

Хиляди хектари хвойнови гори, стотици животни, къщи и селскостопански постройки по селата в планиската част на турската провинция Анталия се превърнаха в пепел от бушуващите там огромни пожари, съобщава вестник Хюриет.

Борбата с огнената стихия продължава денонощно, твърядт властите, които се надяват до няколко дни да успеят поне да спрат разпространието на огъня.
Вестникът съобщава, че напълно са изпепелени нколко села. Пожарите бушуват в района на градовете Манавгат, Серик и Кумлуджа. Точно в тази част на Турция е разположена най-голямата част от туристическата инфраструктура на страната и популярните и в България турски курорти.

Представители на правителството успокояват гостите на страната, че огънят не заплашва туристите, защото пожарите са се разпрострели в планинските части на областта, които не са в пряка близост до разположените на крайбрежието хотелски комплекси и основните автомобилни трасета на турския туризъм.
Неудобство на почиващите можел да причини само гъстият дим, който се движи към морето.

Под огнена заплаха обаче е територия от около 10 000 хектара – предимно горски площи. От управлението на селското стопанство твърдят, че днес пожарникарите са успели да локализират огъня и да предпазят от изпепеляване още планиски села.
В потушаването са участвали над 2 000 пожарникари и 300 единици сухоземна техника и вертолети.

В Анталия времето продължава да е горещо и сухо, няма прогнози за дъжд. Вече трети месец там не е валяло и заплахата от нови пожари не е отминала.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини